
50 I N. Thom pson 
Suite# 300 
Conroe, Texas 77301 

B. D. Griffin 
County Attorney 

Montgomery County 

March 3, 2025 

via email to: opinion.committee@oag.texas.gov 

The Honorable Ken Paxton 
Attorney General, State of Texas 
Attention: Opinion Committee 
P.O. Box 12548 
Austin, TX 78711-2548 

936/539-7828 
Fax 936/760-6920 

RE: Quorum of members of a home rule city council when the mayor votes in limited 
circumstances under the Texas Open Meetings Act 

Dear Attorney General Paxton: 

B. D. Griffin, County Attorney of Montgomery County, Texas respectfully requests an 
opinion on the number of members of a home rule city council that constitutes a quorum when the 
mayor has the authority to vote only in the event of a tie or removal of city officers. 

Duke W. Coon, Mayor of the City of Conroe, has requested this office seek an opinion on 
issues relating to the Texas Open Meetings Act. A copy of Mayor Coon' s written request is 
enclosed with th is request for opinion. A copy of the memorandum dated February 28, 2025 from 
Mike Garner, City Attorney for the C ity of Conroe is also enclosed. 

Specifically, the Montgomery County Attorney submits the following questions: 

I. Does a meeting of three (3) city Councilmen; (not including the mayor) constitute a 
quorum of a home rule municipality's governing body under the Texas Open Meetings Act when 
(a) the mayor is a member of the city council but is not entitled to vote except in the events of a 
tie or removal of city officers and (b) when the city charter defines a quorum "to do business" as 
2/3rds of the council including the mayor? 

2. Does the Texas Open Meetings Act apply if three (3) city Councilmen (not including the 
mayor) of such home rule city meet outside of a properly noticed meeting to discuss city business 
when a tie vote rarely occurs? 
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Opinion request City of Conroe 
March 3, 2025 

The Texas Open Meetings Act defines "Quorum" in Section 55 1.00 I (6) as "a majority of 
a governmental body, unless defined differently by applicable law or rule of the charter of the 
governmental body." TEX. Gov'T CODE § 55 1.001 (6) (V.A.T.S. 202 1 ). The City of Conroe 
("Conroe" or the "City") is a home rule city in Montgomery County. Section 1.0 I of Conroe's 
charter states " [t]he governing body of the City of Conroe shall be a mayor-council composed of 
five (5) councilmen and a mayor elected at large from the C ity of Conroe as hereinafter provided." 
In section 3.1 0, Conroe's charter provides 

" [t]he Mayor and all Councilmen are qualified members of the City Council. Two­
thirds (2/3) of the qualified members of the City Council shall constitute a quorum 
to do business and the affirmative vote of a majo rity of those present shal l be 
necessary to adopt any ordinance or resolution." 

The City's charter does not define "meeting". Section 3.09 provides for regular and special 
meetings of the city council. Section 3.09 does not require a quorum to hold a meeting. The 
language of § 3.10 defines 2/3rds of qualified members to be a quorum "to do business" and "to 
adopt any ordinance or resolution (by an affirmative vote of a majority of those present)" . 

Section 3.0l (d) of Conroe' s chatter provides (5) councilmembers and a mayor are elected 
to four ( 4) year terms. The Mayor is entitled to vote only in the event of a tie vote by the 
councilmembers present and to remove the City Secretary or City Attorney. Section 3.08 states 
"[t]he Mayor shall preside at meetings of the Council. He shall be entitled to vote upon matters 
considered by the Council only in case of a tie vote." Sections 4.03 and 4.05, respectively, 
provide that the City Secretary and City Attorney serve "until removed by the maj ority of the total 
membership of the Council." 

The result of Sections 3.10, 3.01 and 3.08 is that three (3) councilmembers are a voting 
majority on most matters that come before the city council. As stated in Mayor Coon's request 
letter to our office, some council members have asserted that three (3) members of the council may 
meet to discuss city business outside of a properly noticed meeting without violating the Texas 
Open Meetings Act ("TOMA"). There are concerns that th is practice of three council members 
meeting outside of a noticed meeting violates the spirit, if not, the letter of TOMA. Additionally, 
there are concerns that such practice could be deliberation by a "walking quorum" under Section 
55 1.143 of TOMA. 

The issues presented here and upon which the Montgomery County Attorney requests an 
opinion are important issues to the community and are arising frequently. Your opinion on this 
matter will greatly aid the City of Conroe and the residents of Montgomery County. Thank you 
for your assistance in this matter. Please do not hesitate to contact me if you have any questions 
or if you are in need of addi tional information. 

,___,,-.R,:---espectfl; ~ / . 

B. D._9,f1~ 
C~Hfrty,,A1forney of Montgomery County, Texas 
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BOG/ 

Enclosure: 

cc: 

Letter from Duke W. Coon, Mayor of City of Conroe 
February 28, 2025 Memorandum from City of Conroe 

Duke W. Coon, Mayor 
Michael Garner, City Attorney for City of Conroe 

iAs described in Section 1.0 I of the city charter and not including the mayor who is also a member of the city council. 



Office of the Mayor 

Duke W Coon 

CITY OF CONROE 
Est. 1904 

February 25, 2025 

B. D. Griffin, Montgomery County Attorney 
501 N. Thompson St Suite 300 
Conroe, Texas 77301 

Dear Mr. Griffin, 

I hope as of this writing you and your staff are well; I sincerely appreciate your time and 

attention to this request. Mr. Griffin, I am coming to you to formally request your office seek 

an opinion from the Texas Attorney General regarding a matter of legal interpretation 

involving the City of Conroe's charter in relation to the Texas Open Meetings Act (TOMA). 

Specifically, I seek clarification on whether the City of Conroe's charter creates a loophole 
that permits a voting majority of the City Council to meet and deliberate city business 

outside of an open meeting, potentially circumventing the transparency and public access 

requirements established under TOMA. Given that some council members have publicly 
asserted that the charter permits such discussions, this matter raises serious concerns 

about transparency and public accountability. 

If the AG's office determines that a loophole does indeed exist, I would also request their 
guidance on available solutions to close the loophole. 

As you know, the Texas Open Meetings Act is designed to ensure transparency and 
accountability in government by requiring that deliberations and decisions made by elected 
officials occur in an open forum accessible to the public. However, it has been stated from 
the dais in an open meeting by some of our council members that provisions within the City 
of Conroe's charter allow them, a voting majority (3 of 5 voting council members, mayor 
does not vote but only for a tie) of the City Council, to discuss city business outside of a 
properly posted public meeting, raising concerns about compliance with state law. 

Given the importance of maintaining public trust and adhering to both the letter and spirit of 
open government laws, it is in the best interest of the City of Conroe and Montgomery County 
to obtain an authoritative legal opinion from the Texas Attorney General on this matter. Such 
an opinion would provide necessary guidance to ensure our city governance remains 
transparent, accountable, and fully compliant with state law. 
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I appreciate your attention to this important matter and look forward to your guidance on 

the next steps. Please feel free to contact me if you require additional information. 

Sincerely, 

.__Q,_ ~ !.'----
Duke W. Coon, Mayor 
City of Conroe 

300 West Davis, Suite 300 
Conroe, Texas 77301 
Office: 936-522-3012 
duke.coon@cityofconroe.org 
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2/25/25, 12:18 PM Conroe, TX Code of Ordinances 

Sec. 3.10. - Rules of procedure. 

The City Council shall determine its own rules of procedure and may compel t he attendance of its 

members. The Mayor and all Councilmen are qualified members of the City Council. Two-thirds(½) of the 

qualified members of the City Council shal l constitute a quorum to do business and the affirmative vote of a 

majority of those present shall be necessary to adopt any ordinance or resolution. Minutes of the 

proceedings of al l meetings of the City Council shall be kept, to which any citizen may have access at all 

reasonable times and which sha ll constitute one of the archives of the City. The vote upon the passage of all 

ordinances and resolutions sha ll be taken by the "ayes" and "nays" and entered upon the minutes, and 

every ordinance or resolution, upon its final passage, shall be recorded in a book kept for that purpose 

under full caption, and shall be authenticated by the signature of the presiding officer and the person 

performing the duties of the City Secretary. 

about: blank 1/1 



Legal Department 

CITY OF CONROE 

To: City Council 

From: Mike Garner, City Attorney 

Date: February 28, 2025 

MEMORANDUM 

Re: Quorums under the Texas Open Meetings Act 

Est. 1904 

Under the Texas Open Meetings Act (the Act), a quorum is a majority of a 
governmental body, unless defined differently by the governmental body's charter.1 The 
City of Conroe' s Home Rule Charter, as restated in the current City Council Rules, 
establishes a meeting of any four member of the City Council, to include the Mayor, as a 
quorum. Specifically: 

"The Mayor and all Councilmen are qualified m embers of the City Council. 
Two-thirds(%) of the qualified members of the City Council shall constitute 
a quorum to do business and the affirmative vote of a majority of those 
present shall be necessary to adopt any ordinance or resolution."2 

The City's Charter therefore includes the Mayor as part of the City Council, the City of 
Conroe' s governmental body, for purposes of the Act3 and establishes a quorum of the 
City Council as any four members of the qualified members of the City Council: 

2/3 X 6 = 4 

This formula is supported by other provisions of the Charter. The Mayor is 
allowed to vote on a matter considered by the Council when there is a tie vote.4 The 
Mayor is also allowed to vote on the removal of the City Secretary and the City Attorney.s 
Finally, the Charter requires three (3) City Cotmcilmen to call a special m eeting of the 
City Council.6 This provision explicitly allows three (3) City Councilmen to speak together 
about a matter of public business without constituting a quorum to call a special meeting. 
In other words, this very provision allows (3) City Councilmen to identify and discuss a 
matter of public concern and then call a special meeting of all qualified members of the 
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City Council to address the matter identified by the original three. By denying City 
Councilmen this authority, only the Mayor would be allowed to identify and place on 
meeting agendas public matters that are of concern to him. 

While a quorum (four or more qualified members) of the City Council is required 
to hold a meeting to discuss and consider public business and/ or take formal action 7, a 
quorum is not allowed to deliberate public business outside of an open, public meeting.8 

Deliberation includes a verbal or written exchange (such as an email) between a quorum 
of the City Council. 9 When three or fewer qualified members of the City Council 
deliberate public business, those members are not in violation of the Act. 

The notion that a quorum is created by the meeting of only tlu-ee (3) of the five (5) 
City Councilmen is not supported by the law and dispelled by the very terms of the 
Charter discussed above: 

- Two-thirds (2/2) of the qualified members of the City Council [the Ma11or and all 
Councilmen] shall constitute a quorum to do business and the affirmative vote of a 
majority of those present shall be necessary to adopt any ordinance or resolution. 

The Charter requires either the Mayor or three (3) members of the City Council to call 
a special meeting of the City Council: 

0 Practically speaking, the Charter allows three (3) Councilmen to lawfull11 discuss 
public matters in reaching a mutual decision to call a special meeting of the City 
Council. 

0 Incorrectly holding that tlu-ee (3) Councilmen creates a quorum and, therefore, the 
three caimot lawfully meet and discuss matters of public business eviscerates the 
Councilmen's Charter established authorit11 to consider the need and then call for a special 
meeting to address matter of great public concern to those three Councilmen, which 
amounts to good government. 

0 Any notion that the Act and Charter, not a loophole, allow three Councilmen to 
meet and discuss matters of public business creates unfair voting block prior to a 
notice public meeting is less than speculative. This notion is not supported by the 
facts. A review of meeting agendas and minutes shows : 

1. very few items placed on an open meeting agenda by City Councilmembers; 
and 

2. a vast majority of Council votes are either 5 to O or 4 to 1. 

This provision of Section 3.09 of the Charter is why adoption of a rule in City Council's 
rules of procedure would impermissibly amend and/or sh·ike a Councilman's right 
under the City Charter. 
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Finally, three (3) Councilmen of the five (5) Councilmen do not equate to two-thirds 
(2/2) as required by the Charter. 

3/5 = 0.60 

0.60 < 2/3 or 0.60 f 2/3 

In a very recent exa_mple of three qualified members of the City Council meeting 
outside of a noticed public meeting to discuss a public matter, was the hiJ.·ing process of 
the City's new police and fire chiefs. The Mayor created two committees made up of 
himself and two Councilmen 10, three qualified members of the City Council. The Mayor 
and the two Councilmen met with City staff to i.11terview and evaluate candidates for the 
open positions of police and fire chief. These meetings were not noticed and open to the 
public. But because the number of qualified members (3) who met during this process 
was less than a quorum (4), the Charter and the Act were not violated. 

If the Mayor and the two Councilmen, three qualified members of the City Council 
involved in the interview process, had subsequently communicated on this public issue 
outside of a noticed public meeting with another member of the City Council who was not 
part of the original, permissible m eeti.11g or communication, that subsequent 
communication would have created an impermissible quorum in violation of the Act and 
the City Charter.11 

2 

3 

5 

6 

7 

8 

9 

Tex. Gov' t Code Aim. 551.001(6) (West 2021): '"Quorum' means a majority of a governmental body, unless defined 
differently by applicable law or rule or tl1e charter of tl1e governmental body." 
Conroe, Tx. Charter§ 3.10. 
Conroe, Tx. Charter §§ 1.01, 3.10: Tex. Gov't Code§ 551.001(6). 
Conroe, Tx. Charter§ 3.08. 
Conroe, Tx. Charter§§ 4.03, 4.05. 
Conroe, Tx. Charter§ 3.09. 
Tex. Gov't Code Aim. 551.001(4). 
Bexar Medina Atascosa Water Dist. v. Bexar Medina Atascosa La11dow11ers' Ass'11., 2 S.W.3d 459, 462 (Tex. App. - San 
Ai1tonio 1999, pet. denied). 
Tex. Gov't Code§ 551.001(2). 

10 Mayor Coon, CM Porter and CM Hardman outside of a public meeting discussed can didates the Police Chief and 
Mayor Coon, CM Porter and CM Wood outside of a public meeting discussed candidates for Fi.re Chief. 

11 Tex. Gov't Code Ann.§ 551.143(a) (West 2019): Conroe, Tx. Charter§ 3.10. 
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