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Pursuant to Government Code section 402.042, I request an opinion regarding a section of the 
Texas Transportation Code. Specifically: 

Are over~the road buses1 traveling on int~rstate highways in Texas subject to the tandem axle
1 

weight limitations set out in Transportation Code section 621.l01(a)(2)? 

Texas Transportation Code Section 621.101(a)(2) states: 

( a) A vehicle or compination of vehicles may not be operated over or on a public 
highway or at a port-of-entry between Texas and the United Mexican States if the 
vehicle or combination has:· 

* * * 
(2) a tandem axle weight heavier than 34,000 pounds, including all 
enforcement tolerances; 

Weight enforcement officers employed by the department have cited drivers of over-the-road buses 
for violation of the 34,000-pound tandem axle weight limitation. An operator of an over-the-road 
bus company2 has asserted that Texas Transportation Code 621.101(a)(2) has been preempted by an 
exception to 23 U.S.C. section 123(a). 

23 U.S.C. section 123(a) states: 

1 The te1m "over-the-road bus" means a bus characterized by an elevated passenger deck located over a baggage 
compartment. 42 U.S.C. 12181(5). 

2 The overweight issue addressed here is especially critical to operators of "double-decker" buses with a two level 
passenger compartment such as those operated by Megabus Southwest, LLC. The extra passengers and baggage these 
vehicles can transport often put them over the normal tandem axle weight limit of 34,000 pounds. 
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(a) In general. 

·, (1) The Secretary shall withhold 50 percent of the apportionment of a State under 
section 104(b)(l) in any fiscal year in which the State does not permit the use of the 
National System of Interstate and Defense Highways ... by vehicles with ... a tandem 
axle weight of thirty-four thousand pounds, ... 

(2) However, the maximum gross weight to be allowed by any State for vehicles 
using the National System oflnterstate and Defense Highways ... shall be a tandem 
axle weight of thirty-four thousand pounds .... · 

A statutory note3 to 23 U.S.C. section 123 states: 

(1) Exemption. The second sentence of section 127 of title 23,. United States Code 
[23 U.S.C. section 127(a)(2)], relating to axle weight limitations for vehicles using 
the Dwight D. Eisenhower System of Interstate and Defense Highways, shall not 
applyto-

(A) any over-the-road bus (as defined in section 301 of the Americans with 
DisabilitiesActof1990 (42 U.S.C. 12181) .... 

Rather than viewing state law as preempted, the department has interpreted federal law to provide 
an option allowing states to exempt over-the-road buses from the weight limitations in 23 U.S.C. 
123(a). The department has concluded that Texas has not exercised the option and has maintained 
the limits set out in the Texas Transportation Code.4 

As an initial matter, the language of the statutory note supports the department's interpretation. By 
stating that the second sentence of section 127 of title 23 shall not apply to over-the road-buses, the 
statutory note is exempting over-the-road buses from the application of federal law. The note does 
not address the application of state law to tandem axle weight limits for over-the-road buses. 
Additionally, the basic structure of the federal statutory scheme does not appear to favor a 
preemptive interpretation. The enforcement mechanism of 23 U.S.C. 123(a) is the withholding of a 
percentage of federal highway funds. The enforcement mechanism is not invalidation or pree:J?1ption 
of state law. 

The Federal Highway Administration (FHWA) has interpreted the over-the road bus exemption as 
providing states an option. In proposing rules to implement 23 U.S.C. 123(a), the FHWA reports 
that it received the following question from commenters including the Texas Depaiiment of Public 
Safety: 

3 Placement of a provision as a statutory note has no effect on the validity or legal force of the provision; that is, a 
provision set out as a statutory note has the same validity and legal force as a provision classified as a section of the 
Code. See Frequentiy Asked Questions and Glossary - Office of the Law Revision Counsel, U.S. House of 
Representative - https://uscode.house.gov/faq.xhtml 

4 HB 1493 was filed in the 86th Legislature. The bill would have allowed over-the-road buses to exceed the tandem axle 
weight limit of Transportation Code 621.101 byup to 20%. The bill did not become law. 
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Specifically, the comm.enters asked whether [the tandem axle exemption language] 
was mandatory for States. 

The FHW A answered that a state may enforce its own tandem axle weight limitations: 

It is important to note, however, that this legislation and the supp01iing regulation do 
not impair a State's ability to weigh over-the road-buses. Further, the regulatory 
language only prohibits the citing of single axle weight violations, not violations of 
gross, tandem, or other limits while on the Interstate system. 72 Fed. Reg. 7744 
(Febmary 20, 2007). 

Similarly, in a congressional report submitted by the United States Department of Transportation 
entitled "Study & Report to Congress: Applicability of Maximum Axle Weight Limitations to Over­
the Road and Public Transit Buses, Pursuant to Senate Report No. 107-38, the Note to U.S.C. 
section .127, which was temporary and newly created at the time, is discussed. On Page I-3, the 
rep01i states: 

Section 127 of title 23, United States Code, does not apply to trucks and buses- only 
to States. As a condition of accepting Federal-aid highway funds, the States must 
adopt and enforce the axle, bridge formula, and maximum gross weight standards of 
Section 127(a) ... Section 1023(h)(l) allows states to exempt interstate transit buses 
and OTR buses from the 20,000-pound single axle limit or the 34,000-pound tandem 
axle limit of section 127 without risking loss of NHS funds. However, unless a state 
exercises its option to exempt them, transit and OTR buses remain subject to the 
normal Interstate axle-weight limits. (emphasis supplied.) 

In short, federal law does not prohibit Texas from applying the normal 34,000-pound tandem axle 
limit to over-the-road buses. Nevertheless, even if federal law did include such a prohibition, the 
remedy would be a loss of federal funds not invalidation of Texas Transpo1iation Code 
621.101(a)(2). 

Finally, in reaching our conclusions, the department has considered the impact of Transportation 
Code section 621.005 which states: 

[i]f the United States prescribes or adopts vehicle size or weight limits greater than 
those prescribed by 23 U.S.C. Section 127 on Mai·ch 18, 1975~ for t4e national 
system of interstate and defense highways, the increased limits apply to the national 
system of interstate and defense highways in this state. 

The Depaitment has interpreted section 621.005 as a savings clause that becomes active in the event 
the federal government adopts and implements new weight limits before the Texas legislature 
conforms the Transp01tation Code to those new limits. 23 U.S.C. 127(a) and the relevant statutory 
note do not establish greater tandem axle weight limits as is required to activate section 621.005. 
Rather, the note struck language from the federal statute as it related to a particular type of vehicle 
and did not prescribe or adopt new weight limits. Applying section 621.005 to the present 
circumstances would create a void in which neither federal nor state law provided a maximum 
tandem axle weight limitation for over-the-road buses operating in Texas. Texas can defer to a 
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federal weight limitation only when there is a federal weight limitation. Consequently, Section 
621.005 does not appear to preclude enforcement of section 621.l0l(a)(2). 

Thank you for your consideration of this request. Should you require any additional info1mation, 
please contact D. Phillip Adkins, General Counsel or Assistant General Counsel Brian 
Riemenschneider at (512) 424-2890. 

Sincerely, 

Steven C. McCraw 
Director 

cc: Chris Nordloh, Major, Texas Highway Patrol Division 
Brian Riemenschneider, Assistant General Counsel, Office of General Counsel 
D. Phillip Adkins, General Counsel, Office of General Counsel 
David H. Coburn, Steptoe & Johnson LLP Attorney for Megabus Southwest, LLC 


