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Re: Request for an Attorney General's opm1on concerning whether the Texas 
Department of Insurance regulations on Health Reimbursement Arrangement 
from 2006 are preempted by recent federal law enacted in 2016. 

Dear General Paxton: 

Please accept this letter as a request for an Attorney General's opinion pursuant to Government 
Code, Section 402.042(b)(7), requesting clarification on whether the Texas Department of 
Insurance (TOI) regulations from 2006 on Health Reimbursement Arrangement (HRA) are 
preempted by recent federal law enacted in 2016. 

Historically, TOI prohibited the practice of employers paying premiums for employees' 
individually-owned health insurance policies when the funding mechanism was a HRA funded 
by employer contributions. 

Federal law, under The Internal Revenue Code, defines a HRA as a flexible spending 
arrangement, and defines a flexible spending arrangement as, "a benefit program which 
provides employees with coveragep uncter which specified incurred expenses may be 
reimbursed (subject to reimbursement maximums and other reasonable conditions), and the 
maximum c:imount of reimbursement which is reasonably available to a participant for such 
coverage is less than 500 percent of the value of such coverage." 26 U.S. Code§ 106(c)(2). 

Texas state law defines the use of employer health benefit plans to adopt the flexible spending 
arrangement or HRA as defined in 26 U.S.C. Section 106or162 of the Internal Revenue Code. 
See Texas Insurance Code §1501.003(2); Texas Insurance Code §1501.004(2). 

In accordance with this definition, The TOI Commissioner issued a bulletin on Aug. 1, 2006, 
entitled Commissioner's Bulletin #B-0028-6 which stated in relevant part: 

"An HRA is a flexible spending account as defined in IRC §106(c)(2), and is, therefore, 
part of a plan or program for purposes of §106 of the IRC. Under TIC §§1501.003(2) and 
1501.004(2), if an employer or a covered individual treats a health benefit plan as part of 
a plan or program for purposes of Section 106 or 162 of the I RC, the plan is subject to 
the group health provisions of TIC Chapter 1501. Accordingly, if a health benefit plan 
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issuer offers coverage in conjunction with an employer HRA or for which the premium is 
paid or reimbursed through an HRA, the coverage, even if provided through an individual 
health benefit plan, is subject to those same provisions, including any requirements 
regarding guaranteed issuance of coverage." 

Although Bulletin #B-0028-6 does not expressly prohibit employers from reimbursing the 
premiums of individually owned health benefit plans of their employees, the Bulletin requires the 
insurer to include certain benefits, usually only required in group health plans. For example, one 
such criteria is the requirement for guaranteed issue. The Bulletin requires insurers to determine 
whether an individual is being reimbursed by an employer, and then apply the TOI specific 
required criteria. The practical effect of requiring these individual plans to resemble group plans 
is to essentially invalidate the practical effect of an HRA. Bulletin #8-0028-6 remains the State's 
authority on this practice today. 

Anticipating a change to sections 106 and 162 of the Federal Internal Revenue Code, the Texas 
State Legislature amended state law to provide for such a change. In 2011, the Texas 
Legislature added Sec. 1221 to the Texas Insurance Code. TIC Sec. 1221 reads: 

"The commissioner, by rule, unless it would violate state or federal law, may develop 
procedures to allow an employer to make financial contributions to or premium payments 
for an employee or retiree's individual consumer directed health insurance policy in a 
manner that eliminates or minimizes the state or federal tax consequences, or provides 
positive state or federal tax consequences to the employer." 

This change allows for employers to utilize HRA funds to pay for individual premiums, if the 
change is permitted by federal law. 

In 2016, federal law changed sections 106 and 162 of the Internal Revenue Code. In the 114th 
Congress (2015-2016), H.R. 34, the 21st Century Cures Act, amended the Internal Revenue 
Code, the Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA), and other laws to exempt 
qualified small employer HRAs from certain requirements that apply to group health plans. On 
Dec. 7, 2016, the U.S. Congress gave final approval to the 21st Century Cures Act, PL 114-255; 
and it was signed into law by the President on Dec. 13, 2016. 

Under the 2016 federal law, IRC sections 106 and 162 allow employers to establish flexible 
spending accounts, such as HP.A., which are solely funded by employer contributions. The 21st 
Century Cures Act contains §18001, which allows the employer to reimburse individual plan 
premiums of their employees. The exemption is described as a "Qualified Small Employer 
Health Reimbursement Arrangement." IRC §9831 (d)(2). 

HRAs that meet these requirements are not considered group health plans and are exempt from 
various requirements that apply to group health plans, including coverage and cost-sharing 
requirements. 

Coverage and payments under a qualified HRA are excluded from gross income, unless the 
employee does not have minimum essential coverage for the month in which the medical care 
was provided. 

However, in Texas, TOI Bulletin #B-0028-06 remains the State's authority on HRA practices. By 
requiring individual plans to resemble group plans, TOI regulations seem to be preempted by 
this new federal law. The TOI Commissioner's Bulletin #B-0028-6 prohibits the use of an HRA 
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by employers who wish to reimburse the premiums of individually owned health benefit plans of 
their employees. However, H.R. 34 seems to permit the use of an HRA by employers to 
reimburse the premiums of individually owned health benefit plans of their employees. 

Question Presented: Are the regulations laid out in the 2006 TOI Bulletin #8-0028-06 preempted 
by the Federal changes to Section 106 and 162 of the Federal Internal Revenue Code enacted 
by H.R. 34 in 2016? 

Thank you for your time and attention to this request. Please feel free to contact me or my staff 
if you have any questions or need any further information. 

Sincerely, 

Cha~es Perry~ 
Texas State Senator- Senate District 28 
Chairman, Senate Committee on Agriculture, Water & Rural Affairs 


