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Re: The meaning of "direct recording electronic voting machine" in section 121.003(12) of 
the Texas Election Code 

Dear General Paxton: 

We are writing to request an opinion on the scope of Texas Election Code § 121.003(12), 
which defines a "direct recording electronic voting machine" for purposes of state law. 
Specifically, we ask you to opine that this term encompasses electronic voting machines 
that also produce marked paper ballots. 

Electronic voting machines have made it easier for citizens to cast their ballots and for 
election officials to count them. But there have always been concerns that purely electronic 
voting systems may become vulnerable to tampering. And the mere perception of such a 
risk, even if conjectural or theoretical, can undermine public confidence in the election 
process. 

In response these concerns, manufacturers have developed electronic voting systems that 
allow citizens to choose their candidates on an electronic screen-but that also produce a 
marked paper ballot that a device will read and record on an electronic storage component. 
Sometimes these paper ballots are fed into a physically separate device; other times the 
same device that marks the paper ballot also collects and reads that ballot. In either case, 
the paper ballots are kept and preserved if needed for a future audit or recount. · 

We respectfully ask you to opine that a voting apparatus of this sort qualifies as a "direct 
recording electronic voting machine" (or "DRE") under section 121.003(12) of the Texas 
Election Code. We also ask you to opine that these systems, as DREs, are eligible to 
participate in the countywide polling place program. See Tex. Elec. Code § 43.007(d)(4) 
(limiting participation in the countywide polling place program to counties that "use[) direct 
recording electronic voting machines."). 
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I. Direct Recording Electronic Voting Machines 

Section 121.003(12) of the Election Code defines "direct recording electronic voting 
machine" as follows: · 

"Direct recording electronic voting machine" or "DRE" means a voting 
machine that is designed to allow a direct vote on the machine by the manual 
touch of a screen, monitor, or other device and that reeords the individual 
votes and vote totals electronically. 

Tex. Elec. Code§ 121.003(12). 

So a "direct recording electronic voting machine" must satisfy two criteria. First, it must be 
"designed to allow a direct vote on the machine by the manual touch of a screen, monitor, or 
other device." Tex. Elec. Code § 121.003(12). Second, it must "record[) the individual votes 
and vote totals electronically." Id. Each of these criteria is satisfied when an electronic 
voting device produces marked paper ballots as an added security measure. 

Both traditional DREs and the systems that produce marked paper ballots are "designed to 
allow a direct vote on the machine.'' Under either system, the voter approaches an 
electronic device and records bis choices directly on that electronic component, either by 
touching the screen or by operating buttons or other tools on the device itself. The only 
difference is that a traditional DRE device immediately records the voter's choices on a 
removable data-storage component, usually located inside the machine, which is taken 
elsewhere for tabulation after voting has concluded. The paper·ballot·producing machines, 
by contrast, first record the voter's choices on a marked paper ballot, which the voter feeds 
into a device that scans and reads the ballot. Then, as with traditional DREs, the voter's 
choices are recorded on an electronic data-storage component, whose data will be taken and 
tabulated at the end of voting. 

The presence of a marked paper ballot does nothing to change what these electronic devices 
are "designed to allow." Under either system, the voter marks his choices on an electronic 
device, and the vote is recorded for counting and tabulation at the close of voting. Both 
systems are "designed to allow a direct vote on the machine," as the electronic device is the 
component on which the voter directly marks his choices. The paper ballot provides an 
additional method of memorializing the person's vote, but the vote itself is cast on the 
electronic device, not on the paper ballot. The electronic device is what marks the paper 
ballot-and it does so only after the voter has designated all of his choices on the device. 

The electronic voting devices that produce marked paper ballots also satisfy section 
121.003(12) by "record[ing] the individual votes and vote totals electronically." When the 
device collects and scans the marked paper ballots, it records the votes on those ballots 
electronically on a removable data·storage component. And the electronic data stored on 
that conwonent is taken elsewhere for tabulation after the conclusion of voting, just like the 
electronic data stored by the traditional DRE machines. The marked paper ballots serve as 



an additional safeguard against tampering or voting fraud, but they do not act as 
substitutes for the electronic recording of votes. 

A slightly more difficult question arises when a voter enters his choices on an electronic 
voting device and receives a marked paper ballot, but is directed to submit that paper ballot 
into a physically separate device. Some of the devices that produce marked paper ballots 
collect and record those ballots themselves, but others require a physically separate 
scanner and tabulator for the marked paper ballots. In these situations, someone might try 
to claim that this arrangement fails to satisfy section 121.003(12), because the statute 
implies that a DRE must constitute a single "machine." See Tex. Elec. Code § 121.003(12) 
("'Direct recording electronic voting machine' or 'DRE) means a voting machine that is 
designed to allow a direct vote on the machine by the manual touch of a screen, monitor, or 
other device and that records the individual votes and vote totals electronically." (emphasis 
added)). We do not think this argument has merit, and we urge you to reject it. 

A single "machine" will always comprise multiple component parts, and sometimes those 
parts can be physically separate or separable from each other. Consider a traditional DRE 
apparatus. These systems typically will store voting data on a removable memory 
component such as a flash drive, but they can also store data on external devices.1 That 
these data-storage devices are removable or (in some cases) entirely separate from the 
electronic device that voters use to mark their choices does not cause the voting system to 
fall outside the scope of section 121.003(12). The data·storage devices remain part of the 
DRE "machine," even if they are physically separate components of that machine. The same 
goes for a physically separate scanning device. It is a component part of a voting "machine" 
that enables voters to enter their choices and record their votes electronically, while 
preserving a paper record for security and accuracy in the case of a recount. 

Indeed, the State of Texas has already certified DRE voting "machines" that comprise 
physically separate components. The Hart system, for e:xample, requires voters to enter 
their choices on a terminal called Vertity Touch, which is connected by cable to a separate 
device called the Vertity Controller. The Controller is what contains the multiple ballot 
styles for voters to use, and it generates the reports and vote totals at the voting site. If 
your office were to insist that a DRE "machine" must exist entirely within in a single, self· 
contained physical device, then this would effectively revoke the Secretary of State's 
previous approval of the Hart system. 

Finally, normal use of the English language supports this understanding of the word 
"machine." Dictionary definitions recognize that the word "machine" can encompass 
systems with physically separate but closely related . components. See http:// 

L See, e.g., Texas Secretary of State, Electronic Voting System Procedures§ 9.7, available at http://www.sos.state.tx.us/ 
electlons/laws/electronic·voting·system-procedures.shtml (last visited on October 61 2017) (NElectronic data on a 
DRE, a DRE component and any external memory storage device used in conjunction with o DRE shall not be cleared 
until a backup of the electronic records has been perfOrmed. Also, the electronic data on a DRE and any external 
memory store shall be preserved for 10 days after Election Day unless the DRE Is required for another election before 
thattime expires." (emphasis added). 



www.dictionary.com/browse/machine?s=t (last visited on October 6, 2017) (defining 
"machine" to include "an apparatus consisting of interrelated parts with separate functions, 
used in the performance of some kind of work," "a mechanical apparatus or contrivance; 
mechanism," or "any complex agency or operating system"). A personal computer is 
accurately described a single "machine" that comprises the CPU, the monitor, the keyboard, 
and the wireless mouse-even when these component devices are physically separate from 
each other. There is nothing at all anomalous or unnatural about interpreting section 
121.003(12) in a similar fashion to allow DREs to have a physically separate device for 
collecting and recording the votes on marked paper ballots. Indeed, this is the most sensible 
construction of the statute, as it furthers the statutory purpose of deterring fraud and 
promoting integrity and confidence in the election process. 

II. Countywide Polling Place Program 

Section 43.007 of the Election Code creates a "countywide polling place program," which 
allows participants to eliminate precinct voting by establishing polling places on a 
countywide basis. To participate in this program, however, a county must ((uselJ direct 
recording electronic voting machines," as defined in section 121.003(12). See Tex. Elec. Code 
§ 43.007(d)(4). 

If you conclude that electronic voting systems that produce marked paper ballots qualify as 
DREs under section 121.003(12). then it follows that these systems may be used in the 
countywide polling place program. We respectfully urge you to opine that these 
arrangements qualify as DREs, and are therefore eligible for use on a countywide basis. 

These voting systems, like the traditional DREs, . accommodate multiple ballot styles on a 
single device, which is what enables voters from every precinct and locale to vote at any 
countywide location. The presence of a marked paper ballot does nothing to undermine the 
rationale for requiring DREs in the countywide polling place program, and these electronic 
devices are entirely appropriate for countywide use. 

*** 

In asking for your opinion on this question, we are not in any way seeking to supplant the 
Secretary of State's role in certifying and approving voting systems for use Texas elections. 
See Tex. Elec. Code § 122.031 et seq. We are simply asking for your legal opinion and 
advice, which you are authorized to provide under section 402.042 of the Texas Government 
Code. Given the need to resolve this question before the next primaries and the needed time 
to prepare for conducting the elections, I request that this matter be determined in an 
expedited schedule that would allow for the response by the end of July. I also reserve the 
right to provide additional briefing if other parties offer comments. 



Thank you for considering our opinion request. 


