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Attention: Opinion Committee 
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October 4, 2016 

RE: Request for Attorney General Opinion re: Applicability of Texas 
Constitution Art. XVI §1 Oath Requirement to Election Judges 

Dear General Paxton: 
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On behalf of El Paso County and in my capacity as El Paso County Attorney, I respectfully submit 
this request for an opinion as to whether Texas election judges are required to take the oath prescribed 
by Texas Constitution Art. XVI § 1 before the judges may serve. After having reviewed and analyzed 
constitutional provisions, statutes and case law, I believe an attorney general opinion is necessary in 
order to address some uncertainties. I respectfully submit the following information in support of the 
request for ail opinion. 

Article XVI §1 of the Texas Constitution requires that all elected and appointed officers shall take 
an oath of office before they enter upon the duties of their offices. 1 Case law and attorney general 
opinions have established that the oath applies where the appointed or elected officers are "public 
officers". A question has arisen as to whether election judges and early voting clerks appointed under 
the Texas Election Code are "public officers" subject to taking the prescribed constitutional oaths.2 This 

1 Tex. Const. art XVI, §l(a) (b) 
2 The required oaths are as follows: (a) "I__, do solemnly swear (or affirm) that I will faithf4lly execute the 
duties of the office of __ of the State ofTexas and will, to the best of my ability, preserve, protect, and defend 
the Constitution and laws of the United States and of this State, so help me God". (b) "I____, c;lo solemnly swear 
(or affirm) that I have not directly or indirectly paid, offered, promised to pay, contributed, or promised to 
contribute any money or thing of value, or promised any public office or employment for the giving, or withholding 
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includes judges appointed under§ 32.001 in elections ordered by the governor or a county authority3, 
primary election judges appointed under §32.0064

, early voting officers (also commonly referred to as 

"early voting clerks") appointed under§ 83.001,5 election officers appointed pursuant to §85.0096
, joint 

primary election judges appointed under §172.1267 and early voting clerks appointed under §271.0068
• 

An attorney with the Election Division of the Texa~ Secretary of State ("SOS") has opined that these 
offices are not subject to this oath requirement.9 However, based on its own research, the County 
Attorney's Office respectfully disagrees with the SOS's Election Division and is of the opinion that the 
oaths may in fact be required.10 

Election j\,ldges are appointed pursuant to the Texas Election Code ("Election Code"). Election 
Code §32.001 mandates that a presiding election judge and an alternate presiding judge shall be 
appointed for each election precinct in which an election is held. The alternate presiding judge serves as 
presiding judge and has all the powers of presiding judge when the regularly appointed presiding judge 
for an election cannot serve. 11 Judges are appointed for a term of one to two years and any 
replacements are appointed for the unexpired term.12 

The commissioners court appoints an election judge and an alternate presiding judge for each 
regular county election precinct.13 In an election ordered by the governor or county authority, in which 
regular county precincts are required to be used, the commissioners court appoints the judges from 
lists of eligible submitted by the political parties. In the event of a death or resignation, the 
commissioners court appoints a presiding judge o~ alternate presiding judge for the remainder of the 
unexpired term. Preference is given to nominees affiliated with the party of the replaced judge.14 In 
addition to general eligibility requirements, certain classes of persons are ineligible to serve as election 
judges, including elected officers, candidates for office, employees and relatives of candidates, and 
campaign officials. 15 

of a vote at the election at which 1 was elected or as a reward to secure any appointment or confirmation, 
whichever the case may be, so help me God." 
3 Election day judges for non-primary elections; Elect. Code Ann. §32.001 (2010) 
4 Judges for primary elections; Election Code Ann. §32.006 (2010) 
5 Early voting clerks for specified general state and county elections as well as primaries and special elections and 
municipal elections; Elect. Code Ann. §83.001 et seq. (2010) 
6 Early voting election officers for state and county elections in November of even-numbered years when a joint 
election is not being held; Elect. Code Ann. §85.009 
7 Co-judges for primary elections; Election Code Ann.§ 172.126 (2010) 
8 Other joint elections; Elect. Code Ann. §271.006 (2010) 
9 August 24, 2014 email from SOS Director of Elections Keith Ingram to Eric Opiela and April 26, 2016 email from 
Ingram to El Paso Assistant County Attorney Erich A. Morales. 
10 Presiding election judges and election clerks present at the polls are required to take a separate oath under 
Elect. Code Ann. § 62.003. There is no dispute as to whether this statutory oath is required, only if the 
constitutional oath is also required of the named officials. 
11 Elect. Code Ann.§ 32.001 (Vernon 2010) 
12 Elect. Code Ann. § 32.002 (Vernon Supp. 2016) 
13 Elect. Code Ann. § 32.001 (Vernon 2010) 
14 Elect. Code Ann. §32.002 (Vernon Supp. 2016) 
15 Elect. Code Ann. § 32.051 (Vernon Supp. 2016) 
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With respect to judges for primary elections specifically, the county chair of a political party 
holding a primary election shall, with the approval of the county executive committee, appoint for each 
primary, the judges for each precinct in which the election will be held in the county.16 

Early voting officers are essentially "early voting election judges" and conduct the early voting 
in each election and have the same duties and authority with respect to early voting as a presiding 
election judge has with respect to regular voting, except as otherwise provided in the Election Code.17 

Depending on the type of election, the early voting clerk may be the county clerk (or county election 
administrator) or the city secretary in city elections unless the authority calling the election appoints 
another person.18 In joint early voting, the governing bodies conducting the election appoint one of 
their early voting clerks as the presiding early voting clerk for the joint early voting. 19 

Separate "election clerks" are appointed by the presiding judge and alternate clerks for each 
election precinct and assist the judge in the conduct of the election. While the presiding judge must 
appoint the alternate presiding judge as one of the election clerks20

, not all of the election clerks are 
alternate presiding judges. For purposes of this discussion, a distinction is made as to 11early voting 
election clerks" (or "early voting officers11

) and 11early voting officials11 as opposed to what are 
commonly referred to simply as "election clerks11

• "Election clerks" are not considered in this request. 

The Texas Secretary of State's Election Division has opined that election judges are not "state 
officers within the meaning of the constitution and the 11constitutional oath of office is not applicable to 
election judges and early voting election officials. 21 The SOS cites to the A/dine Independent Sch. Dist. 
v. Standley opinion22 and to Texas Attorney General Opinion GA365. 23 

Texas Attorney General Opinion GA-0365 applies the A/dine reasoning in addressing whether 
peace officers are public officers of the State for purposes of Art. XVI, § 1. In its written opinion, the 
Attorney General references that a defining feature of being a public officer for constitutional purposes 
is the ability to act independently of others and that while in the past the Attorney General had 
concluded that Department of Public Safety officers were "public officers11 under article XVI § 1, a DPS 
officer who would be subject to discharge for a specified infraction or other just causes, does not largely 
act independently of the control of others and is therefore not a "public officer" for the constitutional 
oath. The Attorney General opined that ultimately to determine whether a specific rank of DPS officer 
is a constitutional public officer, the A/dine test must be applied on a case by case basis and raises 
questions of fact for the Department to resolve.24 

, 

We respectfully disagree with the SOS's opinion on this matter with its reliance on A/dine. While 
the Attorney General opinion reaffirms reliance on A/dine, the opinion does not provide a clear answer 

16 Elect. Code Ann. § 32.006 (Vernon 2010) 
17 Elect. Code Ann. §83.001. (Vernon 2010) 
18 Elect. Code Ann. §83.003 et seq. (Vernon 2010) 
19 Elect. Code Ann. §271.006. (Vernon 2010) 
20 

Elect. Code Ann. §32.032 (Vernon 2010) 
21 Ingram emails as cited above. 
22 

Aldine lndep. Sch. District v. Standley, 280 S.W.2d 578 (Tex. 1955) (Disapproved on other grounds by Nat. Sun 
Corp. v. Friendswood lndep. Sch. Dist. 433 S.W. 2d 690 (Tex. 1968)) 
23 Tex. Att'y. Gen. Op. No. GA-0365 (2005) 
24 Id. 
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on the instant question. After considering the opinions, we conclude that election judges may in fact 
be considered public officers subject to the constitutional oath of office. 

"Public office" has been defined as the right to exercise a public station conferred by the 
appointment of a government and the right, authority and duty created and conferred by law, by which 
for a given period, either fixed by law, or enduring at the pleasure of the creating power, an individual is 
invested with some portion of the sovereign functions of the government to be exercised by him or her 
for the benefit of the public. The individual so invested is a public officer. 25 The Texas Supreme Court in 
1955 formally adopted a standard by which to determine whether a person occupying a particular 
position is a public officer . 26 Under the A/dine standard "the determining factor which distinguishes a 
public officer from an employee is whether any sovereign function of the government is conferred upon 
the individual to be exercised by him for the benefit of the public largely independent of the control of 
others." A public officer is authorized by law to independently exercise functions of either an executive, 
legislative, or judicial character and the exercise of this power by the officer is subject to revision and 
correction only according to the standing laws of Texas.27 

Election judges have a broad array of duties. The presiding judge designates the working 
hours of and assigns the duties to be performed by the election clerks serving under the judge. The 
election judge may direct the counting of ballots to occur at any time after the polls have been open for 
one hour and designates the team of election officers to count the ballots. 28 An election judge may 
administer any oath required or authorized to be made at a polling place. The presiding judge is charged 
to preserve order and prevent breaches of the peace and violations of the Election Code in the polling 
place and in the area within which electioneering and loitering are prohibited from the time the judge 
arrives at the polling place on election day until the judge leaves the polling place after the polls close.29 

The presiding judge may appoint one or more persons to act as special (limited duty) peace officers for 
the polling place. The presiding judge is in charge of and responsible for the management and conduct 
of the election at the polling place of the election precinct that the judge serves.30 Notably, in 
preserving order and preventing breaches of the peace, a presiding judge has the power of a district 
judge to enforce order and preserve the peace, including the power to issue an arrest warrant. This 
power is exercised at the full discretion of the presiding judge. An appeal of an order or other action of 
the presiding judge under this section is made not to the commissioners court or to the appointing party 
but in the same manner as the appeal of an order or other action of a district court in the county in 
which the polling place is located.31 This certainly reflects an exercise of sovereign power largely 
independent of the control of others. 

In a somewhat analogous situation, the courts have found that even where a senior district 
judge may hold no true "permanent'' office and is merely assigned to various courts from time to time, 
they are nevertheless authorized to function as judges and as such are entrusted with independent and 

25 Dunbar v. Brazoria County, 224 S.W.2d 738 (Tex. Civ. App. Galveston 1949) writ refd.) 
26 

See Aldine, 280 W.W.2d 578, 583 (Tex. 1955) citing Dunbar, 224 s.W.2d 738, 740 (Tex Civ. App. - Galveston 
1949, writ refd) 
27 State ex rel. Hill v. Pirtle, 887 S.W. 2d 921, 931 (Tex. Crim. App. 1994) 
28 Elect. Code Ann. § 65.001 et seq. (Vernon Supp. 2016) 
29 Elect. Code Ann.§ 32.073 (Vernon 2010) 
30 Elect. Code Ann. § 32.071 et seq. (Vernon 2010) 
31 Elect. Code. Ann. § 32.075 (Vernon 2010) 
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sovereign powers. 32 An election judge's ability to exercise powers similar to a district judge in the 
polling place suggests in particular that the election judge has had bestowed a sovereign function which 
may be exercised for the benefit of the public largely independent of the control of others. The 
election judges exercise these powers within his or her own right involving the exercise of their own 
discretion. This fits within and is consistent with the rule set out in A/dine and related cases 
determining when a person may be considered a "public officer". 

Assessing the totality of the functions which election judges exercise, and the circumstances 
under which the judges exercise them, the County Attorney's office believes election judges (and by 
extension alternate election judges and early voting officers who exercise the same authority) could be 
considered public officers of the State subject to the constitutional oath requirements of Texas 
Constitution Article XVI, §1 (a) and (b). 

The SOS acknowledges that election judges have "some power" and refers to Election Code 
sections 32.071 and 32.075, but also opines that election judges are more like employees of the county 
than public officers and that their powers are circumscribed within boundaries and instruction by the 
counties. We respectfully disagree with this characterization. A public employee, as opposed to a public 
officer, is a person in public service whose duties are generally routine, subordinate, advisory, and as 
directed. 33 While some of the election judges' duties may be seen as routine and limited, the nature of 
their appointments and replacement, terms of office, the authority that they are given to act 
independently, and the supremacy of that authority in the polling place also suggest that they are more 
like public officers than public employees. 

Historically, election judges, alternates, and early voting officers have not been required to 
take the constitutional oaths before serving. However, in examining the statutory provisions, case law 
and Attorney General opinions, our office continues to believe that these positions are in fact "public 
offices" subject to the requirements of the constitutional oaths. Therefore, the County Attorney's office 
respectfully requests an opinion as to whether election judges, alternate judges, and early voting 
officers are subject to and must take the constitutional oaths of office proscribed by Art. XVI § 1 before 
exercising the duties of those offices, and what would the effect be of a failure to take the oaths. 

The County Attorney's office also recognizes the significance of now requiring that these 
positions take the oaths before assuming the duties of office. In light of the pending November 
election, and in an abundance of caution, we have urged that all the local election judges and officers 
take the oaths prescribed under article XVI, § 1. We believe that while there would be no harm in a 
person taking the oaths even though there is a possibility they may not be constitutionally required to 
do so, a greater harm could result in the officers not taking the oaths when they are required to do so. 
However, in deference to the opinion expressed by the Secretary of State's Election Division and in 
deference to the pending response from your office, El Paso County is allowing election judges to 
independently determine whether they take the oaths. 

32 Prieto Bail Bonds v. State ofTexas 994 S.W. 2d 316, 1999 (Tex. App.-EI Paso 1999, pet. refd) 
33 Id. 
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I appreciate your attention to this request. Please do not hesitate to contact me if you need 
additional information. 

Attachments 

CC: Keith Ingram , SOS Election Division 
El Paso County Election Commission 

Si.ncere~ $ 
~ /[. 

Jo /nne Bernal 
El Paso County Attorney 


