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Question: Can the Chief of Police for a School District also hold the office of Precinct Constable 

for the Precinct in which the school district lies? 

Facts: School District Chief of Police employed by the District has submitted application to 

County Commissioners for appointment to vacant Precinct Constable position in same Precinct 

in which the School District is located. 

Brief: 

As stated in Attorney Opinion GA-0402, "Article XVI, section 40 of the Texas Constitution 

states in relevant"part that "no person shall hold or exercise at the same time, more than one civil 

ot1ice of emolur.Ient. .. " TEX. CONST. art XVI, §40. The Texas Supreme Court has Jong held 

that the '·determining factor which distinguishes a public officer from an employee is whether 

any sovereign function of the government is conferred upon the individual to be exercised by 

him for the benefit of the public largely independent of the control of others.· A/dine Jndep. Sch. 
Dz~~·f. V. Standley, 280 S. W.2d 578, 583 (Tex. 1995). A constable is an elected official and 

clearly holds his position largely independent of the control of others. "See Tex.Att'y Gen. Op. 

No. G-A-0402 (2006) at 1. The Chief of Police for a school district is employed by and serves at 

the will of the School District. They are ce1tified peace officers who have a sovereign function 

conferred upon them to be exercised for the ben~fit of the public;·to wit: the students, faculty and 

citizens of that district. Because the Chief of Police is employc.:d by and at the discretion of the 

Sch9ol District ~nd not elected, the poc;ition of Chief and position of Constable may be 

incompatible .. 

The common law doctrine of incompatibility has three aspects: self-appointment, self­

empioyment, and conflicting loyalties. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0328 (2005) at 1· citing, 
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Thomas v. Abernathy County Line Independent School Disfl·ict, 290 S. W. 152, 153 (Tex. 

Comm'n App. 1927, judgm't adopted). The first two do not apply in this situation because 

neither position appoints or employs the other. Here, conflicting loyalties aspect is the issue. 

In a similar situation, when asked if a person appointed chief of police can serve simultaneously 

as ·the constable. Texas Attorney General Opinion JM-422 states that, "ordinarily a mere conflict 

of interest will not make a person legally ineligible for a public office or position, although the 
existence of such a conflict may make it illegal on occasion for a public office or employee to 

exercise his public authority. The conflict in an incompatibility situation is not between an 

officer's private interests and his public duty but rather between two inconsistent public duties". 
See Tex. Att'y Gen. Op. No. JM-422 (1986) at 1-2, citing Tex. Att'y Gen. Op. No. JM-172 

(1984). "A constable is required to exercise independent judgment respecting the proper 

discharge of bis duties, including his responsibility to preserve the peace. He is elected by the 

citizens of the precinct to discharge his duties independently of the wishes - even if expressed by 

ordinance- of the governing body of a city located within the precinct. On the other hand, the 

chief of police of a city is subject to the control of the city council and is duty bound to enforce 

its ordinances. The two officers are subject to inconsistent duties, making the office · 

incompatible." See Tex. Att'y Gen. Op. No. JM-422 (1986) at 3. Similarly, the chief of police of 

a school district is subject to the control of the school board and expected to enforce their 

policies. Therefore, a chief of police for a School District and a constable may be subject to 

inconsistent duties within the same jurisdictional boundaries, making the offices incompatible. 

Thank you for your consideration in this matter. 

Sincerely, 

Anna Hord 

Hockley County Attorney 
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