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Re: Clarification of Section 551.127, Texas Government Code 

Dear General Abbott: 

Michael Williams 
Commissioner 

I am writing to request your opinion on the ability of members of a governmental body to 
participate in a meeting by videoconference call under Section 551.127, Texas Government 
Code ("Section 551.127"). My questions specifically relate to nonprofit corporations that have 
been granted open-enrollment charters pursuant to Subchapter D, Chapter 12, Texas Education 
Code 1 and focus on the extent to which some members of the board of an open-enrollment 
charter school can participate in a meeting by videoconference from locations outside of Texas 
or the geographic service area of the open:-enrollment charter school. 

Your office has previously held that a governmental body cannot conduct a meeting 
outside of the state2

• However, recent changes to the Texas Open Meetings Act have 
authorized governmental bodies to hold meetings by videoconference call. Specifically, Section 
551.127(c) allows a meeting to be held by videoconference call if the presiding member of the 
body is physically present at a location open to the public3

• 

Section 551 .127 does not address whether members of a governmental body may 
participate in a meeting from a location outside of the state. Subsection (c) requires that the 
member presiding over the meeting be physically at a location that is "open to the public" or a 
location "in or within a reasonable distance of the geographic jurisdiction"4

• The requirement that 
the presiding member be accessible to the public could be considered to satisfy the concerns 
raised about meetings held outside of the state in previous Attorney General's opinions. 

1 The governing bodies of open enrollment charter schools are "considered to be governmental bodies for purposes of Chapter 551" 
and subject to ~any requirement in Chapter 551 ... or another law that concerns open meetings ... that applies to a school district [or] 
the board of trustees of a school district.. ." under Section 12.1051, Texas Education Code. Our assumption is thatthere is no 
difference in the application of Section 551.127 for the members of the board of a nonprofit corporation granted an open-enrollment 
charter, but we would note that a nonprofit corporation could have operations outside of the state in a manner that most 
~overnmental bodies would not. 

Texas Attorney General's Opinions JC-53 {1999) and JC-487 (2002). The rationale of these opinions appears to be that a location 
outside of the state is not open to the public. 
3 SB 984 (Acts, 83'd R.S., ch. 159) and HB 2414 (Acts, 83'd R.S., ch. 685) separately amended subsection (c) in Section 551.127. In 
the amendments, the requirement to have the presiding officer present at a location open to the public appears identical. However, 
Subsection (c) as amended by SB 984 appears to limit the ability of a local governmental body to conduct a meeting by 
videoconference to a body that extends into three or more countiEIS. 
4 Subsection (c) as amended by SB 984 and HB 2414, respectively. 



My first question involves the ability, if a~, of an open-enrollment charter school to hold 
a meeting outside of its geographic service area . Section 26.007(b) of the Texas Education 
Code requires the board of trustees of a school district to "hold each public meeting of the board 
within the boundaries of the district except as required by law or to hold a joint meeting with 
another district or with another governmental entity'' with concurrent jurisdiction. Chapter 26 of 
the Texas Education Code does not apply to open-enrollment charter schools6

• However, 
Section 12.1051 of the Texas Education Code provides that "any requirement of Chapter 551 ... , 
Government Code, or another law that concerns open meetings ... that applies to a school 
district. .. applies to an open-enrollment charter school. .. " It is also not clear from the Attorney 
General's opinions cited above whether the concept of a meeting being open to the public is 
constrained by state boundaries or by the geographic jurisdiction of the governmental entity7

• 

May the governing board of an open-enrollment charter school conduct a meeting outside of the 
geographic service area 5f1he open-enrollment charter8? 

My remaining questions involve the ability, if any, of the board of an open-enrollment 
charter school to conduct a meeting using the provisions of Section 551.127. Subsection (c) as 
amended by HB2414 appears to allow a meeting to be conducted by videoconference without a 
quorum physically present, if the presiding member is "in or within a reasonable distance of" the 
geographic boundaries of the body. However, subsection (c) as amended by SB 984 appears 
to limit the ability to conduct a meeting without a quorum physically present to a governmental 
body that extends into three or more counties. My remaining questions are as follows9

: 

May the board of an open-enrollment charter school conduct a meeting by 
videoconference under Subsection 551.127(c) if the geographic service area of the open­
enrollment charter school does not extend into three or more counties? 

May the board of an open-enrollment charter school conduct a meeting by 
videoconference under Subsection 551.127(c) if the presiding member is present within the 
geographic service area of the charter but other members participate from locations outside of 
the geographic service area? 

If your answer to the preceding questi_on is "yes," may other members participate in the 
meeting from locations outside of the state? 

Thank you for your consideration of these questions. Should you need additional 
information, please feel free to contact me or David Anderson, General Counsel, at 
(512) 463-9722. 

5 Each open-enrollment charter school is required to designate a geographic service area from which students may attend the 
school. See, Subsection 12.111 (13), Texas Education Code. 
6 Section 12.104, Texas Education Code exempts open-enrollment charter schools from many of the provisions of the Education 
Code. Subsection (b) of that section lists certain provisions that are applicable to open-enrollment charters; chapter 26 is not among 
those applicable provisions. 
7 Both of the entil'ies considered in JC-53 and JC-489 were agencies with statewide jurisdiction. 
8 Please assume for purposes otthis question that the meeting is not conducted pursuant to Section 551 .127, Government Code, 
but by a quorum of the open-enrollment charter board that is physically present. 
9 Please assume for purposes of these questions that all requirements for public notice and technical standards for 
videoconferencing have been met. 


