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December 28, 2011

Honorable Greg Abbott
Attorney General of Texas
Attn: Opinion Cominittee
Office of the Attormmey General
P.O. Box 12548
Austin, TX 78722-2548

RE: Request for Opinion
Dear Attorney General Abbott;

United State District Court Judge David Folsom, of the Eastern District of Texas,
Texarkana Division has requested this office to seek an opinion from your office regarding the
following: ‘

1.} Is aretired United States District Judge authorized to conduct 4 martiage ceremony in
the State of Texas?

I am enclosing the Brief in support of Request for Attorney General Opinion.
Based upon this letter and the accompanying Brief, the Bowie County Criminal District
Attorney’s Office is requesting that the Texas Attorney General issue a legal opinion with regard

to this question. .
Thank you for your attention to this matter and if your office should require additional

information, please advise.
ely, :
{gcgellewp ..

riminal District Attorney

CC: Honorable David Folsom
United States District Court _
Eastern District of Texas, Texarkana Division

PAGE 214* RCVD AT 1212612011 2:20:42 P [Central Standard Time]* SVR:RIGHTFAX/13* DNIS:3990* CSID:0037354819 * DURATION {mm-ss):02:03



12/28/2011 15:29 9837354819 Da OFFICE PAGE 083/04

BRIEF IN SUPPORT OF REQUEST FOR
ATTORNEY GENERAL OPINION

This Brief in Support of Request for Attorney General Opinion is filed herein with the
accompanying letter request dated December 28, 2011,

QUESTION

1.) Is a retired United States District Judge authorized to conduct a marriage ceremony in
the State of Texas?

BACKGROUND AND FACTS

On occasion, United States District Judge David Folsom is requested to perform a
marriage ceremony in the State of Texas and pursuant V.T.C.A., Family Code §2.202 (a)(4) does
50, Judge Folsom who has over twelve (12) years of service as a United State District Judge has
announced his intention to retire and has asked this office to scek an Attorney General’s Opinion
as to whether he upon retirement or any other retired federal judge may perform marriage
ceremonies. '

, : LEGAL AUTHORITIES
V.T.C.A., Family Code $2.202 (a)(4)

(4) a justice of the supreme court, judge of the court of eriminal appeals, justice of the courts of
appeals, judge of the distriet, county, and probate courts, judge of the county court at law, judge
of the courts of domestic relations, judge of the juvenile courts, retired justice or judge of those
courts, justice of the peace, retired justice of the peace, or judge or magistrate of a federal court
of this state.

V.T.C.A,, Family Code §2.202 (b)

(b) For the purpose of this section, a retired judge or justice is a former judge or justice who is
vested in the Judicial Retirement System of Texas Plan One or the Judicial Retirement System of
Texas Plan Two or who has an aggregate of atleast 12 years of service as judge or justice of any
type listed in Subsection (a)(4).

DISCUSSION

There is no question that a sitting federal judge is authorized to conduct a marriage
ceremony in Texas. V. T.C.A., Family Code §2.202 (a)(4) states:
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(4) a justice of the supreme court, judge of the court of criminal appeals, justice of the
courts of appeals, judge of the district, county, and probate courts, judge of the county
court at law, judge of the courts of domestic relations, judge of the juvenile courts, tetived
justice or judge of those courts, justice of the peace, retired justice of the peace, or judge
or magistrate of a fedcral court of this state.

This section also specifically provides that “retired justice or judge of those courts™
(supreme court, court of criminal appeals, courts of appeals, disttict, county, probate, county
courts of law, courts of domestic relations, juvenile courts) and retired justice of the peace may
all conduct a martiage ceremony. Retired judge or magistrate of a federal court in Texas are not
listed,

The Family code defines a retired judge. V.T.C.A., Family Code §2.202 (b)

States:
(b) For the purpose of this section, a retired judge or justice is a former judge or justice
who is vested in the Judicial Retirement System of Texas Plan One or the Judicial
Retirement System of Texas Plan Two or who has an aggregate of at least 12 years of
service as judge or justice of any type listed in Subsection (a)(4).

A Upited States District Court Judge does not participate in the Judicial Retirement
System of Texas Flan One or in the Judicial Retirement System of Texas Plan Two, so therefore
would be batred from performing a marriage ccremony upon retirement.

The question centers around the language of the last portion of V.T.C.A., Family Code
§2.202 (b): “or who has an aggregate of at least 12 years of service as judge or justice of any
type listed in Subsection (a)(4)”. Does this language include retired federal judges who have 12
or more years of service as a federal judge? Research into the statutes and case law has not
provided an answer. '

REQUEST FOR LEGAL OPINION

Based upon the foregoing, the Bowie County Criminal District Attorney’s Office is requesting an.
opinion from the Texas Attomey General with regard to the question presented.

ﬁv lly submitted,
/ néﬂﬂ’\
% D. Roclelle

riminal District Attorney
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