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RQ-OCf~,-c:,A Attention: Opinion Committee 

RE: Obligations of Clear Lake City Community Association, Inc. Regarding Meetings by 
Telephone Conference Call under Chapter 551 of the Texas Government Code, and 
Sections 6.002 and 22.002 of the Texas Business Organizations Code 

Your Honor and Members of the Committee: 

On behalf of Clear Lake City Community Association, Inc. (hereinafter "the 
Association"), I respectfully request your opinion regarding attendance at meetings of the 
Association's Board of Trustees, via telephone conference call. As you are aware, Section 
551.0015 of the Texas Government Code was amended by House Bill 3674 making the 
Association subject to the Texas Open Meetings Act ("the Act"). 

Recently, a meeting was heid by the Association's Board of Trustees, at their usual 
location, whereby a quorum of Trustees was present. Eight (8) of the nine (9) Trustees attended 
the meeting, in person. Only one (1) Trustee participated in the meeting by telephone conference 
call ("speaker phone"), which was fully audible to all persons present. It is unclear whether one 
person attending by telephone conference call gives rise to "a meeting held by telephone 
conference call", per the Act, and whether Section 551.125 would govern in this scenario. If one 
Trustee participating by telephone conference call does' quality as "a meeting held by telephone 
conference call," then the question becomes whether the Association may legally rely upon 
statutes other than the Texas Government Code, as authority to allow attendance by one or more 
Trustees by telephone conference call. 
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It is the Association's position that statutes other than the Texas Government Code 
provide authority for one or more Trustees to attend meetings via telephone conference call. The 
Association is a domestic entity (non-profit corporation) originally formed under the Texas 
Corporation Act, now re-codified as the Texas Business Organizations Code. Specifically, the 
Association is relying upon Section 6.002 "Alternative Forms of Meetings" and Section 22.002 
"Meetings by Remote Communications Technology" of the Business Organizations Code as 
providing statutory authority for one or more Trustees to attend regular meetings by telephone 
conference call. Prior to January 1, 2010 when the Texas Non-Profit Corporation Act expired, 
the Association relied upon TNPCA Art. 1396-9.11 "Meetings by Telephone Conference or 
Other Remote Communications Technology" as authority to meet in such fashion. 

Accordingly, the Association respectfully requests the Office of the Attorney General to 
determine whether (i) the attendance at a meeting by one or more Trustees, via telephone 
conference call, necessarily gives rise to "a meeting held by telephone conference call" as such 
phrase is set forth within the Texas Open Meetings Act, thereby making Section 551.125 
applicable to the Association under such circumstance; and (ii) whether the Association may rely 
upon Sections 6.002 and 22.002 of the Texas Business Organizations Code as providing 
authority for Trustees to attend meetings via telephone conference call. 
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