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Ms. Nancy Fuller

Chair, Opinion Committee
Office of the Attorney General
P. O. Box 12548

Austin, Texas 78711-2548

Re: Whether the Department of Family and Protective Services has rulemaking authority to
increase the number of training hours required for persons who provide child-care
services in day-care centers and group day-care homes.

- Dear Ms. Fuller:

This is to request your opinion as to whether the Department of Family and Protective Services
(the department) has authority to increase minimum training standards relating to the number of
hours required for inifial and annual training of certain persons who work in day-care centers and
group day-care homes.

Chapter 42 of the Human Resources Code' (HRC) grants authority to the department to regulate
providers of child care. Section 42.042 directs the department to promulgate rules, including the
promulgation of "minimum standards” for the provision of child-care services and requires a
comprehensive review of the department's minimum standards every six years. The department
is currently undergoing the required six-year review of minimum standards applicable to
day-care providers and, as part of that process, has gathered extensive input from child-care
providers, child development experts and others regarding the standards. Expert opinion and
research support a positive correlation between the amount of training provided to child-care
workers and the quality of child-care services provided. Accordingly, among the changes the
department is being urged to consider are changes to the department's minimum training
standards to increase the minimum number of initial and annual training hours required of child
day-care providers.

! All subsequent statutory references are to the Human Resources Code.
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Section 42.042(p) provides, in pertinent part, that:

The department by rule shall prescribe mlmmum training standards for an
employee of a regulated child-care facility’, including the time required for
completing the training. The department may not require an employee to repeat
required training if the employee has completed the training within the time
prescribed by department rule N L e .
Section 42.0421, contains further leglslatlve guidance about minimum training standards.
Subsection (a) provides as follows (emphasis supplied):

(a) The minimum training standards prescribed by the department under Section
42.042(p) for an employee of a day-care center or group day-care home must
include:

- (1) eight hours of initial training for an employee of a day-care center who
has no previous training or employment experience in a regulated child-care
- facility, to be completed before the employee is given responsibility for a
group of children;

(2) 15 hours of annual training for each employee of a day-care center or
group day-care home, excluding the director, which must include at least six
hours of training in one or more of the following arcas:

(A) child growth and development;
(B) guidance and discipline;

(C) age-appropriate curriculum; and
(D) teacher-child interaction; and

(3) 20 hours of annual training for each director of a day-care center or group
day-care home, which must include at least six hours of training in one or
more of the following areas:

(A) child growth and development;
(B) guidance and discipline;

(C) age-appropriate curriculum; and
(D) teacher-child interaction.

The question the department is posing is whether the legislature intended the total number of
initial and annual training hours in paragraphs (1)-(3) of Subsection 42.0421(a) (i.e., 8, 15 and 20
hours respectively), to be the least number of hours that the department may establish in its
minimum training standards relating to employees and directors of day-care centers and group
day-care homes, or whether the legislature intended the total number of hours reflected in the

? Note that the term “regulated child-care facility” includes both residential and day-care facilities.
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statute to be the precise number of hours which the department may require in its minimum
training standards - no more, no less.

We note that total number of training hours delineated within paragraphs (1) - (3) of Subsection
42.0421(a), are prefaced by the phrase "must include." According to the Code Construction Act,
the words "includes" and "including” are "terms of enlargement and not of limitation or
exclusive enumeration, and use of the terms does not create a presumption that components not
expressed are excluded." This definition applies unless the statute or context in which the terms
are used requires a different definition. See Section 311.005, Government Code.

Applying this construction, it could be argued that the legislature used the term "must inclade"
that prefaces paragraphs (1)-(3) of Subsection 42.0421(a), as a term of enlargement rather than a
term of restriction - meaning that the department's minimum training standards must include "no
fewer than" or "at least" the total number of training hours set forth under paragraphs

42. 0421(3)(1) (3) - but could also include a greater number of total initial and annual training
hours.

On the other hand, the legislature's intent in prefacing paragraphs (1)-(3) to Subsection
42.0421(a), with the "must include" phrase may simply have been to indicate that these three
paragraphs are a "non-exclusive enumeration" of what must be included in the department's
minimum training standards. For example, the training hours specified in Section 42.0421(a)
apply solely to certain types of day-care providers, whereas the department's duty under Section
42.042(p) is to adopt minimum training standards for all regulated child-care facilities -
including both day-care and residential-care facilities.

A review of the legislative history does not provide any explicit guidance on the question of
whether the legislature intended Section 42.0421 to be the minimum number of training hours
the department could include in its minimum training standards for day-care centers and day-care
homes - or the prec1se number. Section 42.0421 was first added to Chapter 42 by Senate Bill
558, during the 76™ Legislative Session in 1999.% In large part, the enrolled bill codified the
department's then existing minimum training standards relating to initial and annual training
hours - standards that had previously been promulgated under authority of Section 42.042(p).*
However, Senate Bill 558 differed slightly from the department's existing standards in that it
added a specific number of initial training hours for employees of group day-care homes (the

3 Prior to 1999, Section 42.0426, HRC was already in existence and imposed training requirements on all licensed
child-care facilities (both day-care and residential providers) to provide training on certain topics; however, §
42.0426 did not then, and still does not, impose a specific number of hours for either initial or annual training on the
topics covered in this section. The introduced version of SB 558 initially sought to amend Section 42.0426, but was
later amended to add Section 42.0421, which was directed solely at licensed and registered providers of day-care
services.

* The training requirements applicable to providers of child day-care services that pre-dated the enactment of
Section 42.0421 were located in various subchapters of Chapter 715, Title 40, Texas Administrative Code.
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number was already established as eight initial training hours for day-care centers) and added
requirements for one hour of specialized training on certain topics (both initially and annually) in
Subsections 42.0421(b} and (c), for those who provide care to children under the age of 24
months in day-care centers, group day-care homes, and registered family homes.

Proponents of SB 558 supported the codification of the department's then existing minimum
training standards, as modified, info the Human Resources Code, although some proponents
argued that the statutory provisions did not go far enough and that the number of training hours
should have been increased. Opponents argued generally that the training requirements are
‘costly for child-care providers and make child care less affordable. See reports from the Senate
Research Center, House Research Organization, and House Bill Analysis associated with

SB 588, on file with the Texas Legislative Reference Library.

Since the enactment of Section 42.0421 in 1999, there have been numerous legislative efforts to
modify this section, some of which were enacted and some of which were not. In 2001, SB 833
was enacted to amend Subsections 42.0421(a)(2) and (a)(3), to add the requirement that at least
six of the annual training hours for employees and directors be devoted to covering specific
training topics. In 2005, 2007; and 2009, HB 1877, SB'50, and SB 59, respectively, would have
amended Section 42.0421 to impose certain requirements on the method of training delivery
and/or the qualifications of persons who provide training; however, none of these bills were
enacted. In 2009, SB 572 (companion HB 1901), was enacted and added the language that
currently appears in Subsection 42.0421(e), imposing new training requirements for persons who
transport children under the age of nine. HB 1970 would have added training requirements
relating to childbood obesity and nutrition, but this bill was not enacted. Of greatest relevance
was SB 1730, which would have amended the very same total training hours at issue in this
opinion request. '

As introduced in the 81" Legislative Session, SB 1730 would have amended paragraphs (1) - (3)
of Subsection 42.0421(a) to increase the required training hours in day-care centers and group

. day-care homes to 40 hours of initial training, 25 hours of annual training for employees, and 40
hours of annual training for child-care directors. The version of the bill passed out of the Senate
lowered the required hours in paragraphs (a)(1) - (3) to 16, 17 and 30 hours, respectively. This
same version of the bill was successfully voted out of the House Human Services Committee and
placed on General Calendars, where it died without passage in the final days of the session. The
bill garnered broad support from a wide spectrum of child advocates who testified in favor of

SB 1730, while there was only limited testimony in opposition to the bill.
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The Senate and House Bill analyses for this bill contain the same summary of the background
and purpose for SB 1730, as follows:

Pre-kindergarten and appropriate child care has been documented and reported to
increase the educational and social success of children. Many parents enroll their
children in a variety of child-care facilities that are regulated by the Department of
‘Family and Protective Services (DFPS). The certification and training for chﬂd—care
workers and operators is regulated by DFPS as well.

In recent years, there has been an increase in incidents occurring at child-care facilities
and by child-care workers that have resulted in harm to or even death of a child. Many in
the industry, as well as parents and other interested parties, believe that increased training
would decrease these incidents. It is also the belief that increased training would provide
the workers and directors with more knowledge on child-care operations and services for
children.

[S.B. 1730] amends current law relating to minimum training standards for employees of
certain child-care facilities.

The bill analyses contain no explicit guidance on the question of whether the department has
authority under its delegated rulemaking authority in Subsection 42.042(p) to increase the initial
and annual training hour requirements above and beyond those specified in statute.

Accordingly, we respectfully request your opinion as to whether or not the language in Section
42.0421(a) should be interpreted to reflect the precise number of total hours that may be required
of employees and directors of day-care centers and group day-care homes, or merely the
minimum threshold, above which the department may increase the total number of hours under
its delegated rulemaking authority in Section 42.042(p), HRC. Attached is a list of stakeholders
who the department believes will have an interest in the outcome of this opinion request. If
additional information is needed from the department to assist with this opinion request, please
contact Gerry Williams, General Counsel, at (512) 438-3805.

Anne Heiligenstein

Attachment



