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Attorney General of Texas '
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Austin, Texas 78701-2548 .

Re: Effect of Amendments to section 41.0052 on a School District Elections

'Dear General Abbott;

| am writing to request your opinion on the impact, if any, of recent'ame'ndr'nents tfo
Section 41.0052 of the Texas Election Code on the ability of independent school districts’ to
change the election date for their boards of trustees.

The question involves amendments made by HB 401 of the 81% Legislature which added
- subsection (a-1) to section 41.0052 of the Election Code. Section 41.0052(a-1) permits political
- subdivisions, other than counties, which currently hold their general elections on a date other
than the November uniform election date to change their election date to the November uniform
election date. The subsection states that the political subdivision must make this change no
later than December 31, 2010. Note that HB 401 left subsection 41 .0052(b) unchanged, which
requires a governing body changing an election date to “adjust the terms of office” to conform to
the new election date. Section 41.0052, as amended, currently reads as follows:

Sec. 41.0052. CHANGING GENERAL ELECTION DATE. (@) The governing

body of a political subdivision other than a county may, not later than December

31, 2005, change the date on which it holds its general election for officers to .
. another authorized uniform election date. :

(a-1) The governing body of a political subdivision, other than a county, that
holds its general election for officers on a date other than the November uniform
election date may, not later than December 31, 2010, change the date on which

it holds its general election for officers to the November uniform election date.

{(b) A governing body changing an election date under this section shall adjust
the terms of office to conform to the new election date.

' Sections 11.0581 and 11.059 of the Texas Education Code discussed in this request apply by their terms o
“‘independent school districts®. This request is limited to that type of school district, which comprises the vast majority
of Texas’ school districts. , : .



Chapter 11 of the Education Code contains additional requirements for the election of
independent school district boards of trustees. Section 11.059 of the Education Code requires
that a trustee of an independent school district must serve either a three or four year term.
Elections for trustees serving three year terms must be held annually with one-third of the
trustees, or as near to one-third as possible, up for election. Elections for trustees serving four
year terms must be held biennially with half of the trustees or as near to half as possible, up for
election.

Section 11.0581(a) of the Education Code requires an election for trustees of an
independent school district to be held on the same date as the general election of a municipality
located in the school district, or the general election date for state and county officers (every
© even numbered year in Novembe-r)2 ‘For many independent school d,;atncts compliance with
‘this joint-election requirement réquired changing the length ot the terms of its frustees from
three years to four years or vice versa. Section 11.059 permitted school districts to make this
. change, but such a change pursuant to this section must have been made by December 31,

.2007. Your office issued Opinion GA-712 in April 2009, holding that the deadiine in Section
-11.059 of the Education Code precluded any change in the terms of a school district board of
trustees after December 31, 2007. However, that opinion predated the enactment of House Bill
401 and the adoption of subsection 41.0052(a-1) of the Election Code. :

[ have received an inquiry from an independent school district whose trustees currently
serve three year terms. The district complies with the joint-election requirement of section
11.0581 of the Education Code by holding its general election annually in May on the same date
as the general election of a municipality located within the school district. If the board of
trustees chooses to move its general election, pursuant to Election Code § 41.0052(a-1), from
May to November, such a move would require the District to extend its frustees’ terms from
three years to four years in order to comply with sections 11.059 and 11.0581 of the Education
Code because there are no other municipalities within the district that hold annual elections in
- November.

Finally, some districts have expressed concern that the municipality with which they
conduct a joint election under section 11.059(a)(1) of the Education Code may change its own
election date to November, potentially leaving the district unable to comply with section 11.059 if
- no other eligible municipality also holds an election on the current date.

My questions are:

1. Does Section 41.0052(a-1) of the Election Code authorize an independent school
district to change the election date for its board of trustees to the November uniform
election date and make a change in the length of terms of its board of trustees
despite the deadline in Section 11.059(e) of the Education Code?

2. If the answer to my first question is “no”, may an independent school district make
such a change in election date and terms of the board of frustees if no municipality
continues to hold an election on the same date as the district?

% Subsection 11.0581 (a)(3) also aliows joint elections with a hospital district in limited circumstances.



Thank you for your consideration of this requesi. Should you need any additional information,
please contact me or David Anderson, General Counsel, at (512) 463-9720.

Sincerely,

(Qamq%

Raobert Scott
Commissioner of Education




