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I am writing to request your opinion as to the proper application of the Fire and Police
Civil Service Act, Local Government Code Chapter 143. Specifically, whether a local
civil service commission may adopt a rule aliowmg additional points based on the
residency of an apphcant to be added to the passing score on a written examination for a
beginning position in the fire or police department. In this case, the Fire Fighter and

Police Officer Civil Service Commission of the City of Port Arthur adopted the followmg
local rule:

-B. An applicant who can prove that they have been a bona fide resident of the
City of Port Arthur, for three (3) months prior to the examination date and passes
the examination shall receive dn additional five (5) pomts Said points shall be
added to the passing grade of the applicant.

§143.025 (i) provides the requirements for the calculation of the final grade to be placed
on the eligibility list for each applicant. It states:

(1) The gradc to be placed on the eligibility list for each applicant shall be
computed by adding an applicant's points under Subsection (), if any, to the
applicant's grade on the written examination, Each applicant's grade on the written
examination is based on a maximum grade of 100 percent and is determined
entirely by the correctness of the appllcant‘s answers to the questions. The
minimum passing grade on the examination is 70 percent. An applicant must pass
the examination to be placed on an eligibility list.

§143.025 (f) provides that additional points for military service shall be added to the

applicant’s examination grade if the person makes a passing grade on the examination. It
states:
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() An additional five points shall be added to the examination grade of an
applicant who served in the United States armed forces, received an honorable
discharge, and made a passing grade on the examination. ‘

§143.025 (1) does not provide for adding additional points for any purpose other than

§143.025 ().

1§143.008 (b) provides limits on the general authority to a civil service commission to

adopt tules pertaining to initial employment. This section reads as follows:

(b) The commission may not adopt a rule permitting the appointment or
employment of a person who is:

. (1) without good moral character;
(2) physically or mentally unfit; or

(3) incompetent to discharge the duties of the appointment or employment.

A local rule awarding additional points based on a person’s residency would not seem to
be precluded by §143.008 (b), since it does not relate to a person having good-moral
character, being physically or mentally unfit or incompetent to discharge the duties of the
appointment or employment. However, it does seem directly contrary to §143.025,
which describes the manner in which the candidate’s final grade is to be determined.
May a local civil service commission adopt local rules regarding entrance examination

_ grades that allows final scores to be determined in a manner other than that specified in

§143.0257

Thank you for your consideration of this matter. If there are questions, please contact my

Chief of Staff, Bob Cash at 512.463.0924.
Sincerely,

Kevin Bailey
Chair, Urban Affairs Commitice



