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Dear Attorney General Abbott: ) | Q\Q' D%Q\E‘ %Q\

As Chair of the House Committee_on Local Government Ways and Means, I am writing to
request your opinion on the proper interpretation of Tax Code Section 1.1 11, as implemented by
rules issued by the Comptroller of Public Accounts at 34 TAC §9.3044 and Compiroller of
Public Accounts Forms 50-162-1 and 50-241-1 (copies attached). This statute, rule, and forms

all relate to the process whereby a property owner may designate an agent to act on their behalf
in numerous property tax matters. : '

It is clear that the majority of this body of law is designed to regulate the relationship between
property owners and registered property tax consultants, who are governed by Occupations
Code, Chapter 1152. For example, Tax Code Section 1.111(h) requires the Comptroller to
“prescribe forms and adopt rules to facilitate compliance with this section.” It goes on to require
that the form used in designating an agent for single-family residential property occupied by the
property owner include the following boldfaced type: ' '

“In some cases, you may want to contact your appraisal district or other local
taxing units for free information and/or forms concerning your case before
designating an agent.” ‘ ‘ : ' '

A tax consultant in the Houston area argues that the consultant may, in its form contingent fee
agreement for employment with the property owner, have the property owner delegate to the
consultint the authority to complete and sign the state prescribed form on behalf of the property
-owner. A copy of the form agreement used by the tax agent is attached. The Harris County
Appraisal District has maintained for many years that the law does not permit such a broad
delegation of authority and that the Appointment of Agent form must be signed by the property
-owner or other lawfully authorized person, which does not include tax agents. Please note that
the process proposed by the tax consultant completely subverts legislative intent by denying the
- property owner the benefit of ever seeing the language prescribed by Section 1.11 1(h) or making
any of the crucial decisions required to complete eitherAppointment of Agent form.,
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In an attempt to finally resolve the matter, the Comptroller instituted a rulemaking last year
under the authority contained in Tax Code Section 1.11 1(h). The rulemaking was specifically

designed to resolve the issue between the Harris County Appraisal District and the tax

consultant. The required notice of the proposed amendment to 34 TAC §9.3044 was published

in the September 1, 2006, issue of the Texas Register (See 31 TexReg 7099, attached). The

Comptroller’s explanation for the amendment stated that it was intended to “clarify that
registered property tax consultants may not sign forms 50-162-1 and 50-241-1 on behalf of
property owners.” The proposed amendments were adopted effective October 31, 2006 (See 31

TexReg 8844, attached). Rule §9.3044(c) now states as follows: ' :

The appointment of an agent under subsection (a) of this section is not binding on
an appraisal district until the designation form is filed with the district. A person
who is required to register as a property tax consultant under Occupation Code,
Chapter 1152, may not sign form 50-162-1 or form 50-241-1 on behalf of a

property owner. The property owner shall indicate the date the owner appoints
the agent on the designation form. . . . '

Attached are copies of e-mail exchanged between Mr. Lance Brown (Operations Manager of
Novoiny & Company, the tax consulting firm at issue) and Ms. Larrilyn Reissig (Deputy General
Counsel of the Comptroller of Public Accounts). The e-mail appears to directly contradict 34
TAC §9.3044. 1t has always been my understanding that administrative bodies are bound to
~ follow their own rules. Moreover, Tax Code Section 5.041(f) provides that “The comptroller .
- may not advise a property owner, a property owner’s agent, an appraisal district, or an appraisal
review board on a matter that the comptroller knows is the subject of a.protest to the appraisal
- review board.” During this time period, Novotny & Company had many pending protests before
the appraisal review board involving the validity of their agent appointment forms. It appears

that advising a tax consultant in this manner while they have appeals pending might violate
Section 5.041(f), Tax Code.

There are two question on which I ask for your opinion. First, does the Novotny Fee Agreement
or a similar agreement lawfully allow a tax consultant to complete and execute an Appointment
of Agent Form on behalf of a property owner, thereby denying the property owner the
opportunity to see the language mandated by Section 1.111(h), Tax Code? Additionally, may the
Comptroller advise a tax consultant on the impact of rules it has implemented on pending tax
protests? I believe that several appraisal districts will be submitting briefs on this issue. Thank
you for your consideration, and I look forward to hearing your opinion on this matter.

Sincerely,

Fred Hill ) _
Chairman, House Committee on Local Government Ways and Means
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