
Mike Staff&d 
Harris County Attorney 

October 20,2006 

The Honorable Greg Abbott 
Attorney General of Texas 
Supreme Court Building 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 7871 I-2548 

Attention:, Opinion Committee 
CertifiedMail Return-Receipt Requested 

Re: Whether the Medical Examiner is authorized to recoup costs incurred when then Medical 
Examiner permits a tissue procurement organization to use the Medical Examiner’s 
facility and resources; C.A. File No. 06GEN1474 

Ladies and Gentlemen: 

We request your opinion as to whether the Harris County Medical Examiner is authorized 
to charge tissue procurement organizations an amount calculated to reimburses the Medical 
Examiner for the. actual costs that the Medical Examiner incurs when the Medical Examiner 
elects to permit a tissue procurement organization to use the Medical Examiner’s facility and 
related resources to recover tissue pursuant to section 693.002(b) of the Texas Health and Safety 
Code. Our Memorandum Brief is attached. We respectfully request your expedited review and 
opinion on this matter. 

Sincerely, 

MIKE STAFFORD 

1019 Congress, 15”’ Floor * Houston, Texas 77002 * Phone: 713-755-5101 * Fax: 713-755-8924 



MEMORANDUM BRIEF 

The Harris ~County Medical Examiner (the “ME”) permits qualified tissue procurement 
organizations (“TPOs”) to use the ME’s facility and resources to remove tissue believed to be 
clinically usable for transplants or other therapy or treatment pursuant to section 693.002(b) of 
the Texas Health and Safety Code, discussed below. When the ME permits a TPO to use the 
ME’s facility, the ME provides the TPO not only with space, but also with the services of staff 
and other resources necessary to assure that the TPO removes tissue in accordance with the ME’s 
established protocols. 

Procedures and statutes that relate to tissue procurement differ from those that relate to 
organ procurement. Section 693.001 of the Texas Health and Safety Code detines “visceral 
organ” as “the heart; kidney, liver, or other organ or tissue that requires a patient support system 
to maintain the viability of the organ or tissue.” See TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 
$693.001 (Vernon 2003). However, the tissue that is recovered from decedents is usually skin, 
bone, dura mater, heart valves, veins and corneas, which do not require a life support system to 
maintain viability. TPOs remove the skin, bone, and corneas in an aseptic recovery field. At the 
request of the TPO, the ME removes dura mater and releases it to the TPO technician waiting 
on-site at the ME facility. 

Organs are typically removed at a hospital in a sterile environment while the patient is 
connected to a life support system, not at the ME’s facility. Sectipn 693.002(a) of the Texas 
Health and Safety Code relates to organ procurement agencies and sets the,maximum amount 
that a medical examiner may recover from an organ procurement agency when a medical 
examiner is present at the hospital to examine the body prior to organ removal. See TEX. 
HEALTH & SAFETY CODE ANN. 5 693.002(a)(6) (V emon Supp. 2006). In contrast, section 
693.002(b) of the Texas Health and Safety Code relates to TPOs and is silent as to the amount 
that the ME may recover from a TPO when the ME, at his discretion, permits a TPO to use the 
ME’s facility, staff, and resources for tissue removal. 

TPOs, including some located outside Harris County, increasingly vie with each other to 
recover tissue from decedents at the ME’s facility. The ME’s staff is challenged to referee 
disputes over which competing TPOs may use the ME’s facility and staff, when, and how. The 
ME’s staff must monitor and control the TPOs’ use of resources including medical records, 
equipment, and decedent blood samples. The ME pathologists spend additional time on many 
donor ‘cases as they work around the remnants of recovery surgery during the postmortem 
examination and as they communicate with the TPOs regarding prehminary cause of death 
information. The presence of TPOs in the ME’s facility places a burden on the ability of the 
ME’s office to perform duties ‘mandated by law. Consequently,, the ME may be obliged to either 
deny TPOs access to the ME’s facility or, alternatively, recover the actual costs that the ME 
incurs in providing TPOs with the use of the ME’s facility and related services. 

Section 693.002(b) of the Texas Health and Safety Code sets out when a medical 
examiner may permit a TPO to remove tissue as follows: 

@I On a request from a qualified tissue procurement organization, 
as defined in Section 692.002, the medical examiner may permit the 
removal of tissue believed to be clinically usable for transplants or other 



therapy or treatment from a decedent who died under circumstances 
requiring an inquest if consent is obtained pursuant to Section 693.003 
or, if consent is not required by that section, no objection by a person 
listed in Section 693.004 is known by the medical examiner. If the 
medical examiner denies removal of the tissue, the medical examiner 
shall explain in writing the reasons for the denial. The medical 
examiner shall provide the explanation to: 

(1) the qualified tissue procurement organization; and 
(2) the person listed in Section 693.004 who consented 
to the removal. 

TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 4 693.002(b) (Vernon Supp. 2006) [emphasis added]. The 
use of the word “may” indicates that the ME is under no obligation under the law to permit a 
TPO to remove tissue. Rather, section 693.002(b) of the Texas~ Health and Safety,Code indicates 
that the ME, at his discretion, may permit a TPO to remove tissue believed to be clinically usable 
for transplants or other therapy or treatment from a decedent who died under circumstances 
requiring an inquest if consent is obtained pursuant to section 693.003 of the Texas Health and 
Safety Code or, if consent is not required by that section, no objection by a person listed fin 
section 693,004 of the Texas Health and Safety Code is known by the ME. If the ME denies 
removal of the tissue, the ME must explain in writing the reasons for the denial and provide the 
explanation to the TPO and the person who consented to removal. See also the Code 
Construction Act at .TEx. GOV’T CODE ANN. $ 311.011 (Vernon 2005). Nothing in section 
693.002(b) of the Texas Health and Safety Code limits the reasons that a medical examiner 
might deny removal of tissue. Therefore, it appears that the ME may deny a TPO’s request to 
use the ME’s facility to recover tissue because, for instance, the ME does not have sufficient 
space or resources to accommodate the request without disruption to the operation of the ME’s 
office; the TPO has failed to abide by the ME’s protocols; or for other reasons related to the 
operation of the ME’s office and the performance of the ME’s statutory duties. 

In a 2005 opinion relating to the duties of a justice of the peace under section 693.002 
of the Texas Health and Safety Code, the Attorney General stated: 

. section 693.002(c) vests a justice of the peace with the 
discretion to nermit or denv the removal of tissue. See TEX. 
HEALTH & SAFETY CODE ANN. 5 693.002(c) (Vernon Supp. 2005). 

Op. Tex. Att’y Gen. No. GA-0389 (2005), at 12. Section 693.002(c) of the Texas Health and 
Safety Code applies to a justice of the peace and is similar in wording to section 693.002(b) of 
the Texas Health and Safety Code, which applies to a medical examiner. Section 693.002(c) of 
the Texas Health and Safety Code reads as follows: 

If the autopsy is not being performed by a medical examiner, a, 
justice of the peace, county judge, or designated physician w 
permit the removal of tissue in the same manner as a medical 
examiner under Subsection (b). If removal of the anatomical gift is 
denied, the justice of the peace, county judge, or physician shall 
provide the written explanation required by Subsections (b)(l) and 
(2). 
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TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. $ 693.002(c) (Vernon Supp. 2006) [emphasis added]. 
Therefore, based on the above-quoted 2005 Attorney General opinion, it appears that section 
693.002(b) of the Texas Health and Safety Code vests a medical examiner with the discretion to 
permit or deny the removal of tissue in the same manner as~section 693.002(c) of the Texas 
Health and Safety Code vests a justice ,of the peace with the discretion to permit or deny the 
removal of tissue. See Op. Tex. Att’y Gen. No. GA-0389 (2005), at 12. 

The Texas Supreme Court has held that the general principle prohibiting public 
officials from charging fees for the performance of their official duties does not prohibit them 
from charging for their services for acts that they are under no obligation, under the law, to 
perform as follows: 

. . The general nrincinle prohibiting public officials from charaing 
fees for the performance of their official duties does not prohibit 
them from charging for their services for acts that they are under 
no obligation; under the law, to perform. Morris v. KasZing, 79 
Tex. 141, 15 S.W. 226, Ii L.R.A. 398; Burlingame v. Hardin 
County, 180 Iowa 919, 164 N.W. 115; Northrop v. Ballard, 169 
Mass. 295, 47 N.W. 1000, 61 Am.St.Rep. 286; State v. Holm, 70 
Neb. 606, 97 N.W. 821, 64 L.R.A. 131; United States v. Mosby, 
133 U.S. 273, 10 S.Ct. 327, 33 L.Ed 625; 46 C.J., p. 1017; 22 
R.C.L., p. 540. 

Moore v. Sheppard, 144 Tex. 537 (1946) [emphasis added]. Following the rationale in Moore Y. 
Sheppard, the ME would not be prohibited from recovering costs for services that the ME is 
under no obligation under the law to perform. See also Op. Tex. Att’y Gen. No. GA-0364 
(2005). 

Article III, section 52 of the Texas Constitution restricts the ability of a county to provide 
a free facility and services to a private corporation and states, in pertinent part, as follows: 

Except as otherwise provided by this section, the Legislature shall 
‘have no power to authorize any county . . to lend its credit or to 
grant public money or thing of value in aid of, or to any individual, 
association or corporation whatsoever, 1 . 

TEX. CONST. art. III, 5 52(a). The purpose of the restriction in article III, section 52(a) of the 
Texas Constitution is to. prevent the gratuitous application of funds to private use. See Brazoria 
County v. Perry, 537 S.W.2d 89, 90-91 (Tex. Civ. App.-Houston [lst Dist.] 1976, no writ). See 
also Op. Tex. Att’y Gen. Nos. JC-0080 (1999) .at 2, JC-0011 (1999) at 2, JM-1229 (1990) at 5, 
and JM-1194 (1990) at l-2 (listing many constitutional provisions that prohibit ,the grant of 
public funds and lending of public credit to private individuals or organizations). Counties have 
been permitted to provide a private entity with space in a public building where convenient or 
necessary to carry out a county purpose. See Sullivan v. Andrews County, 517 S.W.2d 410 (Tex. 
Civ. App.-El Paso 1974, writ ref’d n.r.e.) (county leased clinic to physicians); Dodson v. 
Marshal, 118~S.W.2d 621 (Tex. Civ. App.-Waco 1938, writ dism’d) (space in courthouse leased 
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to individual for concession stand). See also Op. Tex. Att’y Gen. Nos. MW-200 (1980) (county 
provided rent free space in courthouse to employees credit union), and H-912 (1976) ~(contract 
with physician to practice in county medical clinic). See alsq Op. Tex. Att’y Gen. No. MW-373 
(1981) at 5. Counties have only those powers expressly or impliedly granted by the constitution 
and statutes. See Canales v. Laughlin, 214 S.W.2d 451 (Tex. 1948); and Anderson v. Wood, 152 
SW.2d 1084 (Tex. 1941). 

The Attorney~General has determined that the basic test for determining if an expenditure 
is made for a public purpose is: 

(1) whether the expenditure or grant promotes a public purpose 
of the particular governmental body; 
(2) whether the governmental body receives an adequate quid 
pro quo in exchange for its expenditure or grant, and 
(3) whether the governmental body maintains control over the 
transaction sufficient to ensure that its public purpose will be 
accomplished. 

Tex. Att’y Gen. LA-008 (1996), at 2. See also Op. Tex. Att’y Gen. Nos. DM-317 (1995), DM- 
256 (1993), DM-67 (1991), DM-66 (1991), and JM-I 146 (1990). Harris County Commissioners 
Court has not made the required determinations regarding public purpose, quidpro quo, or 
control in relation to TPOs’ use of the ME’s facility, services, and resources. Furthermore, the 
ME does not maintain control over how TPOs ultimately use or distribute recovered tissue. For . 
mstance, tissue recovered at the ME’s facility may ultimately be distributed in other states and 
may be used for commercial research or cosmetic purposes serving no public purpose of Harris 
County. The ME does not maintain control over TPOs’ use of recovered tissue to ensure that a 
public purpose of Harris County is accomplished.. Based on the above facts and authorities, it 
appears that the Texas Constitution prohibits the ME from providing a TPO with free use of the 
ME’s facility, services, and related resources in the absence of a finding by Commissioners 
Court that (I) the TPO’s use of the ME’s facility, services, and resources serves’s public purpose 
of Harris County; (2) Harris County receives adequate quidpro quo; and (3) the ME maintains 
sufficient control over the use of recovered tissue to ensure that the public purpose will be 
accomplished. See also Op. Tex. Att’y Gen. Nos. JC-001’1 (1999) at 2-3, and JM-1229 (1990) at 
6 (a grant or loan of credit to a private entity contravenes the constitution if it serves no public 
purpose or if the governing body fails to attach conditions to ensure that the public purpose will 
be accomplished). 
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