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The Honorable Greg Abbott 
Office of the Attorney General 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 7871 l-2548 

Dear General Abbott: 

As chairman of the Texas Lottery Commission (the commission), I am seeking your opinion 
about the meaning of Tex. Oct. Code $2001.458.’ Although a simple reading of Tex. Oct. Code 
$2001.458 appears to prohibit a licensed authorized organization from paying or incurring an 
expense in connection with the conduct of bingo for providing dependent health care insurance 
or a health benefit for its employees, it can also be interpreted to mean that such an expense is 
allowable but distinct from the subsection (8) expenses to which it refers. 

In considering this issue, you may find it helpful to have some background information. In 1983, 
the 68” Legislature amended Section 19(c) of the Bingo Enabling Act pertaining to allowable 
items of expense. The amended statute included fees “. in amounts authorized by the 
comptroller of public accounts for callers, cashiers, and ushers, janitorial services, and utility 
supplies and services, _” The amended Act did not include language similar to current 
$2001.458 (b) pertaining to the value of health insurance and benefits for workers at bingo 
occasions. 

In 1983, the Comptroller of Public Accounts, which had responsibility for,~charitable bingo 
regulation, adopted Rule 3.549 capping the fee paid to bingo personnel at $50 per occasion. 
When oversight of charitable bingo was transferred to the Texas Alcoholic Beverage 
Commission (TABC) in 1990, the rule capping fees continued in effect as Rule 55.549. This 
rule was in effect in 1993 when the 73’d Legislature added the following language: 

The value of any health insurance or health benefit provided by a licensed 
authorized organization to an employee may not be included in the amount 
of a fee authorized by the commission. Acts 1993, 73’d Leg., ch. 286 $ 11. 

’ Attachments A-C are requests for an advisory opinion pursuant to Section2001.059 of the Bingo Enabling Act, 
Texas Government Code, Chapter 2001. Subsection (e) provides that the Commission may request an Attorney 
General Opinion on a matter that is the subject of an advisory opinion request. 
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The House Research Organization Bill Analysis for CSHB 2771, p. 3, April 19, 1993 stated that 
the bill “. would allow non-profit organizations to pay for health insurance or health benefits 
in addition to workers’ salaries.” TABC interpreted this new language to mean that the value of 
any health insurance or health benefit should be separate from fees paid to workers. TABC did 
not interpret the added language as being a prohibition on allowing the value of health insurance 
or benefit to be paid in connection with the conduct of bingo. When oversight of charitable 
bingo transferred to the Texas Lottery Commission (Commission) in 1994, the rule capping fees 
was not readopted. The Commission’s practice has been to allow reasonable charitable bingo 
fund expenditures for health insurance.. or health benefits provided to bingo workers, but not to 
bingo workers’ dependents. 

Recodification of the BEA in 1999 may have caused a change in the meaning of the language 
which is now codified as Tex. Oct. Code $2001.458. The pertinent language was changed to the 
current language in $2001.458 (b) which is 

The value of health insurance or a health benefit provided by a licensed 
authorized organization to an employee is not included under Subsection 
(a)(S). Acts 1999, 76” Leg., ch. 388 5 1. 

This language implies that the value of health insurance or a health benefit provided by a 
licensed authorized organization to a bingo employee is not an expense that is reasonable or 
necessary to conduct bingo. 

My question ‘is whether Tex. Oct. Code $2001.458(b) prohibits a licensed authorized 
organization from paying or incurring an expense in connection with the conduct of bingo for 
providing health care insurance or a health benefit for its bingo employees or their dependents. 

Thank you for your attention to this matter. If you need additional information, please contact 
Sandra Joseph at (512) 344-5109. 

cc: Commissioner James A. Cox, Jr. 

Attachments A-C 
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March 28,2006 

Mr. Billy Atkins 
Texas Lottery Commission 
Charitable Bingo Division 
P.O. Box 16630 
Austin, Texas 

RE: Request for an Advisory Opinion on whether health insurance for dependents of charitable 
bingo employees is permitted under the rules governing charitable bingo in Texas, 

Dear Mr. Atkins, 

During the last audit of OUT charity, Bnai B&h Mens Club, the auditor disallowed all expenditures 
that were made for dependents health care insurance. 

The rules do not adequately address the problem of dependent health care insurance. Under 
Section 2001.458(b) Items of Expense, the rules state: 

“The value of health insurance or a health benefit provided by a licensed authorized 
organization to an employee is not included under Subsection (a)(8).” 

Under any reading of the above mentioned rule, we do not see a prohibition of dependent health 
care insurance expenses, and in fact the term “or a health benefit” certainly implies that a benefit 
greater than health insurance could be given to an employee. 

To firther aggravate this situation, our charity has given dependent health care insurance to 
employees in the past, and this expenditure was never questioned in any previous audit by your 
auditors, or your organization. Ifwe had prior knowledge that this expenditure was not allowed, 
we would not have continued the practice of providing dependent health care insurance for our 
employee’s families. The fact that this expenditure was not questioned in prior audits haa caused 
our charity to assume that this was a legal expenditure and to continue to provide the benefit 
much to our detriment. 

We are requesting an advisory opinion from your organ&ion on the following questions: 

1. What is the specifk statutory prohibition under your rule 200 1.458(b) that prohibit our 
charity from providing dependent health care insurance for our employees? 

2. Under Section 2001.458(b) we would request that the term “health benefit” be fully 
defined as to what that term specifically means, as well as what items of health care 
expense are allowed under that term and which are excluded so that in the future we 
have clarification on this matter. 



3. Are there any other charitable bingo organizations licensed to play bingo in the State of 
Texas that provided dependent health care insurance, and have there been any prior 

opinions issued on this matter. 

As always our organization looks forward to working with you and your staff on all our bingo 
business. 

Your help and advice on this matter are greatly appreciated, 

Sincerely, 



(d) In this section: 
(1) “Adjusted gross receipts” means gross receipts less the amount 

of cost of,goods purchased ,by an organization, and prizes paid 
in the preceding quarter; and 

(2) “Cost of goods purchased by an organization” means the cost of 
bingo paper or pull-tab bingos tickets purchased by the 
organization. 

Sec. 2001.458. ITEi%SOF-EWENSfL 
(a) An item of expense~,~may~ not be incurred nor paid in connection with 

the conduct of’ bingo except an ~expense that is reasonable or 
necessary to conduct bingo,:including an expense for: 
(I), advertising~ineludingthe co&of printing bingo gift certificates; 
(2) security; 
(3) .repairs to premis~esand equipment;~~~, 
(4) bingo supplies~~a~d.~qui~ment~ 
(5) prizes; 
(6) stated rental or mortgage and insurance expenses; 
(7) bookkee$ng; legal, or accounting services related to bingo; 
(8) fees for callers, cashiers, ushers, janitorial services, and utility 

supplies and. services;, 
(9) license fees; 
(10) attending a bingo seminar ‘or convention required under Section‘ 

2001-,107; and ,~ . 
(11) debit’card transaction fees. 

(b) The value of health ..insurance or a health benefit provided by a 
licensed authorized organ.ization~.to ~sri employee is not included under 
Subsection (a)(8). 

Sec. 2001.459. EXPENSES PAI&J?RQM BINGQ ACCOUNT. 
(a) The following itemsof .expenseincurre,d~ or paid in connection with 

the conduct of bingo, ~.must be paid from an organization’s bingo 
account: 
(1) ~advertitsing, including the cost of printing bingo gift certificates; 
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March 28,2006 

Mr. Billy Atkins pi 
; .~’ 

Texas Lottery Commission / 
Charitable Bingo Division 

: ,.: 

P.O. Box 16630 
I) _ 

:~ L~.1 .;,, 
Austin, Texas : :yx, ( 

i-.~ z, 
RE: Request for an Advisory Opinion on whether health insurance for dependents of charitable 

bingo employees is permitted under the rules governing charitable bingo in Texas. 

Dear Mr. Atkins; 

During the last audit of our charity, Lou Rosenberg Scholarship Fund, the auditor disallowed all 
expenditures that were made for dependents health care insurance. 

The rules do not adequately address the problem of dependent health care insurance. Under 
Section 2001.458(b) Items of Expense, the rules state: 

“The value of health insurance or a health benefit provided by a licensed authorized 
organization to an employee is not included under Subsection (a)(S).” 

Under any reading of the above mentioned rule, we do not see a prohibition of dependent health 
care insurance expenses, and in fact the term “or a health benefit” certainly implies that a benefit 
greater than health insurance could be given to an employee. 

To further aggravate this situation, our charity has given dependent health care insurance to 
employees in the past, and this expenditure was never questioned in any previous audit by your 
auditors, or your organization, Ifwe had prior knowledge that this expenditure was not allowed, 
we would not have continued the practice of providing dependent health care insurance for our 
employee’s families. The fact that this expenditure was not questioned in prior audits has caused 
our charity to assume that-this was a legal expenditure and to continue to provide the benefit 
much to our detriment, 

We are requesting an advisory opinion from your organization on the following questions: 

1. What is the specific statutory prohibition under your rule 2001.458(b) that prohibit our 
charity from providing dependent health care insurance for our employees? 

2. Under Section 2001.458(b) we would request that the term “health benefit” be fully 
defined as to what that term specifically means, as well as what items of health care 
expense are allowed under that term and which are excluded so that in the future we 
have clarification on this matter. 



3. Are there any other charitable bingo organizations licensed to play bingo in the State of 
Texas that provided dependent health care insurance, and have there been any prior 

opinions issued on this matter. 

As always our organization looks forward to working with you and your staff on all our bingo 
business. 

Your help and advice on this matter are greatly appreciated 

Sincerely, 

Lou Rosenberg Scholarship Fund ’ 
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Mr. Billy Atkins ;:: 
Texas Lottery Commission 
Charitable Bingo Division ,y..;> ,1 

P.O. Box 16630 
: 0 7 (;~~. 

Austin Texas 

RE: Request fat an Advisory Opinion on whether health insurance for dependents of charitable 
bingo employees is permitted under the rules governing charitable bingo in Texas. 

Dear Mr. Atkins, 

During the last audit of our charity, Bnai Brith Youth Organization, the auditor disallowed all 
expenditures that were made for dependents health care insurance. 

The rules do not adequately address the problem of dependent health care insurance. Under 
Section 2001.458(b) Items of Expense, the rules state: 

“The value of health insurance or a health benefit provided by a licensed authorized 
organization to an employee is not included under Subsection (a)(S).” 

Under any reading of the above mentioned rule, we do not see a prohibition of dependent health 
care insurance expenses, and in fact the term “or a health benefit” certainly implies that a benefit 
greater than health insurance could be given to an employee. 

To further aggravate this situation, our charity has given dependent health care insurance ,to 
employees in the past, and this expenditure was never questioned in any previous audit by your 
auditors, or your organization. If~we had prior knowledge that this expenditure was not allowed, 
we would not have continued the practice of providing dependent health care insurance for our 
employee’s families. The fact that this expenditure was not questioned in prioraudits has caused 
our charity to assume that this was a legal expenditure and to continue to provide the benefit 
much to our detriment. 

We are requesting an advisory opinion from your organization on the following questions: 

1. What is the specific statutory prohibition under your rule 200 1.458(b) that prohibit our 
charity from providing dependent health care insurance for our employees? 

2. Under Section 2001.458(b) we would request that the term “health benefit” be Lilly 
defined as to what that term specifically means, as well as what items of health care 
expense are allowed under that term and which are excluded so that in the future we 
have clarification on this matter. 
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3. Are there any other charitable bingo organizations licensed to play bingo in the State of 
Texas that provided dependent health care insurance, and have there been any prior 

opinions issued on this matter. 

As always our organization looks forward to working with you and your staff on all our bingo 
business. 

Your help and advice on this matter are greatly appreciated 

Sincerely, 

e&e qllJu!LclPL 
Bnai Brith Youth 0 ganization 



In this section: 
(1)~ “Adjusted gross receipts” means gross receipts less the amount 

of cost of goods purchased by an organization and prizes paid 
in the preceding quarter; and 

(2) “Cost of goods purchased by an organization” means the cost of 
bingo paper or pull-tab bingo tickets purchased by the 
organization. 
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Sec. 2001.458. ITEMSOF-EXPENSJL 
(a) An item of expense ~may, not be incurred or paid in connection with 

the conduct of bingo except an ‘expense that is reasonable or 
necessary to.conduct bingo,~~including an expense for: 
(1). advertising,’ including the co&of printing bingo gift certificates; 
P> security; 
(3) .repairs to, premkesand equipment;~ 
(4) bingo suppliesand.equipmenti 
(5) prizes; 
(6) stated rental or mortgage and insurance expenses; 
(7) bookkeeliing; legal, or accounting services related to bingo; 
(8) fees for callers, cashiers, ushers, janitorial services, and utility 

supplies and services;~ 
(9) license fees; 
(10) attending a bingo ,s.eminar or convention required under Section- 

2001.107; and ~’ 
(11) debit card transaction fees. 

(b) The value of health ~insurance or a health benefit provided by a 
licensed~authorized organization~to~an employee is not included under 
Subsection (a)(S). 

Sec. 2001.459. EXPENSES PAID.I?ROM BINGO ACCOUNT., 
(a) .The following itemsof ,expense:incurred~or paid in connection with 

the .conduct ,of bingo- must be paid from ,an organization’s bingo 
account: 
(1) advertising, including the cost of printing bingo gift certificates; 
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Organization Name license Type Org. Locution 

Phil Sanderson was recently appointed 
Assistant IXrector of the Charitable Hingo 
Operations Division. He was initially hired 
April 1994, as the Houston Region Audit 
Supervisor. In l%bruary 1995 he was appointed 
Audit Coordh~ator iu Austin and 1%~ promoted, 
to Se&r Audit &nager in January 1998. He 
worked for the Texas Alcoholic Beverage 
Commission from January 1981 to i\Iarch 1994 

Phil was born in Amarillo and grew up io 
IVaco. He graduated from Baylor University in 
1979 with a B.B.A. in Quantitative Analysis. Phil 
is married, and has one son and tvhl daughters. 
411 of his children are active in suorts. Phil 

Texas Charitable Bingo - 
1999 First Quarter Statistics 

(is of 4-B-99) 
1999 First Quarter 
Regular Receipts $101,9X0,2% 
Electronic Receip& 23J40,294 
Instant Receipts 25,566,408 .._.-- 
Total Receipts $X54,686,955 
Attendance 7,181,706 

RegulaGleclronic Prizes $ x9,292,500 
Instant Prizes 17,774.173 

Total Prizes $107,066,675 
Distributiom $ 10,583,771 


