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Austin, TX 787 I l-2548 

Dear Attorney General Abbott: 

This letter is a request for an Attorney General’s Opinion, pursuant to Texas Government 
Code $402.042. 

A. Facts 

Candidate is a member of a City Council of a Texas Home Rule Municipality 
(Municipality). Candidate was elected to the Municipality City Council in May 
2003. Article III, Section 3.03 of the Municipality’s Home Rule Charter (Charter) 
provides that the City Council may, by ordinance, determine the City Council’s 
compensatiori, if any. 

When Candidate was elected to the City Council in May 2003, an ordinance 
provided Candidate and other Council Members (but not the Mayor) would 
receive $90.00 per year as compensation for serving on the Ciry Councii. 
Candidate received $90.00 in May 2004 for the previous year’s service, and 
$90.00 in May 2005 for the previous year’s service. 

Candidate was re-elected to the City Council in May 2005. On September 19, 
2005, the City Council repealed the ordinance providing any compensation for 
City Council members. 

Thus, Candidate wiI1 not be paid for his second term of service on the City 
Council (from May 2005-May 2007). 

33. Legal Authorities 

Article III, Section 19 of the Texas Constitution provides: 



No judge of any court, Secretary of State, Attorney General, clerk of any court of 
record, or any person holding a lucrative office under the United States, or this 
State, or any foreign government shall, during the term for which he is elected or 
appointed, be eligible to the Legislature. 

The courts and the Attorney General have consistently interpreted this provision 
to provide, in essence, that any person holding a paid office’ of the State or its 
subdivisions is not disqualified from running for the Legislature even though the 
term of the lucrative office overlaps the Legislative term, if the officeholder 
resigns from the lucrative office before filing for the Legislature. 

c. Question Presented 

Candidate’s current term of office ends May 2007. Candidate intends to run for 
the legislature in November 2006. Thus, Candidate’s current term of office 
overlaps with the term of office he seeks. If Candidate is a lucrative officeholder, 
he would be required to resign from his current position on City Council before he 
declares his candidacy for the legislature. The question, however, is whether 
Candidate is a lucrative office holder. 

Although paid for his service during his first term on City Council (Candidate was 
paid $90.00 in May 2004 for his service from May 2003 through May 2004, and 
was paid $90.00 in May 2005 for his service from May 2004 through May ZOOS), 
Candidate will not be paid for his service on City Council during his second term 
of office. As such, is Candidate a lucrative office holder such that he is required 
to resign from his office as City Councilman before he can declare his candidacy 
for the Legislature? The undersigned contends that the candidate is not a 
lucrative officeholder in that by virtue of the City Council action, he does not 
receive compensation. 

Thank you for your assistance in this matter. 

Galen Ray Sumrow 
Criminal District Attorney 

‘That is, paid compensation of any form (other than reimbursement for expenses actually incurred). Whit&ad v. 
Julian, 476 S.W.2d 844 (Tex. 1972). 


