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Texas Attorney General 
P.O. Box 12548 
Austin, TX 78711 

Richard E. Glaser 
County and District Attorney 
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Dear General Abbot, 

This is a request for an opinion from the Fannin County Sheriff presented by the Fannin 
County Attorney’s Office on the following issue: 

Whether an elected Constable may while serving in his capacity as 
Constable, simultaneously serve as a fulltime paid Sheriffs Deputy. 

Our brief is attached. Thank you for your consideration of this issue. 

Sincerely, 

cc: Kenneth L. Moore 
Fannin County Sheriff . 

Fannin County Courthouse l 101 E. Sam Rayburn Dr., Ste. 301 l 

Phone: 903-583-7448 l Fax: 903-583-7682 
Bonham, Texas 754 18 



BRIEF IN SUPPORT OF REQUEST FOR ATTORNEY GENERAL’S OPINION 

Facts 

Mr. James Woods was employed as a jailer with the Fannin County Sheriffs 

Office prior to November 2004. In the general election November 2,2004 Mr. Woods 

was elected to the office of Constable for Precinct #3 of Fannin County. Mr. Woods 

continued his employment with the Sheriffs department as a full-time paid jailer after his 

election. In May of 2005 Mr. Woods requested and received a transfer from the jail and 

was subsequently appointed to the position of Sheriffs Field Deputy. 

Discussion 

1, A Commission as Sher#% Deputy is not an “Ofice ” Under Article XYI; Section 40 of 
the Texas Constitution Because a Sher@fs Deputy Exercises his Authority at the Sole 

Discretion of the County She&K 

In approaching the so called dual office question the Texas Constitution is clearly 

the most important provision dealing with the topic. The initial clause of Article XVI, 

section 40 states, “No person shall hold or exercise at the same time, more than one civil 

office of emolument.” In attempting to define the term “officer” the Attorney General’s 

own website states that for purposes of so called dual office questions there are two 

potential categories of officers, 1) “public officers”, and 2) “public employees.” See 

http://www.oag.state.tx.us/ag Publications/txts/2OOJtrapshb 4.shtml (last viewed Aug. 

8, 2005). 

The Texas Supreme Court has held that “the determining factor which 

distinguished a public officer from an employee is whether any sovereign function of the 

government is conferred upon the individual to be exercised by him for the benefit of the 



public largely independent of the control of others.” Aldine Indep. Sch. Dist. v. Standley, 

280 S.W.2d 578, 583 (1955). Under this definition clearly all elected officials are to be 

considered public officers, because those officials exercise “sovereign function[s] of the 

government . . . largely independent of the control of others.” See Tex. Att’y Gen. Op. 

No. GA-0032 (2003) ( members of board of trustees of junior college district and 

members of board of municipal utility district, as elected officials, are “officers” within 

article XVI, section 40 of the Texas Constitution). Thus, Mr. Woods’ position as elected 

Constable of Precinct #3 of Fannin County is clearly an “office’, under the dual office 

analysis. 

The Attorney General has stated that a person is not ordinarily an officer if his 

actions are subject to control by a superior body, for in such instance, he cannot be said to 

exercise his authority “largely independent of the control of others.” Under this 

formulation, the following positions have been previously determined not to be an officer 

in considering the dual office question: 1) assistant district attorney, 2) jailer, 3) court 

reporter, 4)a chief deputy of a county tax assessor-collector, 5) a county law librarian, 6) 

a county emergency medical services administrator, 7) a volunteer fireman, 8) an at-will 

city attorney who serves under the direction of the city council, 9) chief appraiser of a 

county appraisal district (despite classification as an “officer” for purposes of the 

nepotism statutes). See http://www.oagstate.tx.us/ag Publications/txts/2004trapshb- 

The Attorney General has found that the above listed “public employees” do not #.shtmZ. 

hold an “office” for the purposes of the dual office question because each exercises his or 

her functions subject to review and correction by a supervisor generally an elected 

official, a department head or some sort of appointed board. Further each of the above 
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listed governmental employees have been found to serve at the pleasure of his or her 

supervisor’s (for lack of a better term) pleasure. Thus, the Attorney General has found 

that the above listed “public employees” duties are not exercised “largely independent of 

the control of others.” 

On the other hand, the instances in which the Attorney General has previously 

found that someone holds an “office” for the purpose of the dual office question are as 

follows: 1) a member of the board of managers of a county hospital, and 2) member of a 

city planning and zoning commission. See http://www. oag.state. LX. us/ag 

Publicationdtxtd2004trapshb 4.shtml. The distinguishing factor in these cases is that 

the two above listed offices are not subject to the control of another and may act 

independently. 

A sheriffs deputy acts solely at the discretion of the County Sheriff. A sheriffs 

deputy has no separate constitutional or statutory duties which may be exercised outside 

the direction of the sheriff. “A deputy serves at the pleasure of the sheriff. A sheriff is 

responsible for the official acts of a deputy.” TEX. Lot. GOV’T CODE 8 85.003(c)(d) 

(Vernon 1999). Thus, clearly Mr. Woods does not hold two offices simultaneously 

because while clearly an elected constable is an officer; a sheriffs deputy is not an 

officer for the purpose of dual office analysis because a deputy neither serves at the 

pleasure of the sheriff nor has no statutory or constitutional authority to act independently 

of the County Sheriffs direction. 

Conclusion 

An elected constable may serve simultaneously as sheriffs deputy without 

violating the restriction of holding dual offices, because a sheriffs deputy is a “public 
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employee” rather than a public official. A sheriffs deputy does not have independent 

authority to act outside of the discretion of the sheriff. Further, a sheriffs deputy 

position is more analogous to the other positions Attorney General has previously found 

do not amount to an “office” in the dual office context, e.g. assistant district attorney, 

jailer, court report, etc, than to the positions which the Attorney General has found to 

amount to such an office, e.g. a member of the board of managers of a county hospital, 

and member of a city planning and zoning commission. We respectfully request your 

consideration and opinion on this issue. 

Respectfully submitted, 
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