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I.D. # &4 2&& 

Re: Request for Attorney General Opi,mon fo determine whether the Texas Board of 
Professional Engineers’ interpretation of .i&tatute and DM- 16 1 regarding the authority 
of engineers to exclusively perform comprehensive and complete building design by 
preparing all the plans and specifications for ‘certain buildings (i.e. without the 
involvement of an architect), is an overly liberal interpretation of General Morales’ 
response that could cause public confusion and thus; endanger public heafth, safety and 
welfare. 

Dear General Abbott: 

In my capacity as Chairman of the House Licensjng and Administrative Procedures 
Committee, I am requesting your formal opinion on the following question: - 

Must an architect be engaged to prepare the architecti plans and specifications’ for a 
public building as described in section 105 1.703 of the Texas Occupations Code (hereinafter 
“public works buildings”) or may an engineer prepare both the architectural and engineering 
plans and specifications without the involvement of an architect, as proposed by the Texas Board 
Professional Engineers in its “Draft Policy Advisory Opinion Regarding Building Design” in 
which the Board addresses the question whether “the practice of engineering includes 

I Architectural plans and specifications are the instruments of service in an architectural 
practice. Architectural practice is a “service or creative work applying the art and science 
of developing design concepts, planning for functional relationships and intended uses, 
and establishing the form, appearance, aesthetics, and construction details for the 
construction, enlargement, or alteration of a building or environs, the proper application 
of which requires education, training, and experience in those matters.” (0 105 1 .001(7) of 
the Texas Occupations Code). 
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comprehensive and complete design of buildings,” as published in the June lo,2005 issue of the 
Texas Register, and in which the Board concluded that building design may be performed 
exclusively by an engineer with or without the involvement‘of an architect?* 

The Texas Board of Architectural Examiners and the Texas Board of Professional 
Engineers both went through Sunset Advisory Commission reviews before my committee in 
2003. While changes were proposed for both boards unique to their missions and methods of’ 
regulating their respective professions, each was continued as an individual agency. One new 
element in both acts, however, was the formal establishment of a Joint Advisory Committee 
(JAC) charged with making recommendations to resolve issues of professional overlap between 
the two boards. 

The Joint Advisory Committee is composed of three (3) of the appointed members fkom 
the Architects Board and three (3) from the Engineers Board, and one practicing professional 
from each profession. 

In publishing a unilateral policy advisory opinion that relates to the practice of 
architecture, the Texas Board of Professional Engineers seems to be ignoring the intent of the 
Texas Legislature to use the JAC to resolve disputes regarding overlap issues. In other words, by 
saying that what engineers do is engineering regardless whether the architectural statute describes 
those actions as the practice of architecture, the Engineers Board appears to have overstepped its 
authority. 

The Engineers Board seems to say that because certain engineers have been educated, 
trained and examined to perform some elements in the design of buildings, complete and 
comprehensive building design is the practice of engineering and may be performed exclusively 
by licensed professional engineers, with or without the involvement of a licensed architect. To 
reach this conclusion, the Engineers Board cites the language of Chapter 1001 of the Texas 
Occupations Code (the “Engineers Practice Act”), specifically lOOl.O03(c)( lo), and an Opinion 
issued by Attorney General Morales on August 27,1992, referred to in the policy advisory 
opinion and this letter as DM- 16 1. _ 

The.Texas Board of Professional Engineers’ analysis, however, appears to run contrary to 
the legislature’s intent in creating a Joint Advisory Committee between the two boards. Their 
analysis is done in a vacuum without due consideration of another law, the Architects Practice 
Act (Chapter 105 1, Texas Occupations Code). Specifically, in citing the Engineers Practice Act 
statute to support its position, the Engineer’s Board refers to section 100 l.O03(c)( 10) and 
concludes that because their definition contains, among many others, the words “design,“. “in ’ 
connection with a,” and “building,” that they may connect all three to mean that engineers can 
lawfully design whole buildings without the services of an architect in all circumstances. It 
seems, however, that they have failed to acknowledge the qualitying language that defines the 
scope of design for engineers as it relates to buildings. For example, while engineering may 
involve design in connection with a building, it must be of a “mechanical, electrical, electronic, 
chemical, pneumatic, geotechnical or thermal nature.” (See 6 100 l.O03(c)( 10)). Moreover, had 

* Tex. Bd. Prof. Eng., Tex. Reg. (proposed June 10,2005) (Attached) 



the Texas Legislature intended to mean that engineers may design all buildings without the 
services of an architect, we need not have qualified the word “design” with the phrase “in 
connection with a” building. 
buildings. 

Rather, we could have simply said that engineers may design 
In other words, we acknowledge that engineers, depending on their education, 

experience and examination, play a vital role in preparing certain engineering plans and 
specifications for public works buildings (i.e. mechanical engineers prepare mechanical plans 
and specifications, electrical engineers preparing electrical plans and specifications, structural 
engineers prepare structural plans and specification, etc.). However, the Engineers’ Board’s recent 
published draft opinion on the issue seems to go far beyond this scope of practice and fails to 
acknowledge another body of law that directly relates to building design, that being the 

*c regulation of the practice of architecture found in the Texas Occupations Code s-1 051; 

Lastly, the Engineer’s Board believes DM-161 gives engineers authority to design all 
buildings without architects. While DM- 16 1 certainly gives engineers the authority to prepare 
engineering plans and specifications on public works projects, it does not appear to allow 
engineers the additional authority to prepare both the architectural and engineering plans and 
specifications for public works buildings. To that extent, I believe DM-161 was an accurate 
interpretation of law that is not in conflict with the question posed here. 

It is my interpretation of section 1051.703 of the Texas Occupations Code that on these 
public works projects, the Texas Legislature has demonstrated its concern for protecting the 
public health, safety and welfare by expressly requiring an architect’s involvement. As such, 
while an engineer is required to prepare the engineering plans and specifications, an architect is 
also required to prepare the urchitechrral plans and specifications. Engineers may not “engineer” 
an entire public building. In other words, while engineers are experts in preparing plans and 
specifications that define the design of certain engineering systems in a building (mechanical, 
electrical, structural), architects are experts in preparing plans and specifications that “establish 
the form, appearance, aesthetics and construction details for the construction, enlargement, or 
alteration of a building or environs.” (See the definition of the practice of architecture section 
105 l.OOl(7) of the Texas Occupations Code). Architectural plans and specifications are required 
for construction, and must be prepared by a licensed design professional who has successfully 
demonstrated competence achieved through an architectural education, appropriate experience 
and successful completion of the nationally accepted and recognized architectural examination. 

Your legal assistance on this issue is greatly appreciated, and will guide future actions of 
the House Licensing and Administrative Procedures Committee in ensuring the most efficient 
administration of the laws governing these two important professions. 

Sin er , 

lG& 
R 

I! 
. hmael “Kino” Flores 

c airman 
House Committee on Licensing & Administrative Procedures 



July 6,200s 

The Honorable Greg Abbott 
Texas Attorney General 
ATTN: Opinion Committee 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 7871 l-2548 

Dear General Abbott: 

Texas Board of Architectural Examiners 
Architecture / hterior &sign / Landscape ArchitecNre 

olwv @mDs oly/s/(#j 

The Texas Board of Architectural Examiners (“the Board”) is seeking a formal opinion from the Attorney General of 
Texas regarding issues related to the Board’s statutory mission to “protect the public against the irresponsible 
practice of architecture” by enforcipg the provisions of the Architects’ Registration Law, TEX. Oct. CODE ANN. ch 
105 1 (“the Act”). It has been argued that a licensed engineer’s authority under TEX. Oct. CODE ANN. ch. 1001 to 
prepare engineering plans and specifications allows the engineer to provide complete design services for a building 
that is subject to the restrictions of the Act. 

The Board believes that, while the Act does not prohibit a licensed engineer from preparing engineering plans and 
specifications (e.g., plans and specifications for electrical, mechanical, and structural systems) for a building, it does 
prohibit an engineer fi-om preparing plans and specifications that “establish the form, appearance, aesthetics, and 
construction details for the construction, enlargement, or alteration of a building or environs intended for human use 
or occupancy.” The Board fin-ther believes that if an engineer, without the assistance of an architect, prepares all 
plans and specifications for a building subject to the restrictions of&e Act, he or she engages in the unlawful 
practice of architecture. 

The Board recognizes that many buildings are exempt f?om the restrictions of the Act and that an engineer, just like 
any other person who is not an architect, may prepare plans and specifications for those buildings. The Board’s 
questions are directed toward buildings that are not exempt corn the Act, such as the buildings subject to $ 105 1.703 
of the Act. The Board believes the Legislature, in enacting various provisions of the Act, clearly intended architects 
to prepare architectural plans and specifications for buildings for human use or occupancy that are not exempt from 
the Act. Although engineers, too, may prepare plans and specifications for these non-exempt buildings, their work is 
limited by statute to the engineering systems of these buildings. 

The attached brief sets forth the Board’s specific questions and describes the law in this area through extensive 
references to statutory provisions, case law, and a prior Attorney General Opinion addressing this subject. It is the 
Board’s hope that the Attorney General, through a formal opinion, will help explain and clarify several issues that 
are critical to the Board’s carrying out its statutory mission effectively and in the manner intended by the Legislature. 

If you have questions or a need for clarification of any matter at issue in the brief, please contact the Board’s offices. 
Thank you for your consideration in this matter. 

ectural Examiners 

cc: d Texas Board of Architectural Examiners 
Cathy L. Hendricks, ASID/IIDA, Executive Director 
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