
RECEIVED 

MAR 14 2005 
OPINION COb%?iI'l-EF 

KERR COUNTY ATTORNEY REX EMERSON 

COUNTY COURTHOUSE, SUITE ~~403 700 MAINSTREET KERRVILLE,TEXAS 78028 

March 9,2005 

The Honorable Greg Abbott 
Texas Attorney General 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 78711 

BE: Whether an elected official may accept an honorarium in an amount greater than fi& 
dollars for completion of its presidency from an association of elected officials, when such service 
would not have been requested but for the public servant’s official position. 

Whether the elected officials association is prohibited from offering an honorarium in 
excess of fitly dollars to an outgoing president when such honorarium is over and above the 
reimbursed expenses. 

FACTS: 
Both the Kerr County District Clerk and County Clerk were on the Board of Directors for the 
Texas Association of District and County Clerks. They discussed with me that each year the 
Texas Association of District and County Clerks selects by ballot the officers for the upcoming 
year. The association is solely comprised of elected officials. Historically, each year the 
association has given the outgoing president an honorarium of five thousand dollars. The five 
thousand dollars was tine item budgeted under “gifts and awards”. There is also a question of 
whether or not the association has issued supporting tax documents. The president’s expenses 
incurred during office are reimbursed by the association at the time of such expense. The 
association is primarily funded from public monies. 

AUTHORITY: 
Texas Penal Code Section 36.07 Acceptance of Honorarium states: 

(a) A public servant commits an offense if the public servant solicits, accepts, or agrees to 
accept an honorarium in consideration for services that the public. servant would not have 
requested to provide but for the public servant’s official position or duties. 

(b) This section does not prohibit a public servant from accepting transportation and 
lodging expenses in connection with a conference or similar event in which the public servant 
renders services, such as addressing an audience or engaging in a seminar, to the extent those 
services are more than merely perhmctory, or 6om accepting meals in connection with such an 
event 

Ethics Advisory Opinion No. 125 establishes the test as: whether the public servant would have 
been asked to speak but for his official position. Ethics Advisory Opinion 173, 1993 includes 
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Ethics Advisory Opinions Nos. 148, 125(1993), 97, 19, 17(1992) in clearly stating the location 
and audience are not relevant to the qualification of an honorarium. Opinion No. 173 concludes 
that “Texas law prohibits a public servant l?om accepting an honorarium for services that the 
public servant would not have been asked to perform but for his or her official position or duties. 
The location of a speech, the nature of an audience, or the speaker’s expertise may be factors to 
consider in determining whether an honorarium is a prohibited one, but if the public servant would’ 
not have been asked to speak but for his official status, a payment for speaking would be a 
prohibited honorarium.” 

Texas Penal Code Sections 36.09 addresses offering gifts to public servants. Section 36.09 states 
in subsection (a) A person commits an offense if he offers, confers, or agrees to confer any benefit 
on a public servant that he knows the public servant is prohibited by law from accepting. Section 
36.10 addresses “non-applicable giW but does not appear to apply to the above fact situation 
because the honorarium is not used “solely to defray the expenses”. 

Texas Penal Code Section 36.10 states the exceptions to the above statutes. It is my opinion that 
none apply. 

ARGUMENT: 
It is my interpretation that the honorarium is directly related to the past-president’s elected 
position. It is paid in addition to the reimbursement of expenses incurred. The association is 
composed of elected officials and as such the recipient would not receive the honorarium but for 
the public servant’s official position or duties and knowledge gained from such. The acceptance of 
the honorarium is a violation of the Penal Statute. 

It is my opinion that it is also illegal for the Elected Officials Association to offer the honorarium 
to the retiring president. Although this honorarium is not exactly like those offered for a speech, 
the test remains the same: whether the elected official would have qualiied for the honorarium 
but for her official position or duties, Penal Code Section 36.10 addresses exceptions to Sections 
36.08 and 36.09. It is my belief that none ofthe exceptions apply to our facts and the offering of 
the honorarium violates the statute. 

Kerr County Attorney 


