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Rez Request for Attorney General Opinion 

Dear Mr. Abbott: 

I am writing to request your opinion on the following question: 

If the date for a home rule city’s general elections is set in the city’s charter, can the citizens 
of tbe city change the date for the city’s general elections to another authorized uniform 
election date through an amendment to the city’s charter, or does TEX. ELEC. CODE ANN. 
§41.0052(a) preempt such a change? 

Backgroaad 

The background facts are as follows. A city’s general elections can be held either on “the first 
Saturday in May,” or on ‘Yhe first Tuesday after the first Monday in November” under subsections 
(a) and (d) of Twc. ELEC. CODE ANN. 541.001. 

Twc. ELEC. CODE ANN. 341.0052(a) states as follows: 

(a) The governing body of a political subdivision other than a county may, not later than December 
3 1,2004, change the date on which it holds its general election for officers to another author&d 
uniform election date 

San Marcos is a home rule municipality, and the date for regular City elections is set in the following 
section of the San Marcos City Charter: 

See. 5.01. Elestionn 
The regular city election shall be held annually on the second uniform election date ofthe calendar 
year as provided by state law. 



Under TEX. ELEC. CODE ANN. 941.001(a) (version effective January 1, ZOOS), the second uniform 
election date of the calendar year is the first Saturday in May, which is one of the two authorized 
dates for city general elections. 

The San Marcos City Council recently adopted an ordinance under authority of TEx. ELEC. CODE 
ANN. $41.0052(a) changing the date for general elections in San Marcos to the first Tuesday afler the 
first Monday in November. A certified copy of the ordinance is enclosed. In connection with the 
Council’s decision to change the election date, discussion occurred over whether the change could 
later be reconsidered by the citizens of San Marcos through a proposed amendment to the Charter. 

Amendments to a city charter can occur as a result of an election called by tbt city’s governing body 
either on its own motion or in response to a petition by a city’svoters (TEx. LOC. GOV’T CODE ANN. 
$9.004(a)). In the case of San Marcos, the city council regularly calls charter amendment elections in 
response to recommendations from a charter review commission appointed by the council in each 
odd-numbered year.’ 

The question posed above involves the breadth of the self goveming au$ority of home rule 
municipalities in Texas. This authority derives from Article XI, Section 5 of the State Constitution, 
which reads as follows: 

Seetioa 5 - CITIES OF MORE THAN 5,000 F’OFWLATIO~ ADOPTION OR AMENDMENT 
OF CHARTERS; TAXES; DEBT RESTRICTIONS 

Cities having mOre than five thousand (5000) inhabitants may, by a majority vote of the qualified 
voters of said city, at an election held for that purpose, adopt or amend their charters. If the number of 

I The San Marcos Charter includes the following provision requiring periodic review ofthe Charter: 

Sec. 12.12. Cbrter review commission. 

The city council shall appoint at its first regular meekg in July of each odd-numbered year, a charta review commission of 
seven citizens of the City of San Marws. 

(a) Duties of the commission: 

(I) Inquire into the operation of the city government under the charter pmvisions and detemdne whether any such 
provisions require revision. To thii end public hearings may be held; and the commission shall have the power to compel 
the attendance of any officer or employee of the city and to rquire the submission of any of the city records which it may 
dwm necessary to the conduct of such hearing. 

(2) Propor my recommendations it may deem desirable to ensure compliance with the provisions of the charter by tbc 
several deptvlments of the city government. 

(3) Propose, if it dams desirable, amendments to this Charter to improve the etTective application ofsaid charter to current 
conditions. 

(4) Repott its fmding and p-t its proposed amendments if any, to the city council. 

(If) ‘lie city council may take action to amend the charter in the manner provided by state law. 

(c) Term of of?ke: ‘Ike tan of ofice of such charter review commission shall be six months, and, if during such term 
no report is presented to the city council, then all records of the proceedings of such commission shall be filed with the 
person performing the duties of the city clerk and shall become a public record. 
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inhabitants of cities that have adopted or amended their charters under this section is reduced to five 
thousand (5000) or fewer, the cities still may amend their charters by a majority vote ofthe qualified 
voters of said city at an election held for that purpose. The adoption or amendment of charters is 
subject to such limitations as may be prescribed by the Legislature, and no charter or any ordinance 
passed under said charter shall contain any provision inconsistent with the Constitution ofthc State, or 
of the general laws enacted by the Legislatnre of this State. Said cities may levy, assess and collect 
such taxes as may be authorized by law or by their charters; but no tax for any purpose shall ever be 
lawful for any one year, which shall exceed two and one-half per cent. of the taxable property of such 
city, and no debt shall ever be created by any city, unless at the same time provision be made to assess 
and collect annually a sufficient sum to pay the interest thereon and creating a sinking fund ofat least 
two per cent. thereon. Furthermore, no city charter shall bc altered, amended or repealed oftener than 
every two years. 

Interpretation of Home Rule Authority 

The breadth of home rule authority has been the subject of several decisions of the Texas Supreme 
Court. In Dallas Merchants & Concessionaires Ass’n v. City of Dallas, 852 S.W.2d 489 (Tex. 
1993), the Court stated: 

Home-rule cities possess the fill power of self government and look to the Legislatum not for grants of 
power, but only for limitations on their power. . . . mf the Legislature chooses to preempt a subject 
matter usually encompassed by the broad powers of a homarnle city, it must do so with unmistakable 
Clarity. 

Id at 490-491. The Court went on to hold that a Dallas ordinance regulating the location of 
businesses selling alcoholic beverages was preempted by the following provisions of TEx Am. BEV 
CODEANN. $109.57: 

(a) Except as expressly authorized by this code, a regulation, charter, or ordinance promulgated by a 
governmental entity of this state may not impose stricter standards on premises or businesses rcqnircd 
to have a license or permit under this code than are imposed on similar premises or businesses that am 
not required to have such a license or permit. 

(b) It is the intent of the legislatnrc that this code shall exclusively govern the regulation of alcoholic 
beverages in this state, and that except as permitted by this code, a governmental entity of this state 
may not discriminate against a business holding a license or permit under this code. 

In Tya v. City of Houston, 822 S. W.2d 626 (Tex. 1991), the Supreme Court encountered statutory 
language similarly clear in ita preemptive character, a Civil Service statute which stated that it 
provided the “exclusive procedure for determining whether a fire fighter or police officer is 
sufficiently physically or mentally lit to continue the person’s duties or assignment”. Id. at 628. The 
Court held that the legislature, with this language, had “withdrawu the [clity’s authority to create its 
own procedures for that purpose”. Id. 

Ou the other hand, in In re Sanchez, 81 S.W.3d 794 (Tex. 2002), the Supreme Court held that an 
election code provision prescribing a filing deadline for candidates for office “unless otherwise 
provided by this Code” did not control over a statutory provision allowing a home rule city to 
“prescribe requirements in connection with a candidate’s application for a place on the ballot” in it.s 
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charter. Id. at 796. The Court stated that “courts will not hold a state law and a city charter provision 
repugnant to each other if they can reach a reasonable construction leaving both in effect”. Id. 

Similarly, in City of Richardson v. Responsible Dogs Owners of Texas, 794 S. W.2d 17 (Tex. I990), 
the Supreme Court upheld an ordinance related to vicious animals even though there was “a small 
area of overlap” between the ordinance and a state law regarding vicious dogs. Id at 19. The Court 
stated “the mere fact that the legislature has enacted a law addressing a subject does not mean that 
the subject matter is completely preempted. When there is no conflict between a state law and a city 
ordinance, the ordiice is not void.” Id. 

In Lower Colorado River Authority v. Ci& of San Marcos, 523 S.W.2d 641 (Tex. 1975), the 
Supreme Court held that a statute authorizing a river authority board to fix rates for electrical service 
did not preempt a home rule city’s power to regulate the authority’s rates. The Court found that there 
was “no essential conflict or inconsistency” between the statute and municipal rate regulation. Id. at 
646. 

In~City of Sveekuter v. Geron, 380 S.W.2d 550 (Tex. 1964), the Supreme Court held that the 
provisions in the Civil Service Act defining the bases for disciplinary action against tire and police 
employees did not preclude a home rule city from enacting an ordinance requiring employees to 
retire when they reached age 65. The Court stated as follows: 

The matter of maximum age limits for classified employees is not specifically covered in the Act. The 
Civil Service Commission is given no authority in this field, nor is the City sp@ic@vprohibited 
from exercising its author@ in this field. While tbe State has preempted the field for removal of 
firemen and policemen for disciplinary reasons, it has not by this Act preempted the field of maximum 
age limits for classified employees. 

Id. at 552 (emphasis added). 

In Ci@ of Wes[aco v. Melton, 158 Tex. 61,308 S.W.2d 18 (1957), the Supreme Court held that a city 
ordinance requiring pasteurization of all milk sold and offered for sale within city was not preempted 
by a state law creating certain grades and labels for milk. 

In Glass v. Smith, 244 S.W.2d 645 (Tex. 1952), it was held that a proposed initiative ordinance 
classifying policemen and firemen, fixing their pay, and designating certain holidays was not 
preempted by provisions of the Civil Service Act dealing with these subjects. 

The Courts of Appeals have also dealt with the issue of home rule authority and statutory 
preemption. In City of&mtu Fe v. Young, 949 S.W.Zd 559 (Tex.App.-Houston [ I4 Dist.] I997), the 
Court of Appeals held that state quarry and sand pit safety statutes preempted local regulations only 
witbin the geographic boundaries covered by the statutes, leaving cities free to enact safety 
regulations to apply outside those boundaries. 

In Hollingsworth v. City of Dallas, 93 1 S.W.2d 699 Tex.App.-DaIlasJ996, writ denied), the Court of 
Appeals held that the state statute regulating pawnshops did not preempt city regulation of the 
location of pawnshops. The court, in analyzing the statute, stated “[nlothing in [the statute] states 
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with umnistakable clarity that the legislature intended the Commissioner to have exclusive authority 
over the location of pawnshops.” Id. at 704. 

Attorney General opinions are also illustrative: 

. Tex. Atty. Gen. Gp. GA-l 10 (2003) concluded that the State Legislature’s preemption of 
local regulation of alcoholic beverage sales prevented the adoption of an ordiiance banning 
the possession of alcohol in glass containers, but did not preclude a city from enacting a ban 
on possession of glass containers for all beverages in the city. 

l Tex. Atty. Gen. Gp. GA-82 (2003) concluded that a statute prescribing the fees and expenses 
to be borne by a transit authority in establishing transit stops preempted a city from requiring 
the payment of additional fees to the city to establish the stops. 

. Tex. Atty, Gen. Gp. GA-25 (2003) determined that state election code provisions preempted 
a home-rule city’s use of “instant runoff voting” since that voting system was “irreconcilably 
inconsistent with statutes requiring a municipality, in the event no candidate receives a 
majority of the votes cast, to conduct a runoff election at a later date”. 

. Tex. Atty. Gen. Gp. DM-182 (1992) determined that a statute stating that “b]ermits for 
engaging in [tobacco sales] shall be governed exclusively by the provisions of tbis code” 
preempted a home rule city from adopting local permit requirements for sellers of tobacco 
products. 

Analysis 

To quote Tnx. ELEC. CODE ANN. 941.0052(a) once again: 

The governing body of a political subdivision other than a county may, not later than December 31, 
2004, change the date on which it holds its general election for o!&ers to another authorized uniform 
election date. 

Two conclusions are obvious from a plain reading of this statute: 

I. The statute l&ides for goveming bodies of local governmental entities to change the date of 
their general elections during a specific period of time. 

2. The statute is silent as to whether the citizens of a home rule municipaMy can change their 
general election~date by voting to approve an amendment to their city charter. 

It also seems clear that, for a home rule city such as San Marcos in which the date for general 
elections is set in the charter, the statute, by authorizing the governing body of a city to change the 
city’s regular election date, preempts the usual requirement for voter approval of a charter 
amendment to change the election date. 

It does not appear clear, however, that in giving temporary authority to the goveming body of a home 
rule city to change the election date, the legislature intended to preempt the power of the citizens of 
home rule cities to change their election date through charter amendment. Had the legislature 
included wording such as “a political subdivision other than a county may not otherwise change the 
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date on which it holds its general election for officers,” or “this is intended to constitute the exclusive 
process by which a political subdivision other than a county may change the date on which it holds 
its general election for officers,” the intent to preempt would have been expressed with 
‘unmistakable clarity”. But this wording is not included. 

Similarly, had the legislature amended TEX. ELEC. CODE ANN. $41 .OOl to require all municipal 
general elections to be held on one particular uniform election date, the legislature’s intent to 
preempt home rule city authority to otherwise set the date would have been clear. The legislature has 
not done so, and under subsections (a) and (d) of TEx. ELEC. CODE ANN. ~41.001, a city’s general 
elections can be held either on “the first Saturday in May,” or on “the first Tuesday after the first 
Monday in November”. The statute appears to fail the standard for preemption of ‘unmistakable 
clarity” set out in the relevant case law and attorney general opinions. 

Please provide me with your opinion on whether the citizens of a home rule city, the general election 
date for which is set in the city’s charter, can change the city’s date for general elections to another 
authorized uniform election date through an amendment to the city’s charter, or whether TFX. ELEC. 
CODE ANN. $4 I .0052(a) preempts such a change. 

Thank you for your assistance in this matter. 

Criminal District Attorney 

cc: Mark B. Taylor, San Marcos City Attorney 


