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June 282004 

The Honorable Greg Abbott 
Attorney General of the State of Texas 
Office of the Attorney General 
P. 0. Box 12548, Capital Station 

RECEIVED 

Austin, TX 7871 l-2548 

Attention: Opinion Committee 

Dear General Abbott: 

RE: Request for an Opinion 

The Texas Board of Professional Engineers (Board) requests your opinion as to whether the 
requirements that engineering documents be sealed by Texas licensed engineers only pertains to 
engineering projects designed and constructed in the State of Texas. 

THE LAW 

The Texas Engineering Practice Act (Act) Chapter 1001 of the Occupations Code, copy enclosed, 
grants the Board the authority to license engineers and regulate the practice of engineering in 
Texas. 

SUMMARY OF ISSUE 

Title 6, Chapter 1001 of the Texas Engineering Practice Act (Act) of the Occupations Code, 
grants the Texas Board of Professional Engineers the authority to license engineers and regulate 
the practice of engineering in Texas. 

Under Section 100 1.401 .Use of Seal, provides in part: 

(a) On receiving a license, a license holder shall obtain a seal in a design authorized by 
the board, showing the license holder’s name and the legend “Licensed Professional 
Engineer” or “Registered Professional Engineer.” 

(b) A plan, specification, plat, or report issued by a license holder 
must include the license holder’s seal placed on the document. 

DISCUSSION 

The Board’s position in this situation is that Section 1001.401(b) only pertains to the sealing of 
documents for projects designed and constructed in Texas. If a project is to be constructed in 
another state or country, the license holder is required to be licensed in that state or country and 
affix a seal of the state or country having jurisdiction over the project. 
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The Board has taken disciplinary action against Texas license holders for the illegal practice of 
engineering in another jurisdiction as set forth in our Board Rule 1.37.65, which provides that an 
“engineer shall not practice or offer to practice engineering in any other jurisdiction in violation of the 
laws regulating the practice of professional engineering in that jurisdiction. A finding by such jurisdiction 
of illegal practice or offer to practice is misconduct and will subject the engineer to disciplinary action in 
Texas.” 

A license holder in Texas has complained to the Board that if a project is being designed in Texas for 
construction in another state, country or international waters, that the Texas license holder is required to 
affix a Texas seal to the design plans for the project. In this case, an international client requested a Texas 
firm to design an offshore oil platform, to be fabricated in Norway and then towed to and erected in 
international waters. It is our opinion that a Texas seal was not required on the project because the project 
was not constructed in Texas and the public of Texas was not affected. We believe that the Texas seal 
should only be placed on Texas projects and if projects are to be constructed in other jurisdictions, a 
license should be obtained in that jurisdiction. 

Please advise the Board if it is correct in its opinion that Texas licensed professional engineers should 
only affix the Texas engineer seal to engineering plans, specifications and other documents that are to be 
constructed or erected in Texas? 

Thank you in advance for your assistance in this matter. If you have any questions, please feel free to 
contact Mr. Paul D. Cook, Assistant Executive Director, at 440-3079. 

Executive Director 

Enclosures: As stated 
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(b) The Board by rule may adopt a ST .r under which licenses and registrations expire or ous dates during the year. For the year in 
which the license or registration expir-..nr date is changed, the Board shall prorate license ol registration fees on a monthly basis so mat 
each license or registration holder pays only that portion of the license or registration fee that is allocable to the number of moums dufing 
which the license or registration is valid. On renewal of the license or registration on the new expiration date, the total license or regih- 
tion renewal fee is payable. 

A&led by Acts 2001, 771% Lzg., ch. 1121. f 1. qf June 1.2003.Ammded 78* Leg. SB 277. J Sepember 1.2003. 

$j 1001.352. Notice of License Expiration 
Not later than me 30th day before the date a person’s license is scheduled to expire, the Board shall send written notice ofthe impending 
expiration to the person at the person’s last !cnown address according to the records of the Board. 

Q 1001.353. Procedure for Renewal 
(a) A person who is otherwise eligible to renew a license may renew an unexpired license by paying the required renewal fee to the Board 
before the expiration date of the license. A person whose license has expired may not engage in activities that require a license until the 
license has been renewed. 

(b) A person whose license has been expired for 90 days or less may renew the license by paying to the Board a renewal fee that is equal to 
l-1/2 times the normally required renewal fee and any applicable increase in fees as required by Section 1001.206. 

(c)A person whose license has been expired for more than 90 days but less than two years may renew the license by paying to the Board a 
renewa! fee that is cqua! to two times the normally required renewal fee and any applicable increase in fets as required by Section 
1001.206 for each delinquent year or part of a year. 

(d) A person whose license has been expired for two years or more may not r&ew the license. The person may obtain a new license by 
complying with the requirements and procedures, including the examination requirements, for obtaining an original license. 

Added by Acts 2001, 77th Leg, ch. 1421. f I. &June 1.2003Amentkd 7P Leg, SB 277. & September I. 2003. 

Q 1001.354. Renewal of Expired License by Out-of-State Practitioner 
(a) A person who was licensed in this state, moved to another state, and is currently licensed and has been in practice in the other state for 
the two years preceding the date of application may obtain a new license without reexamination. 

(b) The person must pay to the Board a fee that is qua! to two times the normally required renewa! fee for the license. 

A&d 78* kg, SE277 efi September 1.2003. 

5 1001.355. Inactive Status 
(a) An engineer may request inactive status at any time before the expiration date of the person’s license. A license holder on inactive status 
may not practice engineering. 

(b) A license holder on inactive status must pay an annua! fee set by the Board. 

(c) A license holder on inactive status is not required to: 
(I) comply with the continuing education requirements adopted by the Board, or 
(2) take au examination for reinstatement to active status. 

(d) To return to active status, a license holder on inactive status must: 
(1) file with the Board a written notice requesting reinstatement to active status; 
(2) pay the fee for the annual renewal of the license and the fee increase required by Section 1001.206; and 
(3) provide evidence satisfactory to the Board that the person has complied with the continuing education requirements adopted 
byt!reBoard. 

Adied 78” Lag. SB277 efl September 1.2003. 

SUBCHAPTER I. PRACTICE OF ENGINEERING 

0 1001.401. Use of Seal 
(a) On receiving a license, a license holder shall obtain a sea! in a design authorized by the Board, showing the license holder’s name and 
the legend “Licensed Professional Engineer” or “Registered Professional Engineer.” 

(b) A plan, specitication, plat, or rtport issued by a license holder must include the license holder’s sea! placed on the document. 

(c)A person may not place a sea! on a document if the license of the license holder named on the sea! has expired or has been suspended or 
revoked. 
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. 
which, if done by the engi would violate any provision of the Texas Enghrer Practice Act, genera! Board rule, or any of 
the professional practice re.+-ements of federal, state and local statutes, codes, rt,Jations, rules or ordinances in the perfor- 
mance of engineering services; and 
(3) exercise reasonable care to prevent the association of the engineer’s name, professional identification, sea!, firm or business 
name in connection with any venture or eriterprise which the engineer knows, or should have known, is engaging in trade, 
business or professional practices of a fraudulent, deceitful, or dishonest nature, or any action which violates any prov!sion of the 
Texas Engineering Practice Act or Board rules. 
(4) act as faithful agent for their employers or clients; 
(5) conduct engineering and related business affairs in a manner that is respecffil of the client, involved parties, and employees. 
Inappropriate behaviors or patterns of inappropriate behaviors may include, but are not limited to, misrepresentation in billing; 
unprofessional correspondence or language; sale and/or performance of unnecessary work, or conduct that harasses or intimidates 
another party. 

(c) The engineer shall not: 
(1) aid or abet, directly or indirectly, any unlicensed person or business entity in the unlawful practice of engineering; 
(2) maliciously injure or attempt to injure or damage the persona! or professional reputation of another by any means. This does 
not preclude an engineer from giving a frank but private appraisal of engineers or other persons or firms when requested by a 
client or prospective employer, 
(3) retaliate against a person who provides reference material for an application for a license or who in good faith attempts to 
bring forward an allegation of wrongdoing; 
(4) give, offer or promise to pay or deliver, directly or indirectly, auy commission, gift, favor, gratuity, benefit, or reward as an 
inducement to secure any specific engineering work or assignment; 
(5) accept compensation or benefits from more than one party for services pertaining to the same project or assignment; 
(6) solicit professional employment in any false or misleading advertising; 

3137.65 Action in Another Jurisdiction d 
(a) The engineer shall not practice or offer to practice engineering in any other jurisdiction in violation of the laws regulating the practice of 
professional engineering in that jurisdiction. A finding by such jurisdiction of illegal practice or offer to practice is misconduct and will 
subject the engineer to disciplinary action in Texas. 

@) Any disciplinary actions ta!cen by another jurisdiction on a matter which would constitute a violation of the Texas Engineering Practice 
Act or Board rules shall be sufEcient cause for disciplinary action by this Board. A certified copy of the Board Order or Fina! Action from 
another jurisdiction shall be sufficient evidence to ta!ce disciplinary action in this state. 

Subchapter D: Firm, Sole Proprietorship and Governmental Entity Compliance 

g137.71 Firm Names 
Pursuant to 5 1001.405(e), a business entity that is not registered with the Board may not represent to the public by way of letters, signs, or 
symbols as a part of any sign, directory, listing, contract, document, pamphlet, stationery, advertisemen&, signature, or business name that it 
is engaged in the practice of engineering by-using the terms: 

(1) “engineer,” 
(2~engineering” 
.(3)“engineering serviq” 
(4)“engineering company,” 
(5)“engineering inc.,” 
(6)“professional engineers,” 
(7)“license.d engineer,” 
(8)“registered engineer,” 
(9)“licensed professional engineer,” 
(10) .“registered professional engineer,” or 
(1 l)“engineered,” or 
( 12) any abbreviation or variation of those terms listed in (1W 11) above, or di&ct!y or indirectly use or cause to & used any of 
those terms in combination with other words. 

3137.73 Firm Record Modifications 
(a) Each registered firm sha!! notify the Board in writing not later than 30 days after of a change in the business entity’s: 

(1) physical or mailing address, electronic mail address, telephone or facsimile number or other contact information; 
(2) officers or directors; 
(3) employment status of the professional engineers of the firm; or 
(4) operation including dissolution of the firm or that the firm no longer offers to provide or is not providing engineering services 
to the public in Texas. 

(!J) Notice shall include, as applicable, the: 
(I) full legal trade or business name entity, 
(2) the firm registration number, 
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