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June lo,2004 

%e Honorable Greg Abbott ‘. 
Oflice of the Attorney General 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 78711 

RE: Request an Attorney General’s Opinion m. #a 

Dear General Abbott: 

A question has arisen concerning a home-rule city’s tax reinvestment zone created under Chapter 
311 of the Tax Code. A particular city created the “TIF” zone in 1986, with a 22-year life. The 
city wishes to extend the life of the TIF zone beyond 2008 if legally possible. 

Please find this letter as a request for an opinion from your office regarding this matter. Enclosed . . 
is a brief explanation and statement relating to the issue. I thank you for your attentron to thrs 
matter and never hesitate to contact Representative ,Farabee or me with any questrons. 

cc. Representative David Farabee 

, 

COUNTIES: l BROWN l EASTLAND l HOOD l HALO PINTO l SHACKELFORD l STEPHENS 



Quest&m: 

Whether a municipality may extend the termination date of a tax reinvestment zone created under 
Chapter 311 of the Tax Code. 

Relevant EkampZe: 

A home rule city, by enactment of an ordinance, creates a tax reinvestment zone for a ,tract 
located in the downtown area. The ordinance provides a 22 year life fist the zone. The ,, 
participating taxing units include the City, the County and the Independent School District. ‘No 
tax increment bonds or notes have been issued to finance the zone. 

Thetax increment board has helped fund projectsin the reinvestment zone and the zone 
continues to serve the purposes identified in Chapter 3 11 of the Tax Code. 

Argument: 

A home rule city has the full power of self-government and looks to the legislature only for 
limitation on its power. City of San Antonio v. City of Boerne, 111 S.W.3d 22 (Tex. 2003). The 
Tax Increment Funding Act does not mandate a specific life span for a reinvestment zone, but 
rather allows the municipality creating the zone to provide the termination date for the zone.’ A 
home rule city should be free to amend its enacting ordinance to extend the termination date. 
The power to amend or repeal an ordinance in contained in its power to enact the ordinance. In 
addition, the power of a governing body of a municipality to amend its ordinance is specifically 
recognized by statute.* 

Section 3 11 .017, titled Termination of Reinvestment Zone provides: 

(a) A Reinvestment Zone terminates on the earlier of: 
(1) the termination date designated in the ordinance creating the zone, or an earlier 

termination date designated by an ordinance adopted subsequent to the ordinance creating the 
zone; or 

(2) the date on which all project costs, tax increment bonds, and interest on those bonds 
have been paid in full. 

(b)’ A tax increment pledge to the payment of bonds and interest on the bonds may be discharged 
and the Reinvestment Zone may be terminated if the municipality that created the zone deposits 
or causes to be deposited with a trustee or other escrow agent authorized by law funds in the 
amount that, together with the interest on the investment of the funds and direct obligations of 
the United States will be sufficient to pay the principal of, premium, if any, and interest on all 
bonds issued on behalf of the Reinvestment Zone at maturity or at the date fixed for redemption 

’ Section 3 11.004(4) TAX CODE 

*Section 5 1.001 LOCAL GOVERNMENT CODE 



of the bonds, and to pay any other amounts that may become due, including compensation due or 
to become due the trustee or escrow agent 

There has not been any bonds or notes issued to fund projects in the City’s Reinvestment Zone. 
Therefore, the issue is whether Section 3 11 .O 17(a)( 1) prohibits an extension of the termination 
date of the Zone. Although Section (a)(l) specifically permits the enactment of a subsequent 
ordinance to provide an earlier termination date of the Zone, Section (a)( 1) does not include a 
Similar process to provide a later termination date of the Zone. The failure to provide such a 
practice in the statute is not dispositive; rather, the converse is true because the statute does not 
expressly prohibit an extension of the Zone by subsequent ordinance, a home-rule city must be 
allowed to extend the termina tion date of the Reinvestment Zone by enactment of a subsequent 
ordinance. The result of the home rule amendment provided by Article XI, Section 5 of the 
Texas Constitution is that it is now necessary to look to de acts of the legislature not for grants 
of power to home-rule cities, but only for limitation on their powers. For-wood v. C&v of TayZor, 
147 Tex. 1612,214 S.W. 2d 282,286 (1948). . 


