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Attention: Opinion Commlttae

- RQ- 0224- GA

Al its meeting on June 7, 2004, the Texas Real Estate Commission (TREC) authorized me to
modify the request for an opinion of your office regarding TREC's statutory authority to establish
minimum service standards for a real estate broker who enters into an exclusive agency

Dear General Abbott:

‘relationship to represent a party to a real estate transaction. The original request dated May 6,

2004 is Request No. 0224-GA. Please use the following questions in lieu of the questions asked
in the May 6, 2004 letter. '

Specifically, the Commission respectfully requests your opinion on the following questions:

1. Does TREC have the statutory authority to revise 22 TAC §535.2 as follows (underlined
language would be new)?.

§535.2; Broker's Responsibility

(a) A broker is responsible for the authorized acts of the broker's
salespersons, but the broker is not required to supervise the salespersons
directly. '

(b) A real estate broker acting as an agent owes the very highest fiduciary
obligation to the agent's principal and is obliged to convey to the principal all
information of which the agent has knowledge and which may affect the
principal's decision. A broker is obligated under a listing contract to
negotiate the best possible transaction for the principal, the person the
broker has agreed to represent.

(c) A brokeris responsible for the proper handling of escrow monies placed
with the broker, although the broker may authorize other persons to sign
checks for the broker.
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2. If your answer o question number 1 is no, does TREC have the statutory authority torevise 22 TAC §535.2
by adding subsection (d) as follows (subsection (f) only from above)? ;

The relevant statutory and rule provisions provide as follows:

Section 1101.151 (b). The commission may:
(1) adopt and enforce rules necessary to administer this chapter and

Chapter 1102,
(2) establish standards of conduct and ethics for persons licensed under this

chapter and Chapter 1102 to:
(A) fulfill the purposes of this chapter and Chapter 1102;
and
(B) ensure compliance with this chapter and Chapter
1102[] : ;
i
.Section 1101.652(b). The commission may suspend or revoke a license issued under this
chapter or take other disciplinary action authorized by this chapter if the license holder, while
acting as a broker or salesperson i

22)negoﬁaiesorathempts_tonegotialeﬂ1esale. exchange, or lease of real
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property with an owner, landlord, buyer, or tenant with knowledge that that
person is a party to an outstanding written contract that grants exclusive
agency to another broker in connection with the transaction;

(27) aids, abets, or conspires with another person to circumvent this
chapter].} ;

Texas Occupations Code, Chapter 1101, The Real Estate License Act.

22 TAC §535.13(a) Locating and bringing together a buyer and seller constitutes negotiation

if done from within the borders of Texas. N
(b)ArealestateﬂcenselsrequiradforapersontosolicltlistingsortonegoﬁatehTaxasfor
listings.

Texas Administrative Code, Title 22, Chapter 535.

 As context and background for the above questions, approximately 18 months ago, the Texas
Association of Realtors (TAR) recommended that the commission promulgate a similar rule to require that
all brokers must at a minimum provide the three services articulated in the rule described above under 22 TAC
§535.2. After a lawsuit was filed challenging the rule based on, among other things, compliance with the
Administrative Procedures Act, Chapter 2001, Government Code, the commission repealed the rule to take
a closer look at the issue and to provide for additional public comment. Persons opposing any change to the
current rule argue that the commission lacks statutory authority to enact a provision that requires a broker to
provide a minimum standard of service to a clientin an exclusive agency relationship. In addition, they argue
kupanlhalanymlematpurporlstorequkeaservbevﬂmenﬂndbnthasnotrequsstadsuduservbeunfam
burdens the client’s right to set the terms and conditions of a personal service contract.

Proponents of the rule argue that the commission is authorized to enact the rule based on section
1101.151(b) of the Act as outlined above. Further, proponents argue that section 535.2 of the current rules
of the commission require that *[a] broker is obligated under a listing contract to negotiate the best possible
transaction for the principal, the person the broker has agreed to represent.” Thus, the commission may .
provide further clarification of the meaning of the term “negotiate” to include the three services described
above. Finally, proponents argue that because a licensee may not negotiate with a represented party under
section 1101.652(b)(22), TREC rules should clarify what services the represented party may expect from their
broker, and when the opposite side broker may deal directly with the represented party.

Under this variation of the rule for which the commission requests your opinion, a broker may not
refuse to provide the minimum services described in the rule. In such case, while the broker is not required
to provide the services in all instances, the broker may not refuse to provide the services when requested and
compensated by the broker’s client. -

In addition, the commission requests whether subsection (f) of the rule described above Is within its
statutory authority to adopt to providé clarification of the apparent ambiguity in section 1101 .852(b)(22) of the
Act. That provision, as described above, prohibits a licensee from negotiating or attempting to negotiate a
real estate transaction with a person with knowledge that the person is a party to an outstanding exclusive
agency agreementwith another broker In connection with the transaction. In addition, section 1101.652(b)(27)
prohibits a licensee from aiding or abetting in a violation of the Act. Unlike the laws governing attorney client
relationships, there are no exemptions to the statutory provisions.

In a situation where a fee-for service broker is in a limited exclusive agency relationship with a seller,
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the broker may wish to instruct other agents who represent potential buyers to negotiate the transaction
directly with the seller. They contend that to the extent that the seller does not want the broker to provide

additional services, anything more unnecessarily obliges the seller to pay for unwanted services. However,
TAR contends that instructing other brokers and agents to negotiate directly with the principal violates section
1101.652(b)(27), in light of section 1101.852(b)( 22). Further, TAR contends thata minimum service standard
ls necessary to prevent the buyer's agents from unintentionally being perceived as and heid liable for
representing the seller as well. '

If your answer to question number 1 Is no, the commission respectfully requests your opinion as o
whether the commission may promulgate subsection (f) only as described above to address the ambiguity
raised in sections 1101.652(b)(22) and (27).

The names of the persons who spoke at various commission meetings on this issue may be
interested in briefing the questions presented. | have attached the meeting minutes where interested parties
have addressed the commission on this matter.

Sincerely

Wa(z' Thorburn

Administrator

cc: Commissioners




