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Pursuant to Government Code $402.043, I am requesting your opinion on an 
issue which falls under my jurisdiction for possible prosecution, if the action I’m 
requesting an opinion on is not legal. 

The facts in this case are very similar to Letter Opinion 95-012. In that 
opinion, you stated that the prohibition against nepotism does not preclude the 
nephew of a school district trustee from officiating high school football games. This 
was based on the fact the nepotism laws apply only to those officers who may 
exercise control over hiring decisions. Attorney General’s Opinion DM-2 (1991) at 
(citing Pena v. Rio Grande Citv CISD, 6616 SW 2d 658659 (Tex. Civ. App- 
Eastland, 1981 no writ) and Letter Advisory No. 148 (1977). In that opinion the 
trustees did not exercise any control over the choice off offkials. 

The question we ask is virtually the same, except we are asking whether a 
school district trustee may serve as an umpire at a baseball games. This differs. 
slightly because the person being paid by school district funds is in fact trustee and 
not relative of a trustee. Thus, not only does nepotism not apply, but the common 
law doctrine of incapability of offices must be reviewed. 

The facts in this matter are that the Beeviiie ISD obtains offkial (umpires) 
for its baseball games from the Corpus Christi Umpires Association (the “Chaptern) 
of which the trustee is a member. Members of the Chapter must meet the 
qualifications of the Chapter and be certified by the Chapter before they are 
allowed to officiate games. For the games, the Chapter itself assigns one of its 
members to offkiate each game. However, there is a process whereby a coach who 
disagrees with one of the officials assigned by the Chapter, may complain to the 
Chapter and that particular offkial could be removed. 



The district directly compensates these umpiresserving at the district games. 
The trustee would like to officiate at both varsity and sub-varsity games. In neither 
of the varsity or sub-varsity context does the school district’s board of trustees 
appoint, confirm the appointment of, or vote the appointment or confirmation of 
any official to any district baseball game. Additionally, the school district does not 
have any authority in choosing who umpires at the game, other than as described 
above. The school district board of trustees does not supervise the performance of 
these officials, nor have any input into their performance, the assignment or the 
removal, other than as described above. 

The analysis of the Common Law Doctrine of Incapability of Offices, we 
consider three distinct aspects of the doctrine, “self-appointment,” “self- 
employment,‘? -and “conflicting loyalties.” The first aspect, selfs;~p.oi.ntment does . . :- _, . ,. -.? 
not appear to apply. The trustees do not appoint these positions, or have any input 
into the appointment of who umpires these games other than described above. 

The “self-employment” aspect of doctrine has been held to prohibit an 
individual from holding two separate positions in which one is subordinate and/or 
accountable to the other. Attorney General’s Opinions JM-934 (1988) at 3, C-425 
(1965) at 3; Attorney General Letter Advisory No. 114 (1975); See also Turner v. 
Trinitv ISD, 700 SW2d 1,2 (Tex. App.-Houston [14’h Dist.] 1983, no writ ). The 
“self-employmentn aspect also does not appear to apply. Again, the school district is 
not in a position to supervise, grade, employ, hire, or otherwise affect the work of 
the umpire. It is my opinion that an umpire is not a position that is subordinate to 
or accountable to the board of trustees of this school district. 

The last aspect is that of “conflicting loyalties.” I also believe that does not 
apply because the umpire is not an officer that makes decisions affecting the school 
district other than the actual calls he makes during the game. The conflicts of 
interest issue is handled in several ways. The Corpus Christi Umpire Association 
normally does not assign important varsity games to someone who either is an 
employee or an officer of the district, or. has a child at that districti If thegame is - -. 

- less important, such as a sub-varsity game, it is possible the individuals could be in 
the case of district and varsity games and both the school district agrees to the use of 
that official, they waive any potential conflict of interest. As a general rule , 
however, those with ties to the school would normally only referee sub-varsity 
games. 

The umpires are assigned by the Corpus Christi Umpires Association. This 
is a division of the Texas Association of Sports Officials. The Umpires Association 
has a board and does training, supervision and assignment of the umpires. They 
normally do not assign umpires to schools where there is a potential conflict of 
interest, such as for an employee of the school district, or an umpire of child who 
attends the school district. This would be true of a trustee also. However, if the 
school districts agree, an umpire could be assigned to a school district of which he 



has an interest, such as trustee. This would only take place when the coaches of the 
respective school districts agree to waive that potential conflict of interest. 

In conclusion, I am asking for your opinion as to whether it is legal in 
circumstances when a trustee is assigned by the Corpus Christi Umpires Association 
to work a game that Beeville would be paying for, and the coaches have not objected 
to the potential conflict of interest, for the school district to pay for the umpiring 
services. Based on the above-briefing, I believe it should be legal and I am 
respectfully requesting opinion. 

Thanks for your attention to this matter. 

Michael J. Knight 
Bee County Attorney 


