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Austin, Texas 7871 I-2548 

Re: Dallas Independent School District Redistricting Opinion Request 

Dear General Abbott: 

On behalf of the Dallas ISD, I respectfully request your opinion on an issue regarding redistricting of 
trustee districts for the Dallas Independent School District (D.I.S.D.). 

The Dallas Independent School District is governed by a Board of Trustees elected from nine 
single-member districts. This particular single-member district structure was mandated by the 
Legislature in 1973, when it amended the 1949 statute under which D.I.S.D. operates. Act of May 
26,1973, 63ti Leg., R.S., ch. 211,s I,1973 Tex. Sess. Law Serv. (Vernon), amending Act of April 
24,1947, 50th Leg., R.S., ch. 171,s 6,1947 Tex. Sess. Law Serv. (Vernon), as amended (V.T.C.S., 
art. 2783d). Insofar as redistricting is concerned, the key provisions of article 2783d are: 

The Board is to have nine single-member districts. V.T.C.S., art. 2783d, § 6(a). Act of May 
26,1973, 63ti Leg., R.S., ch. 211,s 1, 1973 Tex. Sess. Law Serv. (Vernon). 

The board shall apportion and redistrict “[n]o later than ninety (90) days before the first 
election held on or after the one hundred fiftieth (150*) day following the day on which the 
district may take official notice of a United States decenniai? V.T.C.S., art. 2783d, 5 6(b), 
Act of May 25, 1979, 66’h Leg., R.S., ch. 798,s I,1979 Tex. Sess. Law Serv. (Vernon). 

“[AIt the first election at which redistricting following a census is to be effective, all positions 
on the Board shall be filled. . . mhe Board members elected at an election for which 
redistricting is effective shall draw lots so that three (3) members serve for a term of one (1) 
year, three (3) members serve for a term of two (2) years, and three (3) members serve for a 
term of three (3) years.” V.T.C.S., art. 2783d, 5 6(c), Act of February 16, 1981, 67ti Leg., 
R.S., ch. 102,s I,1981 Tex. Sess. Law Serv. (Vernon). 

In 1983, the Legislature enacted a general law permitting districts with a certain number of students 
to adopt an election system in which at least seventy percent (70%) of the trustees were elected 
_. 

’ The Board is permitted to take official notice of the federal census on September 1 of the year after the calendar year 
in which the census was taken so long as the report was published on or before that date. TEX. GOV’T C-ODE, § 
2058.001. In the case of the 2000 federal census, the recognition date was September 1, 2001. 
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from single-member districts. Act of May 30, 1983,68* Leg., R.S., ch. 316, 5 1, 1983 Tex. Sess. 
Law Serv. (Vernon) (TEx. EDUC. CODE ,§ 23.024). That Act, however, did not apply to any district 
“that elects trustees from single-member districts in accordance with Section 23.023 of this code or 
other general or special [law].“2 Id. (TEx. EDUC. CODE, 5 23.024(j)). The essence of section 23.024 
was carried forward into the most recent revision of the Education Code, and is now found at section 
11.052, which permits an independent school district, after notice and hearing, to order that trustees 
of the district shall be elected from single-member trustee districts or that not fewer than seventy 
percent (70%) of the members of the board of trustees shall be elected from single-member trustee 
districts, with the remaining trustees to be elected from the district at large. TEX. EDUC. CODE, 5 
11.052(a). 

Additionally, section 11.053(a) of the Education Code provides: 

..- - 
(a) the board of trustees of an independent school district that adopts a redistricting 

- plan under Section 11.052 may provide for the trustees in office when the plan is 
adopted or the school district is redistricted to serve for the remainder of their terms 
in accordance with this section. 

When the current version of the Education Code was enacted, article 2783d was not repealed. 

The provision of section 23.024 of the prior Education Code (indicating that this particular section 
did not apply to districts that elected trustees pursuant to other general or special law) was not 
carried forward into the current section 11.052; however, section 311.026 of the Government Code, 
which is part of the Code Construction Act, provides that where a special law applies and contains 
provisions that are irreconcilable with the provisions of an otherwise applicable general law, the 
special law provisions apply. 

In 2001 and 2002, the D.I.S.D. conducted an extensive redistricting process and adopted a 
redistricting plan on March 20, 2002.3 It was used for the trustee election conducted in 2002. 
Pursuant to article 2783d, all positions were before the voters in that election and the trustees who 
were elected drew lots to determine the length of their terms. 

Questions Presented 

After the 2002 election, at least two trustees have expressed interest in revising parts of the 
redistricting plan. The Board has received legal advice that its redistricting is governed by article 

---” X733d. Another attorney has-advised that it has the option of proceeding under sections 11.052 and 
11.053. Accordingly, the Texas Education Agency seeks your opinion on the following questions: 

1. Is theD.1.S.D. redistricting governed by article 2783d? If so, does the language of section 
6(b) of that statute (requiring that redistricting be completed no later than the 96* day before 

2 Section 23.023 generally required all districts with 66,000 or more students to have an election system with seven 
single-member districts and two at-large districts. Although the D.I.S.D. met the 66,000 student requirement, section 
23.023(j) provided that the section did not apply to D.I.S.D. Thus, it continued to be governed by section 2783d, which 
would qualify as other general or special law. 

3 The plan was originally adopted on October 1,200l; however, a state district judge determined that some executive 
session discussions should have been conducted in open meetings and that notice of the meeting at which the plan 
was finally adopted was posted for slightly less than 72 hours. Garza v. Dallas Inci. Sch. Disk, No. 01-8448-J, 191*. 
Court, Dallas County, Texas. The court required that the redistricting process be reopened. The District conducted 
additional hearings and ultimately adopted the same plan, which was the precleared by the Department of Justice 
under section 5 of the Voting Rights Act, 42 U.S.C. $1973c. Because of the delay caused by re-adoption of the plan, 
the district court moved the election day from May 4, 2002, to July 27, 2002. 



the first election after the census can be recognized) prevent the Board from conducting a 
new redistricting prior to the next census? 

2. If the D.I.S.D. is permitted under Texas law to re-open the redistricting process, may it limit 
the process in the following ways: 

a) by specifying the particular voting precincts to be changed; or 
W by specifying the particular trustee districts to be affected? 

Or, must the District re-open the redistricting process to permit alteration of any and all 
previously-drawn boundaries? 

3. If article 2783d applies and the Board is able to revise its districts at this time, must all nine 
trustee positions be on the ballot for the next election, or will only those whose districts have 
changed need to be on the ballot? 

4.-O- ’ MaytheBoard-elect to redistrict under section 11.052? if so, may it reopen the redistricting 
process at any time? 

5. If the Board is authorized to proceed under section 11.052, must it adopt a system that is 
different than one containing nine single-member districts? Specifically, since it already has 
nine single-member districts, would it be required to convert to a system with either eight 
single-member districts and one at-large position or seven single-member districts and two 
at-large4 in order to take advantage of section 11.052? 

6. Will section 11.053 apply to the D.I.S.D. only if it proceeds under section 11.052? 

Thank you for your consideration of this matter. 

Felipe Alanis 
Commissioner of Education 

4 As the Board must have nine members, these are the only two’combinations that are different than the current nine 
single-member district scheme yet still comply with the section 11.052(a) requirement that at least 70 percent of the 
trustees be elected from single-member districts. 




