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The Honorable John Comyn 
Office of the Attorney General of the State of Texas 
Attention: Opinion Committee 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 787 1 l-2548 

RECEtVED 

#i!u630~ 

Re: Attorney General Opinion Request Concerning the HMO Act 

Dear Attorney General Comyn: 

I hereby request an opinion on the following matters: 
1. Does the Health Maintenance Organization (“HMO”) Act authorize the Texas 

Department of Insurance to enforce provisions of the HMO Act against physicians 
that are not under contract with an HMO? 

2. Does the HMO Act, under Article 20A. 1 SA(g) or otherwise, prohibit a physician that 
is not under contract with an HMO from recovering the balance of billed charges 
from an HMO enrollee? 

Attached to this opinion request is a memorandum of points and authorities in support of the 
request, which I hope will be helpful to you in forming your opinion. Thank you for your 
attention to this, and please do not hesitate to call if you have any questions. 

BT/twt 



MEMORANDUM OF POINTS AND AUTHORITIES 

IN SUPPORT OF REQUEST FOR ATTORNEY GENERAL OPINION 

I. INTRODUCTION 

The Health Maintenance Organization (“HMO”) Act requires HMO contracts with 
physicians and roviders to include a clause holding enrollees harmless for the cost of covered 
health services. P Physicians and providers that participate in an HMO’s network contractually 
agree to predetermined rates for covered services, and the “hold harmless” clauses in their 
contracts require network physicians to accept payment from the HMO as payment in full. The 
Texas Department of Insurance (“TDI”) has recently attempted to enforce the “hold harmless” 
provisions of HMO contracts against physicians that have not contracted with HMOs (“Non- 
Contracted Physicians”) when those physicians treat HMO enrollees in facilities contracted with 
the HMOs. TDI hides behind the HMO Act as supposed authority for this enforcement activity, 
but the Texas Legislature has clearly stated that HMO Act does not apply to physicians and that 
the HMOs have the ultimate responsibility of building an adequate network of physicians and 
providers. Non-Contracted Physicians are not required to accept payment from HMOs as 
payment in full by contract or by law. 

II. DISCUSSION 

A. The HMO Act Does Not Apply to Non-Contracted Physicians 

It is important to recognize what the HMO Act does and does not do. The HMO Act 
does authorize and regulate the activities of HMOs and certain of their delegatees. lt does not 
regulate physicians nor does it give TDI the authority to enforce the Act against physicians. 
Article 20A.26@( 1) of the HMO Act specifically states: 

This Act shall not be applicable to (A) any physician, so long as that 
physician is engaged in the delivery of care that is within the definition of 
medical care; or (B) any provider that is engaged in the delivery of health 
care services other than medical care as part of a health maintenance 
organization delivery network. 

TDI’s enforcement authority, therefore, exists only as to HMOs, those attempting to perform the 
functions of an HMO without an HMO certificate of authority,2 and those entities to which 
HMOs delegate certain of their functions.’ The HMO Act regulates physician conduct only 
indirectly by requiring HMOs to include certain provisions in their contracts with physicians. 

* See Texas Insurance Code, Art. ZOA.l8A(g). All citations herein are to the Texas Insurance Code unless 
specifically stated otherwise. 

2 See Art. 20A.O3(f). 

3 See Art. 20A.02, subsections (ee), (ft) and (gg) (for definitions of “delegated entity,” “delegated network.” and 
“delegated third party,” respectively) and Art. 20A. 1 SC. 



There is no provision of law that allows TDI to enforce contractual provisions directly against 
individual ghvsicians. much less Non-Contracted Physicians4 

TDI’s position that Non-Contracted Physicians may not balance bill patients conflicts 
with the HMO Act. The Texas Legislature has already set the relevant policy: The prohibition 
on balance billing of HMO patients is not a general requirement set forth in the HMO Act, but 
rather a specific contractual provision that is required to be in all agreements between an HMO 
and a contracting provider or contracting physician. Therefore, the prohibition is by definition 
inapplicable to hysicians and providers who have not entered into such agreerizents with the 
patient’s HMO. P 

Had the Legislature wished to make the HMO Act and TDI enforcement authority 
directly applicable to physicians and other health care providers, it could have done so. In fact, it 
did precisely the opposite by stipulating that the HMO Act does not apply to such physicians and 
providers. 

B. Texas Law Does Not Prohibit Non-Contracted Physicians From Seeking FuIl 
Payment From HMO Enrollees 

Not only has the Legislature protected physicians by specifically excluding them from the 
scope of enforcement of the HMO Act, it has gone even further to expressly require HMOs to 
carry the burden of providing an adequate network of physicians and providers to enrollees. For 
example, Article 20A.O4(a)( 14) of the HMO Act requires HMOs to provide TDI with 
information demonstrating the adequacy of the physician and other provider network 
configuration. If medically necessary covered services are not available through network 
physicians or providers, Article 20A.O9(f) requires HMOs to allow a referral to a non-network 
physician or provider and mandates that the HMO reimburse the non-network physician at the 
usual and customary or an agreed rate. ’ 

4 The Texas Legislature has, however, granted TDT the power to regulate delegated networks. See Arts. 20A. 18C- 
18F. TDI could potentially file a complaint with the Texas State Board of Medical Examiners if it believed a 
physician’s conduct amounted to a violation of the Medical Practice Act. 

’ In fact, Jose Montemayor, Texas Commissioner of Insurance, wrote a column that is still posted on the TDI 
website entitled “HMO Members Are Protected from Balance Billing.” In that column, Mr. Montemayor states that 
“[t]he other side of the coin is that doctors and providers not under contract with your HMO can bill you for 
services. And a provider on the HMO’s network can bill you for services that the HMO does not cover. This is 
where it’s important for patients to accept some responsibility for managing their own health care.” Also in that 
article, while addressing an out-of-network San Antonio lab’s billing of patients, the Commissioner states that the 
billing is proper because, although the physicians had sent the patients to the lab, the lab had no contract with the 
patients’ HMO. Therefore, “[wlithout a contract, there was no hold harmless clause to protect patients against 
balance billing.” 

6 See also: Article 20A.O4(a)( 16) (requiring an HMO to provide TDI with documentation that it will pay for 
emergency care performed by non-network physicians and providers at a reasonable or customary or an agreed rate): 
28 Tex. Admin. Code ~11.2001 (requiring HMOs to “arrange for covered services, including referrals to 
participating and nonparticipating referral specialists, to be accessible to enrollees on a timely basis in accordanci: 
with medically appropriate guidelines consistent with generally accepted practice parameters”); and 28 Tex. Admin. 
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Thus, the onus of building an adequate network by negotiating and contracting with 
providers and physicians is unquestionably on the HMO, the entity licensed and regulated by 
TDI. The HMO’s failure to enter into contracts physicians who practice in Contracted Facilities 
does not magically shift the burden of the cost difference between billed charges and the HMO’s 
determination of “usual and customary” charges onto the Non-Contracted Physician by 
preventing that physician from balance billing the patient. When HMO enrollees become 
responsible for the balance of the billed charges, it results from the failure of the HMO to 
negotiate contracts successfully and not from the Non-Contracted Physicians. It is within the 
power of the HMOs to ameliorate this situation by (1) contracting with physicians, (2) not 
contracting with hospitals if the HMO cannot secure contracts with the hospitals’ hospital-based 
physicians, ~(3) disclosing to the members which physicians have a contract with the HMO& 
14) a-greeing with its policyholders to cover all costs of phvsicians and other providers rendering 
services in a contracted facility. 

III. Conclusion 

Texas law does not punish Non-Contracted Physicians by prohibiting them from 
recovering the balance of billed charges from patients. Physicians that contract with HMOs are 
bound to accept negotiated rates as ful1 payment for covered services under the HMO Act. Non- 
Contracted Physicians are not subject to rates negotiated through a contract, but are paid what 
HMOs unilaterally determine to be “usual and customary” rates for the covered services. 
Forbidding Non-Contracted Physicians from recovering the balance of billed charges from 
patients is not supported by any provision of the HMO Act: and goes against the stated intention 
of the Legislature to exclude physicians from the requirements of the HMO Act and to hold 
HMOs accountable for building adequate networks. Thus, the Attorney General should rule that 
the TDI is without authority enforce provisions of the HMO Act against Non-Contracted 
Physicians. 

3184231~2~ 122064/00001 

Code $1 I .I607 (requiring HMOs to establish and maintain adequate networks such that an enrollee will not be 
required to travel in excess of a certain numbers of mil&@@der to reach a provider). 


