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Absent Applicants 

Dear Attorney General Comyn: 

Our office is in receipt of a letter dated March 13, 2002, from the Bexar County 
Clerk requesting a legal opinion regarding whether the county clerk is required to issue a 
marriage license to two absent applicants. The Bexar County Clerk had received such a 
request from an inmate of the Texas Department of Criminal Justice Institutional Division 
who is currently incarcerated. The inmate’s fiance is also incarcerated and they desire to 
be married. 

Our office has consulted with the Dallas and Harris County Clerks about how they 
would handle this situation. Both offices indicated that they would not grant a marriage 
license to two absent applicants, based upon direction found in the County Clerk’s 
manual. Section C of the County Clerk’s manual pertains to marriage licenses and states 
in (C) (1) the following information relative to Applications for Marriage Licenses: 

“Persons applying for a license must: 
l Appear together or separately before the county clerk 
l Submit proof of identity and age. The county clerk shall require proof of 

identity and age of each applicant to be established by a certified copy of 
the applicant’s birth certificate or by some other certificate, license or 
document issued by this state or another state, the United States, or a 
foreign government.” 
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The manual references Family Code 52.002 and 52.005 as the authority, which 
supports these rules. 

Furthermore, the County Clerk’s manual provides in (C) (4) the following 
information relative to Proxy Marriages and Absent Applicants: 

“Under a proxy marriage or absent applicant, one of the applicants must appear 
before the clerk. There cannot be a proxy for both applicants of a marriage 
license. . .” 

The manual references Family Code $2.006 as the authority that supports these 
rules. 

While we believe the intent is meant to be consistent with the interpretation found 
within the County Clerk’s manual, the Family Code currently does not contain any 
limiting language within Section 2.006 (a) to clearly restrict two absent applicants from 
obtaining a marriage license: 

“If an applicant is unable to appear personally before the county clerk to 
apply for a marriage license, any adult person or the other applicant may 
apply on behalf of the absent applicant.” 

When reading this exception under the Family Code, it appears to presume that 
one applicant will be present, which is consistent with the County Clerk’s Manual. 
Unfortunately, the County Clerk’s Manual does not present an interpretation of how their 
opinion came to be. Our question is can both applicants be absent to apply for a marriage 
license? We wish to request the opinion of the Attorney General on this matter for 
clarification. 

The Office of Court Administration is responsible for drafting the County Clerk’s 
Manual. Our office spoke with Lesley Ondrechen of the Office of Court Administration 
who consulted with several staff attorneys. While they indicated they are unable to issue 
a formal legal opinion or to give legal advice, they conceded that, in their opinion, the 
statute does currently provide that two absent applicants can be granted a marriage 
license, as both would have the ability to have each other or any other adult apply on their 
behalf. When the Texas Family Code was recodified, some of the language within the 
previous statute of Section 1.05 changed to reflect the current language in Section 2.006 
(a), which in their opinion made it possible that both applicants could be absent. The 
Office of Court Administration suspects that the conclusion reached by the Bexar County 
Clerk, in which they believed it was not possible for two absent applicants to apply for a 
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-marriage license, was based upon the prior version of the statute. It appears that there 
may not be any restriction now existing. 

While the act of recodifying the Family Code was not intended to change the 
substantive value of the laws, the current language does not address the issue that at least 
one of the parties to a marriage license should be present before the county clerk. 

In conclusion, we request the Attorney General’s opinion whether under the 
current law, two absent applicants may be granted a marriage license if they both have 
another adult applying on their behalf. 

Respectfully submitted, 

By: 

SUSAN D. REED 
Criminal District Attorney 
Bexar County, Texas 

Assistant Criminal District Attorney 
Bexar County, Texas 
300 Dolorosa, Suite 4049 - Civil Section 
SanAntonio, TX 78205-3030 
Phone No: (210) 335-3921 
FaxNo: (210) 335-2151 


