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Dear Attomey General Comyn:

This office respectfully requests an opinion concerning the scope of Section 20(a)(5) of the Texas
Enginecring Practice Act ("Act"). As you know, Section 20(a)(5) exempts enginecrs in industry
from licensing under the Act, and also permits them to carry the job title "Engineer." The specific
issue presented here is:

Whether the Act permits In-house engineers for companies that do not offer
engineering services to the public (hereafter "Non-Englneering Companles) to Include
their job titles on business cards, cover letters, and other forms of correspondence,

DISCUSSION

No person in Texas is permitted to make commercial use of the designation "Engincer” unless that
person is licensed under the Act, See TEX. REV. C1v. STAT. ANN. art. 3271a § 1.2(a)(2). However,
there are several exemptions to this prohibition, including the following one applicable to in-house
engineers in industry: ‘

The following persons shall be exempt from the licensure provisions of this Act, provided
that such persons are not directly or Indirectly represented or held out to the public to
be legally qualified to engage in the practice of engineering:
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(5) any regular full time employee of a private corporation or other private business
entity who is engaged solely and excluslvely in performing services for such corporation
and/or its affiliates; provided, such employee’s services are on, or in connection with,
property owned or leased by such private corporation and/or its affiliates or other private
business entity, or in which such private corporation and/or its affiliates or other business
entity has an interest, estate or possessory right, or whose services affect exclusively the
property, products, or interest of such private corporation and/or its affiliates or other private
business entity; and, provided further, that such employee does not have the final authority
for the approval of, and the ultimate responsibility for, engineering designs, plans or
specifications pertaining to such property or products which are to be incorporated into fixed
works, systems, or facilities on the property of others or which are to be made available to
the general public. This exemption includes the use of job titles and personnel
classifications by such persons not in connection with any offer of engineering services to
the public, providing that no name, title, or words are used which tend to convey the
impression that an unlicensed person Is offering engineering services to the public;

»omoa %

TEX. REV. C1V, STAT. ANN. art. 3271a § 20(a)(5) (emphasis added).

Plainly, Section 20(a)(5) permits in-house engineers who are not licensed under the Act to carry job
titles that include the term "Engineer." The issue, therefore, is whether the mere inclusion of such
job titles on correspondence unrelated to the practice of engineering "convey[s] the impression that
an unlicensed person is offering engineering services to the public." TEX. REV, CIV. STAT. ANN. art.
3271a § 20(a)(5). For the reasons set forth below, this office believes that it does not.

First, by definition, it is difficult to fathom how a member of the public could be misled into
believing that an in-house engineer for a company that does not perform or offer to perform any
engineering services for the public is somehow offering such services by the mere use of the job title
"Engineer." For example, a business card of a petro-chemical corporation employee which includes
the job title "Process Engineer” is, without more, hardly capable of conveying the impression that
he is offering engineering services to the general public. This is especially true given that the
company itself does not provide such services.

In addition, many Non-Engineering Companies hold frequent "town hall" style meetings thh th;ir
community in order to keep the public informed as to their operations and acti\./ities. Requiring in-
house engineers to deceive the public regarding their job titles would underrpme the core purpose
of such meetings, i.e., to foster trust by providing a free and accurate flow of 1nfo§'mauon. As with
the business cards, it strains credulity to contend that the mention of the word "Eng_meer" could dupe
the public into believing that the meetings are sales pitches for engineering services.
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Second, an interpretation of Section 20(a)(5) that would permit the use of the job title "Engineer"
by such companies, while at the same time prohibiting those employees from disclosing their job
title to anyone outside of the company, would effectively write the exemption out of the Act. Under
such an interpretation, the companies would be forced to provide their employees with multiple job
titles and require that they assess each communication in advance to determine which title to provide
if asked or required.

Clearly, this scenario would render the exemption a burden to such companies, as they would have
to expend additional resources policing the communication of certain job titles to others who are not
deemed employees, agents or representatives of the company. In addition, given that many state
agencies require company employees to include their job titles on submissions, see, ¢.g.. TNRCC
form P1-7 (Registration Form for Exemptions and Permits by Rule), it is not difficult to imagine a
"dual title" scenario where the submission would identify an employee by one job title, while
internal documents attached thereto identify the employee by another. The question would then arise
whether the attached documents, originally generated internally, would violate that Act if they
included the term "Engineer." Under the interpretation described above, the answer may
unfortunately be "yes."

Given the unreasonable burdens and risks that accompany the implementation and management of
a "dual title" system, most companies would have no choice but to abandon use of the job title
"Engineer” under Section 20(a)(5) altogether. This result could not have been the intention of the
legislature in enacting Section 20(a)(5). Indeed, the Texas Supreme Court long ago admonished
against interpreting statutory provisions in a manner that leads to such absurd consequences. Sg¢e,
€., Cramer v. Sheppard, 167 S.W.2d 147, 155 (1942) ([S)tatutory provisions will not be so
construed or interpreted as to lead to absurd conclusions, great public inconvenience, or unjust

discrimination...."); seg also, ¢.g., C&H Nationwide, Ing, v, Thompson, 903 S.W.2d 315,322 n.5
(1994) (same).

Third, the interpretation described above does nothing to further the Act’s goal of regulating the
licensure of practicing engineers in order to "protect the public health, safety and welfare”. Se¢
TEX. REV. CIV. STAT. ANN. art. 3271a § 1.1; sge also Monrge v, Frank, 936 S.W.2d 654, 659 (T ex.
App. - Dallas 1996, writ dism’d) (admonishing that statutory interpretation "must consider the eyll
which the statute addresses.”). Simply put, interpreting the Act as imposing a ban on the otherwise

permissible use of the job title "Engineer” in company correspondence serves no protective functgon
if Non-Engineering Companies and their employees do not perform or offer to perform engineering
services for the public. TEX. GOVT. CODE ANN. § 311.023(1) (permitting courts construing a statute
to consider the "object sought to be obtained” by its enactment).
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Conversely, interpreting the Act as permitting employees of Non-Engineering Companies to include
their job titles on ordinary correspondence makes Section 20(a)(5) a feasible option, and does not
run afoul of the protective goal of the statute. See Dallas jsal Dis

Corp., 905 S.W.2d 318, 321 (Tex. App. - Dallas 1995, writ denied) (noting that "statutes must be
construed in a manner giving effect to the entire statute....").

I have corresponded on this issue with Victoria Hsu, the Executive Director for the Texas Board of
Professional Engineers. In Ms. Hsu's November 27, 2001 correspondence to my office, she
expressed apparent concurrence regarding this interpretation of Section 20(a)(5), stating:

It may be reasonable to interpret this language as permitting the use of the term "engineer”
by in-house engineers on their business cards and in their job titles as long as these

- individuals do not use this designation to offer their engineering services to the public, as
long as the designation does not convey the impression that an unlicensed person is offering
engineering services to the public.

A copy of my correspondence with Ms. Hsu is attached for your reference.

I am mindful of the 1966 and 1981 Attorney General Opinions which address certain usage of the
designation "Engineer" by unlicensed individuals. Op. Tex. Att’y Gen. No. C-691 (1966); Op. Tex.
Att'y Gen. No. MW-384(1981). Those opinions, however, only briefly mentioned Section 20(a)(5),
and did not focus on the distinction between Non-Engineering Companies and companies that do,
in fact, perform or offer to perform engineering services for the public. That distinction, I believe,
is critical to this analysis. As discussed above, Non-Engineering Companies simply do not pose any
of the dangers to the public the Act contemplates. This remains true without regard to whether such
companies’ employees include their job titles on ordinary correspondence.

Finally, the 1966 Attorney General Opinion, upon which the Board most heavily relies in
interpreting Section 20(a)(5), is overly broad and out of step with the times. That opinion: isst_ted
decades ago, concluded generally that any "means of communication to the public” of the job title
"Engineer" by unlicensed individuals would violate the Act. Op. Tex. Att’y Gen. No. C-691 (1966).

With respect to in-house engineers expressly permitted to carry the job title "!Enginee'r" under
Section 20(a)(5), this conclusion raises serious questions. For example, any time an 1q-housc
"Engineer” provided his job title on a credit application or mentioned it during a conversation ata
cocktail party, would he violate the Act? Again, the answer under such an unworkable interpretation
would probably be "yes." This is yet another example of absurd consequences caused by failing to
interpret the Act in a narrowly tailored manner that is workable yet legitimately protective of the

public’s interests.
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1 hope this letter provides some assistance in your efforts to construe the scope of Section 29(a)(5)
of the Act. If you need any further information regarding this request for opinion, please notify me
and [ will respond promptly.

Sincerely,

Whomsn, Hlamo

Warren Chisum,
House Commiittec on Environmental Regulation

cC: Victoria Hsu

enclosures:  November 27 Letter from Victoria Hsu
November 14 Letter from Warren Chisum
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Dear Representative Chisum: &

Thank you for your November 14, 2001, letter regarding the exemption from the licensure
requirements of the Texas Engineering Practlce Act for in-house, or industry, engineers, It is s
greet pleasure to hear from you and we welcome your interest in this issue,

You mentioned, in your letter, a 1981 Attomey General Opinlon, presumably OAG Opinion No.
MW-384, in which the Attomey General held thar Sectlon 20 of the Act exempts in-house
enginecrs from the Act’s licensing requitements, but not from using the designation of
“enginecr.”” The Texas Board of Professional Engineers (Board) has also been guided by OAG
Opinion No. C-691, & 1965 opinion In which the Attomey General held, even more explicitly,
that in-house engineers mey not use the designation of “engineer” on stationery, building
directores, telephone ditectories, business cards, advertisements or other mecans of
communication to the public unless they are first licensed or registered with the Board.

The Board tekes scriously its legislative mission to protect the public health, safety, aqd welfm
by enguring that only licensed professional engincers represent themselves or offer their services
directly to the public. However, as you suggest, the last sentence of Section 20(5), which states
that the exemption includes *“the use of job titles and personnel olasslﬂcaﬁo.ng by such persons
not in connection with any offer of engineering services to the public, providing that no name,
title or words are used which tend to convey the impression that an unlicensed person ls offering
engincering services 10 the public,” does seem to fend itself to a more permissive Interpretation
than that given thus far by the Attorney Gensral, It may be reasonable o interpret this language
es permitting the use of the term “engineer” by in-house engineers on their business cardg and in
their job titles as long as these individuals do not use this designation to offer thelr engineering
setvices to the public, and as long as the designation does not convey the impression that en
unlicensed person is offering engineering services to the public.

TIN, TEXAS 78741 o ($92) 4407723 « PAX (843) 442-1414
"g!msl? ’poo‘d::'rdg:n.ﬁlu.ix.us HOME PAGE: mitp://www.tbpe.atate.tx.us



JAN~22-82 B4:81 PM WARREN CHISUM 512 4638211
’ — 2 2 DT LHRISUM RANCH

[ g <

1 996 6691095 . P.03

The Honorable Warren D. Chisum
November 27, 2001
Page 2

While I cannot speak for the Board Members on this matter, as they have not considered the
particular question ralsed in your letter, I think it would be very reasonable for you to seek
clarification from the Attorney General in asking for a new OAG opinion on this issue, I want to
reassure you that we are committed to implement the law. '

Again, thank you for your interest, and I look forward to working with you in connection with
the Board’s upcoming sunset review,

Respcétﬁxlly,

ictoria J.1{ Hsu, P.E.

Executive Director

ce:  Board Members
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November 14, 2001

Victoria J.L. Hsu, P.E., Executive Director
Texas Board of Professional Engineers
1917 IH 35 South

Austin, Texas 78741

Dear Ms. Hsu,

Its been some time since I had the pleasure of seeing you at a House Environmental Regulation
Committee hearing. We always appreciated your knowledge of the issues and the candor in your
testimony. In preparing for the review of your agency by the Texas Sunset Advisory Commission,
I recently became aware of an issue surrounding how the Texas Board of Professional Engineers
handles in-house engineers who do not offer services to the public.

As we are both aware, statutes provide for an exemption from licensing for in-house engineers in
Subdivision (5), Section 20 of the Texas Engineering Practice Act. We are also both familiar with
a 1981 Attorney General’s Opinion that says Section 20 exempts in-house engineers from licensing
but does not exempt them from using the term “engineer”” However, the last sentence in
Subdivision (5) clearly says the exemption includes the use of job titles and personnel classifications
as long as the person does not offer engincering services to the public. In light of the last sentence
in Subdivision (5), could you clarify how current law prohibits in-house engineers from using the
term “engineer” on their business cards and in their job titles?

1 suppose I'm having a hard time understanding how the inconvenience in asking a private business
to change the titles for all their in-house engineers will protect the public in the spirit of the Texas
Engineering Practice Act. It just doesn’t quite seem fair that this in-house exemption has been in
the law since 1965 but all of the sudden we’re asking in-house engineers to change their titles. In
light of the controversy, T am curious to know whether you think it might be worthwhile for me to
ask for a new Attorney General’s Opinion on the issue.

[ appreciate your efforts to protect the public and maintain integrity in the engineering profession,
and 1 look forward to hearing from you. '

Sincerely,
Warren Chisum,
State Representative
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