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Pursuant to Tex. Gov’t Code Ann. 5 402.042 (Vernon 1998), I am requesting an opinion regarding 
the domicile requirement for the issuance of a Commercial Driver License (CDL). 

Specifically, we ask if addresses, given by students coming into Texas from out of state to attend 
commercial driving training centers in Texas, fall within the definition of “domicile” in Texas 
Transportation Code, Sec. 522.022( 1). 

Texas Transportation Code, Section 522.022(l), requires an applicant for a Texas CDL to have a 
domicile in Texas. Section 522.003(10) defines domicile as “the place where a person has the 
person’s true, fixed, and permanent residence and to which the person intends to return whenever 
absent.” 

It has come to the Department’s attention that there are a number of commercial driver training 
centers in Texas. These schools often attract students from outside the state to attend an extensive 
education course. The training is approximately one month long. During their stay in Texas, these 
individuals apply for a CDL learner’s permit and eventually a Texas CDL. The address presented by 
the student during the application process is often either a hotel or dorm type facility provided by the 
school. A certain percentage of these applicants move to another state immediately or shortly after 
obtaining a Texas CDL and exchange it for a CDL from that other state. 

Are hotels, motels, or dormitories “domiciles” for the purpose of obtaining a CDL? Can the 
Department consider a hotel, motel, and dormitory a domicile for purposes of obtaining a CDL? 
Even if the Department requires additional proof from the applicant that he is domiciled in Texas 
(such as a sworn statement from individuals that Texas is their intended place of permanent 
residence); there is no way to verify intent “to return whenever absent.” Indeed, persons can move 
into Texas to attend a commercial driver training center with the intent of finding employment here 
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and making Texas their home. It is also a fact that some Texas residents live in motels and pay for 
their stay on a weekly or monthly basis. Other provisions of the law anticipate that a person can 
become a Texas “resident” within thirty days. For example, Transportation Code, Section 521.029 
requires new state residents to apply for a Texas driver license within thirty days from entering the 
state. 

On behalf of the Department of Public Safety, I respectfully request that you issue a written opinion 
on these issues. . 

>~7Jf-=jLh, 
Thomas A. Davis, Jr. 
Director 
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