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Re: Request for Attorney General Opinion on Elevator, Escalators, and Related 
Equipment, Chapter 754, Texas Health and Safety Code 

Dear General Comyn: 

The Executive Director of the Texas Department of Licensing and Regulation (the Department) 
respectfully requests your opinion on questions arising under the provisions of Chapter 754, 
Texas Health and Safety Code, relating to Elevators, Escalators, and Related Equipment (Chapter 
754). 

As a preliminary matter, please note that House Bill 12 14 of the 77ti Texas Legislature amended 
the enabling law for the Department to provide that all statutory references to the 
“Commissioner” of the Department shall mean the Executive Director of the Department. 
Accordingly, this request substitutes the term “Executive Director” for the term “Commissioner” 
in the following discussion. Also, please note that all section references in this request relate to 
sections of Chapter 754 of the Texas Health and Safety Code; that “EER equipment” collectively 
refers to elevators, escalators, and related equipment as commonly understood by the EER 
industry; that all references to ASME Codes refer to the Codes enacted by the American Society 
of Mechanical Engineers; and that “operation” of EER refers to both maintenance and repair of 
EER. 

Overview 

To assist your understanding of the specific questions to be presented and discussed in this 
request, we wish to summarize two different policy considerations that underlie our request. 

First, Subsection 754.014(a) of Chapter 754 directs the Executive Director to adopt standards for 
the installation, alteration, operation, and inspection of EER equipment used by the public. In 
exercising this authority, the Executive Director seeks to take all reasonable steps to ensure the 
safety of the thousands of Texans who use EER equipment daily. The Executive Director is 
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especially concerned with the increasing incidence of serious, traumatic injuries to the public that 
arise from the use of escalators. Many of these injuries result in loss of limb, broken bones, 
shearing and tearing of skin, and-permanent disfigurement of the victims. Department records 
indicate that the young and the elderly may be particultiy susceptible to these injuries. 

Towards the goal of maximizing public safety, the Executive Director believes that it would be 
advantageous to require EER equipment used by the public in Texas to comply with the most 
effective, up-to-date safety features available in the industry. These safety features have changed 
over the years and it would be in the best interest of the public to apply current industry safety- 
related standards to all EER equipment in use by the public in Texas. 

At the same time, the Executive Director is cognizant of the interests of building owners who 
have EER equipment located in their buildings. Many of these building owners believe that the 
changes in industry safety standards for EER equipment often do not increase public safety, but 
only result in unwarranted new expenses for building owners for EER equipment that is well- 
functioning according to the standards that were in effect when the equipment was installed. 

Certain provisions of Chapter 754 lend themselves to more than one reasonable interpretation, 
and the interpretation to be applied will have a significant impact on these competing interests. 
Accordingly, the Executive Director seeks your guidance on the questions presented and 
discussed below. 

Question One: Whether Subsection 754.014(c) authorizes the Executive Director to require EER 
equipment to comply with the current version of ASME Code A17.1. 

Discussion on Question Qne 

Subsection 754.014(c) provides that the Executive Director’s standards must require EER 
equipment to comply with the installation requirements of ASME Code Al 7.1 or the applicable 
municipal ordinance that were in effect on the date of installation, whichever is the least 
restrictive. ASME Code A17.1 governs the technical and mechanical components of EER 
equipment. 

This provision does not appear to preclude the Executive Director from requiring EER 
equipment to comply with the current version of ASME Code Al 7.1. So long as the 
requirements of the Code or the municipal ordinance that were in effect on the date of installation 
are satisfied, Section 754.014(c) would seem to allow the Executive Director to also require EER 
equipment to comply with additional requirements found in the current version of the Code. 

Alternatively, the words “in effect on the date of installation” could be construed as limiting the 
Executive Director from requiring compliance with any safety requirement in a version of ASME 
Code A17.1 that was enacted after the date of installation of the EER equipment at issue. 
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Question Two: Whether the term “installation requirements” in Section 754.014(c) refers only to 
those Code requirements directly related to the original installation of EER equipment, or 
whether it also refers to those Code requirements related to the alteration, operation (e.g., 
maintenance and repair), or inspection of EER equipment after it has been installed. 

Discussion on Question Two 

This question is related to the first question presented. In other words, may the Executive 
Director apply current Code requirements for alterations, maintenance, repairs, or inspections of 
EER equipment, or is the Executive Director limited to only applying those Code requirements 
for alterations, maintenance, repairs, and inspections that were in effect on the date of 
installation? 

Question Three: To which versions of ASME Code A17.1 and ASME Code A17.3 does 
Subsection 754.014(b) refer, and does the Executive Director of the Department have discretion 
to determine whether to approve and adopt future amendments to ASME Codes Al 7.1 and 
Al 7.3? 

Discussion on Question Three 

Subsection 754.014(b) provides that “[sltandards adopted by the Commissioner [Executive 
Director] may not contain requirements in addition to the requirements in the ASME Code Al 7.1 
or ASME Code A17.3.” This section does not provide a date, year, or edition of the Codes to 
which it refers. Likewise, subsections 754.014(e), (g), and (h) cite ASME Codes without 
reference to a date, year, or edition for them. 

One interpretation is that these subsections only refer to the versions of the Codes that existed on 
the effective date of Section 754.014, but not to updated versions of the Codes enacted since the 
effective date of Section 754.014. Prior Attorney General Opinions could be construed to 
support this interpretation, on the ground that, otherwise, there would be a prospective delegation 
of legislative powers to a private entity (the ASME) in violation of Article III, Section I of the 
Texas Constitution. See, e.g., Tex. Att’y Gen. Qp. Nos. JC-0012 (1999) at 2; DM-378 (1996) at 
2; DM-2 11 (1993) at 6-7; JM-629 (1987) at 3; JM-509 (1986) at 3-4. 

These Opinions also state, however, that there would not be a violation of the Texas Constitution 
if the state agency is provided discretion to determine whether to approve and adopt future 
amendments to the rules by the private entity. Id. Thus, we request that your opinion address the 
question of whether Section 754.014 or Chapter 754 grants the Executive Director of the 
Department discretion to determine whether to approve and adopt -future amendments to the 
ASME Codes A17.1 and A17.3. 

Significant problems would be posed by an interpretation that Subsection 754.014(b) only refers 
to the versions of ASME Codes Al 7.1 and Al 7.3 that were in effect on the effective date of 
Section 754.014 or that the Executive Director lacks discretion to approve and adopt future 
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amendments to these Codes. One problem is that there would be a conflict with the requirement 
in Subsection 754.014(c) that the standards adopted by the Executive Director must require EER 
equipment to comply with the installation requirements in effect on the date of installation. In 
other words, if EER equipment is installed before or after the effective date of Section 754.014, 
would the Executive Director apply the Code requirements in existence on the effective date of 
Subsection 754.014(b) or the Code requirements in effect on the date of installation under 
Subsection 754.0 14(c)? 

Another problem with this interpretation is that it would preclude the Executive Director from 
applying current ASME Code safety provisions to any alterations, maintenance, repairs, or 
inspections that occur after the effective date of Section 754.014. This would operate to restrict 
the Executive Director from protecting the public through the application of current safety 
standards for EER. 

Finally, this interpretation would create confusion in the fire service provisions to be applied to 
EER. The ASME Code A17.1 in effect on September 1, 1995, the effective date of Section 
754.014, requires fire service standards for all’elevators. Yet, under Section 754.014(d), all EER 
must comply with the provisions of the 1994 ASME Code A17.3, which provides that fire 
service standards do not apply to elevators that travel 25 feet or less. 

An alternative interpretation of Subsection 754.014(b) would be to apply the version of the 
Codes in existence on the date that the installation, alteration, maintenance, repair, or inspection 
occurs. This interpretation would eliminate any conflict between Subsections 754.014(b) and (c) 
and would be consistent with the Department’s goal of protecting public safety through the 
application of current ASME Code safety standards. 

Question Four: Whether Subsection 754.014(d) authorizes the Executive Director to require EER 
equipment to comply with the current version of ASME Code A17.1 or the current version of 
ASME Code A17.3. 

Discussion on Question Four 

Subsection 754.014(d) provides that, regardless of the date of installation of EER equipment, the 
Executive Director’s standards must require EER equipment to comply with the installation 
requirements of the 1994 ASME Code Al 7.3. 

This provision does not appear to preclude the Executive Director from requiring EER 
equipment to comply with the current versions of either ASME Code A17.1 or ASME Code 
A17.3. So long as the applicable requirements of the 1994 ASME Code A17.3 are satisfied, 
Subsection 754.014(d) would appear to allow the Executive Director to also require EER 
equipment to comply with additional requirements found in the current versions of ASME Code 
A17.1 and A17.3. 
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Question Five: To which version of ASME Code A17.3 does Subsection 754.014(d) refer? 

Discussion on Question Five 

As discussed in regard to question four above, Subsection 754.014(d) refers to the “1994 ASME 
Code A17.3”. The problem is that there is no 1994 edition of ASME Code A17.3. There is a 
1993 ASME Code A17.3, which subsequently was updated by addenda in 1994, but there is no 
“1994 ASME Code Al 7.3”. 

In light of this ambiguous Code reference in the statute, should the Executive Director interpret 
Subsection 754.014(d) to refer to the ASME 1993 Code A17.3, as amended by the 1994 
addenda? May the Executive Director interpret this reference to include the most current version 
of ASME Code A17.3? Finally, if you deter-r-nine that the Executive Director may make either of 
these interpretations, how would this affect your determinations of the questions above as they 
relate to the Executive Director’s authority to require EER equipment to comply with current 
Code requirements? 

In closing, we wish to reaffirm our desire to reach a clear resolution of the complex questions 
presented above so that we may proceed to enforce the provisions of Chapter 754 in a way that 
will provide maximum protection to the public while according maximum fairness to building 
owners with EER equipment in their buildings. 

Thank you for your 
information. 

consideration of this request and please contact us if you need fbther 

Sincerely, 

William H. Kuntz, Jr. 
Executive Director / 

Texas Department of Licensing and Regulation 

WHK/MDC/dm 

c: William Fowler, Chair, Texas Commission of Licensing & Regulation 
Mickey Christakos, Vice-Chair, Texas Commission of Licensing & Regulation 
Elliott McConnell, Texas Commission of Licensing & Regulation 
Gina Parker, Texas Commission of Licensing & Regulation 
Patricia P. Stout, Texas Commission of Licensing & Regulation 
Leo R. Vasquez, III, Texas Commission of Licensing & Regulation 


