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Re: Applicability of Nepotism and Conflict-of-Interest Laws to Governing 
Boards of Open-Enrollment Charter Schools 

Dear General Cornyn: 

This letter is to request your opinion regarding the applicability of Chapter 573 of the Government 
Code and Chapter 171 of the Local Government Code to the members of the governing boards of 
open-enrollment charter schools. 

Chapter 573 of the Government Code makes it an offense involving official misconduct for a 
‘“public official” to appoint, confirm the appointment of, or vote to appoint or confirm the 
appointment of a relative to a position directly or indirectly compensated from public funds or fees 
of office. See TEX. Govr CODE § 573.041. “Public official” is defined therein to include: 

(A) an officer of this state or of a district, county, municipality, precinct, school district, or 
other political subdivision of this state; [or] 

(B) an officer or member of a board of this state or of a district, county, municipality, 
school district, or other political subdivision of this state. 

Id. § 573.001(3). 

Chapter 171 of the Local Government Code requires a “local public official” to file an affidavit 
disclosing a substantial inierest in a business entity or in real property that is the subject of a vote 
or decision by a governmental entity, and to abstain from further participation in the matter 
involving that business entity or real property. See TEX. Lot. Govr. CODE § 171.004. “Local 
public official” is defined therein as “a member of the governing body or another officer, whether 
elected, appointed, paid, or unpaid, of any district (including a school district), county, 
municipality, precinct, central appraisal district transit authority or district, or other local 
governmental entity who exercises responstbrlrtres beyond those that are advisory in nature.” Id. 
5 171.001(1). 

Both chapters are expressly applicable to the members of boards of trustees of school districts, 
but a question arises as to whether members of governing boards of open-enrollment charter 
schools are likewise ‘public~officials” or “local public officials” as defined in these’chapters. Under 
Subchapter D,of Chapter 12 of the Education Code, charter schools share some of the attributes 
of school districts and are subject to some of the same restrictions, but are exempted from others. 
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The Legislature has authorized the granting of charters to four types of sponsoring entities, see 
TEX. Eouc. CODE g 12.101(a), and the vast majority of the charters that the State Board of 
Education has granted pursuant to this authority have been to nonprofit corporations exempt from 
tax under Internal Revenue Code section 501(c)(3). A nonprofit corporation receiving a charter 
may create a separate board for the governance of the charter school, or may utilize its existing 
governing board. In either case, these board members, unlike school district trustees, are 
selected and removed according to the corporate by-laws or in the manner described in the 
entity’s charter application, not elected as provided in Chapter 11 of the Education Code. And 
unlike school district boards, these boards do not have the power to levy and collect taxes or to 
exercise the right of eminent domain. See id. 55 11.152, 11.155. 

However, like school district trustees, these charter school board members are responsible for 
implementing the state’s system of public education, id. 5 11.002, receive public funds from the 
available school fund for the education of the children in attendance, id. 5 12.106, are 
accountable to the State for the educational results obtained through the use of those funds and 
for compliance with established financial accounting practices in their expenditure of funds, id. 5 
12.104(b)(2)(K), must conduct open meetings and respond to open records requests as required 
of governmental bodies, id. § 12.105(b). and enjoy the degree of immunity from liability given to 
school board members, id. § 12.105(c). 

The statutory intent in Education Code Chapter 12. Subchapter D regarding nepotism and 
conflict-of-interest restrictions is not entirely clear. Section 12.103 says that a charter school is 
subject to “federal and state laws and rules governing public schools.” However, very few laws 
are directed at “schools” per se; rather, most laws governing school operations apply, as 
Government Code chapter 573 and Local Government Code chapter 171 do, to “school districts.” 
It is possible that the Legislature intended such laws to be made applicable to open-enrollment 
charters through section 12.103. On the other hand, in reading Chapter 12 one could conclude 
that the Legislature was conscious of, and intended, the distinction between “schools” and 
“school districts.” Section 12.012(a), describing home-rule school district charters, contains a 
comparable provision to that in section 12.103, but specifically says that a home-rule school 
district is subject to “federal and state laws and rules governing school districts.” Furthermore, 
when in 1999 the Legislature decided to clarify the applicability of the Open Meetings Act and the 
Public Information Act to open-enrollment charters, it did so in an unambiguous way, recognizing 
that those statutes impose obligations on “school districts”: “Any requirement in [chapters 551 or 
552 of the Government Code] relating to a school district, school board, or school children applies 
to an open-enrollment charter school and to children attending an open-enrollment school.” Id. § 
12.505(b). The Legislature made no comparable change to section 12.103. 

In summary, then, my question is: Are the members of a governing board of a sponsoring entity 
of an open-enrollment charter school (and the members of the governing board of the charter 
school, if such a separate board exists) “public officials” subject to Chapter 573 of the 
Government Code and Chapter 171 of the Local Government Code? 

Thank. you for your consideration of this request. Should you have any questions, please feel 
free to call David Anderson, General Counsel, at 463-9720. 

S@cerely yours, 

yommissioner of Education 


