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The Honorable John Cornyn 
Attorney General of Texas 
Price Daniel Buildina 

- P. 0. Box 12548 
Austin, Texas 78711 

Dear General Cornyn: 

Please find enclosed an opinion that was previously mailed on January 7, 2000, that 
presents questions related to the application of s323.019 of the Texas Government 
Code. I requested your opinion on the issue presented in the enclosed letter and 
exhibits. 

Unfortunately, it appears that this request was never received in your office. Due to the 
importance of the issues and the lapse of time since the request was originally mailed, I 
respectfully request an expedited opinion on the questions presented. 

If you have any questions regarding this request, please contact me at 463-9720. 

Q2L 
General Counsel 

Enclosure 

Celebrating 50 Years of Service to Public Education 
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Jim Nelson 
Commissioner of Education 

January 7,200O 

Attorney General John Cornyn 
Office of the Attorney General 
PO Box 12548 
Austin, Texas 78711 

Dear General Cornyn: 

This, letter is to request your opinion regarding the application of Section 
323.019, Texas Government Code (“Section 323.019”), to information subject to 
federal confidentiality requirements under the Family Education Rights And 
Privacy Act (‘IFERPA”)‘. 

FERPA generally limits the ability of an “Education agency or institution*” that 
receives federal education funds to release information that identities an 
individual student, absent written permission from the parent3. Certain 
exceptions are allowed, including release to other schools in which a student 
enrolls, “State and local education authorities”, and representatives of the U.S. 
Department of Education4. 

The Texas Education Agency gathers a great deal of student-identifiable 
information from Texas school districts?. Each student in Texas is identified by 
either a social security number or a locally generated identification number, 
allowing data regarding courses, attendance, and performance on state- 
mandated tests to be tracked over time. While much of the aggregated 
information regarding students at a campus or school district is publicly 
available, records that would identify individual students are subject to the 
restrictions under FERPA6. 

Section 323.019 was enacted in the 1999 Legislative session as Senate Bill 
1367’. It generally requires state agencies to provide statistical information to 
the Texas Legislative Council. With respect to student-identifiable information 
subject to FERPA, the statute designates employees of Legislative Council as 
“state school officials”, presumabfy within the scope of 34CFR Section 
99,31(a)(3)(iii) (“State and local educational authorities”). The Legislative 
Council is required ‘under Section 323.019 to maintain confidentiality of any 
student-identifiable data and destroy any data no longer needed for the analysis 
undertaken’. 

The Texas Education Agency has received a request from the Texas Legislative 
Council, which is attached as Exhibit “A”, requesting student-identifiable 
information pursuant to Section 323.019. The agency previously received a 
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similar request prior to the passage of Senate Bill 1367 and requested guidance 
from the United States Department of Education by letter dated February 4, 
19989. We have not as of this date received a reply to that request. By copy of 
this letter, I am inviting the Department to participate in your deliberations in any 
manner that you find appropriate. 

The agency currently shares student-identifiable information with the Texas 
Higher Education Coordinating Board under an exception regarding research to 
improve instruction” and with the State Auditor’s Office as part of it’s audit 
function regarding compliance with federal program requirements”. The Texas 
Education Agency has generally declined to share student-identifiable 
information with other state agencies out of concern that doing so would violate 
FERPA”. 

The enactment of Section 323.019 raises questions about compliance with 
FERPA. I would appreciate your response to the following questions: 

1. May the Texas Education Agency, consistent with FERPA, release 
student-identifiable information to the Texas Legislative Council pursuant to 
Section 323.019 of the Texas Government Code? 

2. If your answer to question number 1 above is “yes”, are there any limits on 
the use or retention period imposed under FERPA that are not also required by 
Section 323.019? 

3. If your answer to question number 1 is “yes”, is the purpose of the request 
or use that will be made of the data relevant to the ability of the Texas Education 
Agency to comply with the request? Specifically, do the provisions of 34CFR 
Section 99.35 limit the ability of the agency to comply with a request under 
Section 323.019? 

Thank you for your prompt attention to this request. Should you need any 
additional information, please contact David Anderson, General Counsel, at 
(512) 463-9720. 

Sincerely, 

wrn Nelson 
Commissioner of Education 

Cc: Mr. Steve Collins, General Counsel 
Texas Legislative Council 

Mr. LeRoy Rooker 
FERPA Family Policy Compliance Office 
United States Department of Education 



’ 20 U.S.C. Sect@ 12329. For purposes of this request, ‘FERPA” also refers to the implementing 
regulations of the U.S. Department of Education found at Chapter 99 of Title 34 of the Code of Federal 
Regulations. 
’ FERPA definitions can be found at 34CFR Section 99.2. 
’ See, 34 CFR Sections 99.2 and 99.30. Parents and “eligible students” who are 18 or attending 
postsecondary institutions have additional rights of access to and some control over information regarding 
the student. Confidentiality under FERPA is recognized in the Texas Public Information Act at Section 
552.026. Texas Government Code. See also Section 552.008, Government Code. “Information for 
Legislative Purposes”. 
a Exemptions to confidentiality are set out generally at 34 CFR Section 99.31. 
’ This data is largely collected via the Public Education Information Management System (‘PEIMS”), as 
authorized under Section 42.006. Texas Education Code. Note that student-identifiable data collected via 
PEIMS is subject to FERPA under the redisclosure provisions of 34CFR Section 99.33. 
: The agency’sJjolicy is to regard any data element containing five or fewer students as subject to FERPA. 

Acts 1999. 76 Legislature, Ch. 1585. 
* These restrictions in Section 323.019(d) and (e) are consistent with reading “state school officials” as 
“State and local education authorities” under 34 CFR Section 99,31(a)(iii) by tracking limits to which 
$isclosure to such “authorities” are subject under 34 CFR Section 99.35. 

A copy of the request and the underlying Legislative Council request is attached as Exhibit ‘0”. 
” See, 34CFR Section 99.31(a)(6). The MOU behveen the Coordinating Boa/d and the Agency has been 
extended by letter agreement dated July 30. 1999, a Copy of which is attached as Exhibit ‘c”. The agency 
has also not received any input from the Department of Education in response to the invitation contained in 
that letter. The agency has also in the past made limited disclosureof student information for research 
p,roje,cts conducted at the request of a school district. 

This arrangement was predicated on the Department of Education’s response to a similar issue involving 
$e State of Michigan. A copy of that letter dated August 21, 1995 is attached as Exhibit “D”. 

The agency has worked with several other entities that provide human service benefits to allow parental 
permission to be given on the application forms for those programs, thereby allowing release of limited data 
for the purpose of those specific application-based programs under 34CFR Section 99.30. 


