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Attention: Opinions Committee 

Dear General Comyn, 

Earlier in the year I request@$ an opinion regarding cemeteries in-the State ofTexas and,the 
statutes relatings to same. You’provided a response to my requestin Opinion #JC-0235. At this 
time I am again asking for further help in the clarification of some specific areas noted in this 
Opinion. 

The Opinion addressed the statues relating to cemeteries dedicated by a cemetery organization 
under Section 711.034. I wouid like ciarification on how Chapter 711 of the Health and Safety 
Code applies to cemeteries that were not dedicated under the Chapter. 

Many public cemeteries are on private property and were created prior to this statute. The 
law contemplates two classes of graveyards, public and private. Public used by the general 
commttnity, neighborho& or church and private used only by family. 

Some of the small pioneer cemeteries across the state are dedicated of record as a cemetery 
and to public use and some used for burial purposes but not recorded or formally 
dedicated and are located on private property. These types of cemeteries, in use prior to 
the enactment of tbe statute, are not under the ownership or care of any cemetery 
organization. These are the ones for which I request the clarification of the Opinion. 

1. How does Chapter 711 apply to cemeteries with burials dating in the late 1800’s which is 
located within a larger area of privately owned land? This small section of land was once devoted 
to burials and evidence of burials exists on the site. This type of cemetery property has not been 
dedicated by a cemetery organization under Section 7 11.034. but may have been recorded and 
formally dedicated by deed to cemetery use prior to the Act. 



. 

. 

2. In a situation where a landowner owns property that contains a cemetery of the above 
described nature, does Chapter 711 of the Health and Safety Code apply to the cemetery? 

3. Does a landowner of a property as described above act as a Trustee of the cemetery? 

4. Do these types of cemeteries, once devoted to and used by the public, with or without 
recording or formal deeded dedication, remain public cemeteries by virtue of past use even though 
they re located within private property? 

5. In a situation where the landowner of such property wishes to convey the entire property 
including the area used as cemetery, may the area of property used as cemetery be conveyed like 
any other property? 

. . . 
e your assistance m clanficatlon of the nngma. _ ,. 1 q%Scn as noted above. 


