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Re: Request for Attorney General’s Opinion 

Dear General Comyn; 

This office has been requested to approach your Offke for an opinion expressed by the 
attached documents. 

Please contact the following for clarification or farther information: 

City of Georgetown 
City Attorney Marianne Banks 
113 East 8* Street 
Georgetown, Texas 78626 
Telephone 930-3653 
Fax: 930-3622 

Since ely, 
T 

d%k 
First Assistant County Attorney 

Williamson County Courthouse Annex, Second Floor, 405 Martin Luther King Box 3, Georgetown, Texas 78626 



PROPOSED OPINION 

FACT SITUATION: 

The City of Georgetown, a home rule municipality, through the office of 
Williamson County Attorney Gene Taylor, has asked for an opinion, interpreting and 
applying the provisions of Article XI, Section 11 of the Texas Constitution. 

In 1992, Georgetown citizens approved a Charter revision which extendedthe 
terms of the Mayor and Councilmembers from two to three year terms. (Charter Article 
II, Section 2.01) The May 1999 election was the first election since the Charter 
amendment in which a sitting Councilmember had tiled to run for Mayor. 

Councihnember Ferd Tomr was elected to a three-year term for the District 7 seat 
in 1998. On March 12, 1999, with more than one year remaining on his council term, 
Councihnember Tomr filed to run for mayor. The election was held May 1. Mr. Tomr 
was not elected Mayor. It has recently come to the attention of Mr. Tomr and the City 
Attorney that Article XI, Section 11 of the Constitution of the State of Texas may prevent 
Mr. Tonn from serving the remaining portion of his term of office. Questions have arisen 
with regard to the proper procedures and requirements which should be followed at this 
point since more that 120 days have elapsed since Mr. Tonn announced his candidacy 
and there is less than one year remaining in his term. 

OUESTION ONE 

Is the office of Mayor an “office of profit or trust” as contemplated by Article XI, 
Section 11 of the Constitution? 

Paragraph 2 of Article Xl, Section 11 states, 

“Provided, however, if any of such officers, elective or appointive, shall announce 
their candidacy, or shall in fact become a candidate, in any general, special or primary 
election,@ lznv ofice of nrofit or trust under the laws of this State or the United States 
other than the office then held, at any time when the unexpired term of the office then 
held shall exceed one (1) year, such announcement or such candidacy shall constitute an 
automatic resignation of the office then held, and the vacancy thereby created shall be 
filled pursuant to law in the same manner as other vacancies for such office are filled.” 
(Emphasis added) 

The term “any office of profit or trust” has not been expressly defined as it pertains to 
Article XI, Section 11; however, the same or similar language has been construed under 
other provisions of the Constitution. In Willis v. Potts, 377 S.W. 2d 622 (Tex. 1964), the 
court was asked to interpret Article III, Section 19 of the Texas Constitution, which 
provided, in part, that any person holding a lucrative office under the United States or this 
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State is ineligible for the legislature during the term for which he was elected or 
appointed. In m, the mayor received $10 per meeting, not to exceed $520 a year. 
The Court, in holding that the position was lucrative, cited additional authority as 
follows, “An offrce to which salary, compensation, or fees are attached is a lucrative 
office, or, as it is frequently called, an ‘office ofprofit.“’ (citing Baker v. Board of 
Commissioners, 9 Wyo. 51 (1900)). See Whitehead v. Julian, 476 S.W.2d 845 (Tex. 
1972). In Dawkins v. Meyer 825 S.W.2d 444 (Tex.1992), the Court followed Willis. 
supra, and ruled that an office is lucrative if the office holder receives any compensation, 
no matter how small. 

In Attorney Genera1 opinion MW-360, a board member was found not to occupy 
an office of profit under Article XVI, Section 12 of the Texas Constitution, where he 
received reimbursement for expenses, but received no salary. Inasmuch as the Mayor of 
Georgetown receives a salary of $400 per month, the office is one of profit. Furthermore, 
the office is also one of trust. In Attorney General Opinion JM-395, Article XVI, Section 
65 of the Texas Constitution was interpreted to state that a member of the city council of 
a general law city holds an office of trust under the laws of this state within this section. 
In JIv-553, this interpretation of an office of trust was applied to a city councihnember of 
a home rule city. “He engages in government activities and exercises a portion of the 
sovereign powers of the states and thus occupies an office of trust with Article XVI, 
Section 65.” The rationale applied to determine that the office of city councihnember is 
one of trust would also apply to the determination that the office of mayor is, likewise, a 
position of trust. 

OUESTION 2 

When an officeholder is deemed to have resigned his position by becoming a 
candidate for an office of profit or trust, how is the vacancy to be filled? Should a 
municipal office be filled pursuant to law in the same manner as other vacancies for the 
office are filled, as stated in Paragraph 2 of Article XVI, or must a municipal office be 
tilled in the manner set out in paragraph 3 of that section? 

Paragraph 2 of Article XI, Section 11 provides: 

“Provided. However, if any of such officers, elective or appointive, shall 
announce their candidacy, or shall in fact become a candidate, in any general, special or 
primary election, for any office of profit or trust under the laws of this State or the United 
States other than the office then held, at any time when the unexpired term of the office 
then held shall exceed one (1) year, such announcement or such candidacy shall 
constitute an automatic resignation of the office then held, and the vacancy thereby 
created shall be tilled pursuant to law in the same manner as other vacancies for such 
office are filled.” 



Paragraph 3 provides: 

“A municipality so providing a term exceeding two (2) years but not exceeding four (4) 
years for any of its non-civil service officers must elect all of the members of its 
governng body by majority vote of the qualified voters in such municipality, and any 
vacancy or vacancies occurring on such governing body shall not be filled by 
appointment but must be tilled by majority vote of the qualified voters at a special 
election called for such purpose within one hundred and twenty (120) days after such 
vacancy or vacancies occur.” 

Section 2.03 of the Georgetown City Charter provides that vacancies in the 
Council, or in the office of Mayor, arising t?om any cause shall be filled by majority vote 
of the remaining members for the unexpired term or until the next City general election. 
No Attorney General opinions or other citations are found which address the language in 
paragraph 2 allowing the vacancy to “be tilled pursuant to law.” Inasmuch as the City of 
Georgetown has provisions to till this vacancy pursuant to the law set forth in its Charter, 
paragraph 2 of Section 11 would apply to allow a majority vote of the Council to fill the 
City Council seat for the unexpired term. 

OUESTION 3 

When a municipal officer’s resignation is automatic pursuant to Article XI, Section 11 
and by the time the City becomes aware of the resignation, there is less than one year 
remaining on the term, can the oflker to remain as a “de jure” officer until the next 
election where no public policy would be served by calling a special election? 

Attorney General opinion W-788 explained at length the purpose and policy 
considerations that gave rise to the “resign to run” provisions in the Constitution. Among 
those reasons given were that terms of office were lengthened so that officials did not 
spend half of their terms running for office. The “resign to run” amendments were 
intended to prevent an officer from engaging in a political campaign for another office at 
any time except the last year of his term. Here, no public purpose would be served by 
calling a special election. Councihnember Tonn entered the Mayor’s race after inquiring 
about the impact it would have on his current office. Regrettably, he was given incorrect 
information. City staff members were not aware of the provision until recently. Now, 
with less than one year remaining in the term, it would serve no purpose to require the 
City to incur the expense of a special election. By the time the city could hold a special 
election and fill the position, there would be approximately four to six months remaining 
in the term. Presently, the office is not being occupied by one campaigning for office. 
The office is being held by the individual elected to that offke by the citizens of 
Georgetown. It is also of note that Mr. TOM has served as City Councilmember since 
May 1990. When Mr. Tonn last filed to run for City Council (in May 1998), all City 
Council candidates were unopposed and no election was held. In the particular fact 
situation of this case, it is in the public’s best interest and it is consistent with the intent of 
the Constitution for Councihnember Tonn to retain his position as a “de jut-e” ofticer until 
the next general election. 



OUFSTION 4 

If a special election is required to fill a vacancy occurring under this “resign to run” 
provision of the Constitution, what is the proper date to hold such a special election when 
the 120-day provision Tom date of vacancy has run and there is less than one year 
remaining on the term? 

Election Law Opinion DAD-23, addressed the question of when an election to fill a 
vacancy pursuant to Article XI, Section 11 should be held if the 120-day deadline had 
passed. In DAD-23, the Secretary of State found that when it is impossible to legally call 
an election within the 120-day constitutional period, an election may be held on either the 
next uniform election date, or on another date authorized by the Governor, pursuant to 
emergency election provisions. The opinion did not address a factual situation where less 
than one year remained in the term. In the instant case, the next uniform election date is 
in November. Election Code, Section 41.001. 

CONCLUSION 

Paragraph 2 of Article XI, Section 11 allows for vacancies in office to be filled in the 
manner prescribed by law. Here, where the City of Georgetown has provided for the . 
tilling of vacancies by appointment or election, the City Council is allowed by law to till 
this position by appointment or election. Alternatively, where there is less than one year 
remaining on the original term and no public purpose is served by the calling of a special 
election, the officer is allowed to remain as a “de jure” officer until the next general 
election in May 2001. 
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