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Dear Ms. Gusky: 

I have been asked to request an opinion on the following issue: 

Is the Texas State Board of Medical Examiners authorized to adopt rules which 
prohibit physician advertising containing a “testimonial” even if such “testimonial” 
is a true, accurate, nonmisleading and nondeceptive statement regarding services 
provided by the physician to a patient or a true, accurate, nonmisleading and 
nondeceptive statement reflecting the benefits the patient received from such medical 
treatment. 

As a matter of background, the following information has been provided to my office. The Medical 
Board’s rules regarding advertising are found in 22 TAC, Sections 164.1-164.5. Section 164.1 
cautions the physician that his or her license may be subject to revocation or limitation for “false or 
deceptive advertising.” Section 164.2(l) defines in broad terms the definition of “advertising and 
advertisement.” Section 164.2(2) defines a testimonial as “an attestation or implied attestation to the 
competence of a physician’s service or treatment.” Testimonials “may also include expression of 
appreciation or esteem, a character reference, or a statement ofbenefits received.” Testimonials are 
not limited to patient comments, but may also include comments from colleagues, friends, family, 
actors, models, fictional characters, or other persons or entities. Section 164.3 sets out that any 
advertisement shall be “deemed by the board to be false, deceptive or misleading if it . (8) contains 
a testimonial; or . ..‘I 

The prohibition against testimonials has been called into question based upon the Texas 
Occupation Code, Section 153.002 which states the following: 

G-4 The board may m adopt rules restricting advertising or competitive bidding by a person 
regulated by the board except to prohibit false. misleading or deceptive oractices bv the 
m. 
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(b) The board may not include in its rules to prohibit false, misleading or deceptive practices 
by a person regulated by the board a rule that: 

(1) restricts the use of any advertising median; 

(2) restricts the person’s personal annearance or use of the person’s voice in an 
advertisement; 

(3) relates to the size or duration of an advertisement by the person; or 

(4) restricts the person’s advertisement under a trade name. (emphasis added). 

I hope this information is helpful to your office as it researches this request. If you have any 
questions, please feel free to contact my office. Thank you for your consideration of this request. 

Very truly yours, 

4tmS~~ 
Florence Shapiro 
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