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Dear Attorney General Comyn: 

My office has examined the statutory duties of county clerks with regard to filing and 
recording real property instruments, Because of seemingly inconsistent provisions in the Texas 
Local Government Code and the Texas Property Code, the timeframe within which an instrument 
delivered to a county clerk must be tiled is unclear. Accordingly, this office is requesting an opinion 
on the following issues: 

1. Is a county clerk required to tile stamp an instrument at the time the instrument is 
deposited in his/her offtce for recording or is the county clerk given a reasonable time 
after delivery to file stamp the instrument? 

2. If your office determines a county clerk is statutorily required to tile stamp all 
instruments at the time the instruments are delivered to the county clerk, may a 
county clerk establish a “cut-off’ time prior to the actual closing time of the county 
clerk’s office in order to process (tile stamp) the large number of instruments 
generally delivered to a county clerk’s office several hours prior to the close of 
business? 

3. Are instruments that are received by a county clerk’s office through the mail to be 
given the same priority for filing as instruments that are personally delivered to a 
county clerk’s office for tiling? 
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BACKGROUND 

The Bexar County Clerk’s Office, like county clerks’ offices in other urban counties, has 
experienced a substantial increase in recent years in the volume of instruments being filed for record. 
The rise in tilings is attributable, in part, to increased transactions by title companies resulting in 
numerous instruments being tiled for recording at the county clerk’s office toward the end of each 
business day. As each title company may deliver several hundred instruments daily to the county 
clerk’s office, file stamping the instruments upon receipt is becoming problematic. 

1 ISSUE Is a county clerk required to tile stamp an instrument at the time the instrument 
is deposited in hisiher oftice for recording or is the county clerk given a 
reasonable time after delivery to tile stamp the instrument and, if so, what is 
“reasonable?” 

There are two statutes which refer to the time within which an instrument must be recorded 
by a county clerk: 

Section 191.001 (c) of the Texas Local Government Code states: 

“The county clerk shall record, exactly, wifhout delay, and in the 
manner provided by this subtitle, the contents of each instrument that 
is tiled for recording and that the clerk is authorized to record.” 

Section 11.04 (a) (1) of the Texas Property Code states: 

“(a) A county clerk shall: 

(1) correctly record, as required by law, wifhin n reasonable rime 
after delivery, any instrument authorized or required to be recorded 
in that clerk’s office that is proved, acknowledged, or sworn to 
according to law...” 

While Section 191,003 of the Texas Local Government Code provides that an instrument 
filed for recording with the county clerk is considered recorded from the time the instrument is filed; 
filing and recording are two separate acts which do not necessarily occur at the same time. The time 
of tiling establishes the recording time, but the physical act of recording may occur later (“within a 
reasonable time”or “without delay”). While a county clerk is not mandated to record a document at 
the same time that it is filed, he is required to note on the document the precise time that it was filed. 
Tex. Lot. Gov’t Code Ann. 5 193.001(b). Thus, it appears the county clerk must immediately file 
stamp the instrument. 
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ISSUE 2 If your offtce determines a county clerk is statutorily required to tile stamp all 
instruments at the time the instruments are delivered to the county clerk, may 
a county clerk establish a “cut-oft” time prior to the actual closing time of the 
county clerk’s office in order to process (tile stamp) the large number of 
instruments generally delivered to a county clerk’s office several hours prior to 
the close of business? 

The Texas Attorney General’s Office has consistently held that, absent a statute to the 
contrary, a commissioners court may not interfere with a county official’s authority to set the hours 
his or her office will be open to the public. Tex. Att’y Gen. Op. No. C-350 (1964) at l-2; O-6679 
(1945) at 2. A county official has implied authority to set the working conditions for his or her own 
employees. Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0131 (1999) at 2; JC-0239 (2000) at 3. 

Section 157.021 of the Texas Local Government Code grants the commissioners court in a 
county with a population of 355,000 or more the authority to adopt and enforce uniform rules on the 
hours of work of department heads, assistants, deputies, and other employees whose compensation 
is set or approved by the court. Effective October 21, 1987, Bexar County Commissioners Court 
approved the Personnel Rules for Bexar County. Section 5.015 requires employees to work forty 
hours per week with the County’s official work week commencing Saturday at 12:Ol a.m. and 
ending Friday at 12:OO a.m. There are no stated hours during which Bexar County offices are 
required to remain open. 

In this case, the Bexar County Clerk is considering closing the clerk’s office as early as 3:30 
p.m. each weekday in order that all instruments may be tile stamped prior to close of business on 
the day the instruments are delivered to the County Clerk’s Offtce. All employees would be working 
forty hours per week. Since closing the Bexar County Clerk’s Office to the public prior to 5:00 p.m. 
on each business day appears to be a procedure that would enable the Bexar County Clerk to meet 
his statutory duty to record the instruments upon delivery to his office and this practice does not 
violate Bexar County policy, it would appear the Bexar County Clerk could utilize this procedure. 

ISSUE 3 Are instruments that are received by a county clerk’s office through the mail to 
be given the same priority as instruments that are personally delivered to a 
county clerk’s office for recording? 

The Court in Jones v. MacCorquodale, 218 S.W. 59,61 (Tex. Civ. App. - Galveston 1919, 
writ ref d), held that when an instrument is delivered by mail at the same time that an instrument is 
personally delivered to a county clerk’s offtce for record, both instruments are entitled to be recorded 
upon arrival or deposit at the county clerk’s office. Applying the holding in Jones, a county clerk 
would be required to tile stamp all instruments received through mail deliveries during the day at 
the time of delivery rather than tile stamping all instruments received through the mail throughout 
a particular business day at a certain time later in the day. 
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CONCLUSION 

Most likely the legislature did not anticipate the volume of filings currently occurring in the 
offices of county clerks in more heavily populated counties. Section 193.001(b) does not consider 
the practicality of tile stamping all instruments at the time such instruments are personally delivered 
or deposited to a county clerk’s office by mail. However, to allow a delay in file stamping an 
instrument following delivery would defeat the race-notice recording procedures which are the basis 
for Texas recording statutes. 

We respectfully ask that your office make a determination on the four issues set out in this 
request. 

Sincerely, 

t&an D. Reed 
Criminal District Attorney 
Bexar County, Texas 


