
 
 

 

   
 

 

  
 
 

 
  

 
   

  

 
 

  
  

  
 

    
    

      
  

    
   

      
 

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

February 16, 2024 

The Honorable Matthew E. Minick 
Hardin County Attorney 
Post Office Box 516 
Kountze, Texas 77625 

Opinion No. KP-0456 

Re: Whether an elected county commissioner may use county equipment and labor to 
maintain an outfall ditch that lies solely on private property (RQ-0512-KP) 

Dear Mr. Minick: 

You ask whether “an elected County Commissioner [may] use county equipment and 
county labor to provide maintenance to a self-made outfall ditch that lies solely on private property 
(if that outfall ditch provides a public purpose of providing drainage to multiple subdivisions)[.]”1 

You also ask whether the commissioner could do so “if given permission by the private property 
owners[.]” Request Letter at 1. You explain that within a commissioner’s precinct “there is a self-
made outfall ditch that provides drainage to certain nearby subdivisions.”2 Id. You describe the 
ditch as running through several parcels of private property and state that you are unaware of any 
Hardin County (“County”) easement or right-of-way for the ditch. Id. Lastly, you tell us that the 
ditch has previously been maintained by other commissioners. Id. 

In order for a single county commissioner to use county equipment and labor to maintain 
an outfall ditch that lies solely on private property, three items must be reviewed. First, the county 
must have the authority, second the use of public resources must be for a public purpose, and 
finally the authority must fall into one of the few situations where a county commissioner may act 
individually and not through the commissioners court. These items are fact specific, so we do not 
answer your question as a matter of law. See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0099 (2016) at 2 
(acknowledging that fact questions cannot be answered in an Attorney General opinion). However, 
we can advise you generally as to the legal analysis for each of them. 

1Letter from Honorable Matthew E. Minick, Hardin Cnty. Att’y, to Off. of the Att’y Gen. at 1 (Sept. 15, 2023), 
https://texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/request/2023/RQ0512KP.pdf (“Request Letter”). 

2“Outfall” means “the place where a river, drain, or sewer empties into the sea, a river, or a lake.” NEW 
OXFORD AMERICAN DICTIONARY 1244 (3d ed. 2010). One court characterizes an “outfall ditch” as a structure, among 
others, necessary for the drainage of a highway. Fuller-Ahrens P’ship v. S.C. Dep’t of Highways & Pub. Transp., 427 
S.E.2d 920, 922 (1993). 

https://texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/request/2023/RQ0512KP.pdf
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A county has authority to maintain ditches in connection with its provision of 
drainage on certain roads.  

We first consider a county’s authority under state law with respect to the maintenance of 
ditches. As “creatures of the Texas Constitution, counties and commissioners courts are subject to 
the Legislature’s regulation.” City of San Antonio v. City of Boerne, 111 S.W.3d 22, 28 (Tex. 
2003). Accordingly, a county’s “power is limited to that which is expressly delegated to it by the 
Texas Constitution or Legislature, or necessarily implied to perform its duties[.]” Id. at 29. 

Transportation Code chapter 251 provides general authority for a county with respect to 
county roads and bridges, which could include the maintenance of drainage facilities in certain 
instances. See TEX. TRANSP. CODE §§ 251.001–.161; see also id. §§ 251.012(a)(3) (authorizing a 
county to spend money in a city for, among other things, the maintenance of drainage facilities), 
251.014(a), (b) (providing county authority to carry out an improvement project, including 
drainage facilities, for a segment of the state highway system). 

Particularly relevant to your inquiry, Transportation Code chapter 254 grants a county 
express authority to provide drainage on public roads, which includes certain authority relating to 
ditches. See id. §§ 254.001–.019; see also id. §§ 254.002–.004 (authorizing a county to establish 
a drainage system). Section 254.005 provides that the “commissioners court . . . may order the 
construction or maintenance of ditches as provided by [chapter 254] at any regular session of the 
court.” Id. § 254.005(a). Further, “[i]n connection with its authority to construct and maintain 
ditches, the commissioners court may construct any necessary side, lateral, spur, or branch ditch.” 
Id. § 254.005(d). And with respect to a ditch on private property, chapter 254 confers on a 
commissioners court express authority, in certain circumstances, to remove blockages of a ditch 
on private property “if the ditch connects with a drainage ditch constructed or maintained by the 
county[.]” Id. § 254.008(a)(1). 

Yet, under chapter 254, a county’s express authority with respect to drainage ditches is 
generally connected to the establishment of a drainage system and providing drainage on public 
roads. See generally id. §§ 254.002–.004 (providing for the establishment of a drainage system); 
see also id. § 254.005(b) (providing that a ditch constructed under chapter 254 “must be placed on 
or within the exterior lines of a public road in the county”). You tell us the ditch is located on 
private property and provides drainage to multiple subdivisions. Request Letter at 1. You do not 
tell us about its precise location or about any relationship it has to the public roads of the county, 
nor do you tell us the nature of the maintenance required or whether the County has established a 
drainage system. See id. Thus, we cannot make any determinations as a matter of law about the 
County’s express authority with respect to maintaining this particular ditch. 

Texas Constitution article III, subsection 52(a) limits the expenditure of public funds 
and public resources for private purposes. 

In addition to the question of statutory authority, any maintenance of a ditch on private 
property would also require overcoming the general prohibition against the use of public funds 
and resources for private purposes found in Texas Constitution, article III, subsection 52(a). See 
TEX. CONST. art. III, § 52(a). The purpose of article III, subsection 52(a) is to “prevent the 
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gratuitous grant of [public] funds to any individual, corporation, or purpose whatsoever.” Byrd v. 
City of Dallas, 6 S.W.2d 738, 740 (Tex. [Comm’n Op.] 1928). Thus, generally, a county may not 
repair or maintain a private road or private property.3 See TEX. CONST. art. III, § 52(a); see also 
Ex parte Conger, 357 S.W.2d 740, 742 (Tex. 1962) (prohibiting county commissioners from using 
county equipment to clear brush from a private lot, benefiting the landowner); Tex. Att’y Gen. Op. 
No. GA-0085 (2003) at 2.  

Texas courts acknowledge that article III, subsection 52(a) does not invalidate an 
expenditure which incidentally advances a private purpose if it is made for the direct 
accomplishment of a legitimate public purpose. See, e.g., Edgewood Indep. Sch. Dist. v. Meno, 
917 S.W.2d 717, 740 (Tex. 1995). The Texas Supreme Court uses a three-part test to determine 
whether an expenditure of public funds satisfies article III, subsection 52(a). Tex. Mun. League 
Intergov’tl Risk Pool v. Tex. Workers’ Comp. Comm’n, 74 S.W.3d 377, 384 (Tex. 2002). The 
three-part test requires the public entity to: (1) ensure that the expenditure is to “accomplish a 
public purpose, not to benefit private parties; (2) retain public control over the funds to ensure that 
the public purpose is accomplished and to protect the public’s investment; and (3) ensure that the 
political subdivision receives a return benefit.” Id. Whether a particular expenditure satisfies the 
three-part test is a determination for the county commissioners court to make in the first instance, 
subject to judicial review for abuse of discretion. Tex. Att’y Gen. Op. Nos. KP-0204 (2018) at 2, 
GA-0843 (2011) at 2. 

Concerning the first prong’s requirement that an expenditure serve a public purpose, “we 
emphasize that the public purpose to be served is not the general good of the public, but a specific 
purpose” of the County. Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0204 (2018) at 3; see also Tex. Att’y Gen. 
Op. No. GA-0743 (2009) at 2 (“The public purpose served by the expenditure must be an 
authorized public purpose of the political subdivision.”). The use of county funds to fulfill a 
statutory function of a county generally serves a public purpose of a county. See Tex. Att’y Gen. 
Op. No. KP-0237 (2019) at 2; see generally TEX. LOC. GOV’T CODE §§ 232.001–.901 (providing 
for a county’s regulation of subdivisions, including review of drainage matters). Even assuming 
the County finds that a public purpose is served in this instance, the County must also consider 
whether its maintenance of an outfall ditch that lies solely on private property would bestow more 
than an incidental benefit to the particular private property owners and thus fail to predominantly 
serve the public purpose. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0553 (2007) at 3–4. We again note that 
any of the County’s findings on the matter would be subject to judicial review for abuse of 
discretion. Tex. Att’y Gen. Op. Nos. KP-0104 (2016) at 2, KP-0007 (2015) at 2; see also Comm’rs 
Ct. of Titus Cnty. v. Agan, 940 S.W.2d 77, 80 (Tex. 1997) (recognizing a district court’s 
supervisory control over a commissioners court that abused its discretion). 

The second and third prongs require that the public entity retain sufficient control to ensure 
the public purpose is accomplished and that the public entity receives a return benefit. See Tex. 

3Texas Constitution article III, section 52f authorizes counties with a population of 7,500 or less to “construct 
and maintain private roads if it imposes a reasonable charge for the work.” TEX. CONST. art. III, § 52f. This provision 
does not apply to the County, which has a population of 57,811. See U.S. CENSUS BUREAU, https://www.census.gov/ 
quickfacts/fact/table/hardincountytexas/PST045222 (last visited Nov. 15, 2023). Moreover, this office previously 
opined that article III, section 52f “does not authorize a county to maintain private non-road property.” Tex. Att’y 
Gen. Op. No. GA-0085 (2003) at 2. 

https://www.census.gov
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Mun. League, 74 S.W.3d at 384. Were the County to proceed with the maintenance of the outfall 
ditch, it should take affirmative steps to satisfy these prongs. Previous opinions of this office advise 
that the requirements of these prongs can often be addressed through a contract or agreement that 
ensures the public purpose is accomplished and that the public entity receives the return benefit.4 

See generally Tex. Att’y Gen. Op. Nos. KP-0181 (2018) at 2, KP-0204 (2018) at 3.  

A single county commissioner has limited authority to act independently with respect 
to county roads. 

Finally, we note you ask specifically about the authority of a single county commissioner, 
and not the county commissioners court as a whole. Request Letter at 1. The Texas Constitution 
provides that the commissioners court is the governing body of a county. TEX. CONST. art. V, 
§ 18(b) (providing that a county commissioners court “shall exercise . . . power[] and jurisdiction 
over all county business”); see also City of San Antonio, 111 S.W.3d at 27 (“A commissioners 
court’s primary function is to administer its county’s business affairs.”). It is well established in 
Texas that individual commissioners generally have no authority to independently bind the county. 
Canales v. Laughlin, 214 S.W.2d 451, 455 (Tex. 1948) (“[I]ndividual commissioners have no 
authority to bind the county by their separate action.”). 

Yet, regulation of county roads is one area of the law in which an individual commissioner 
may have limited authority to act independently. Under Transportation Code chapter 251, county 
commissioners are the supervisors of public roads, and an individual commissioner has certain 
duties with respect to the roads in his or her precinct, subject to the commissioners court’s general 
supervision. TEX. TRANSP. CODE § 251.004(a); see Guerra v. Rodriguez, 239 S.W.2d 915, 920 
(Tex. Civ. App.—San Antonio 1951, no writ). A county operates under chapter 251 unless it has 
adopted one of the optional systems of road administration under chapter 252. TEX. TRANSP. CODE 
§ 251.004(a); see also id. §§ 252.001–.006 (providing for an ex officio road commissioner system), 
252.101–.111 (providing for a road commissioner system), 252.201–.216 (providing for a road 
superintendent system), 252.301–.314 (providing for a county road department system). 

Of the four optional systems in chapter 252, subchapter A provides that each county 
commissioner is the ex officio road commissioner of his or her precinct and has certain powers 
and duties with respect to that precinct. See id. §§ 252.001–.006. The ex officio county road 
commissioner is responsible for the “vehicles, tools, and machinery belonging to the county,” 
“shall direct” certain activities with respect to roads, and has the duties of a supervisor under 
sections 251.004 and 251.005. Id. § 252.006(a), (b), (e). Moreover, an ex officio road 
commissioner has express authority to determine the condition of public roads in his or her precinct 
and to “direct the manner of grading, draining, and otherwise improving the roads.” Id. 
§ 252.006(f)(3). Yet, a commissioner exercising that authority is still subject to some oversight 
from the commissioners court. See id. § 252.006(a) (“Under the direction of the commissioners 
court . . . .”), 252.006(b) (“Under rules adopted by the commissioners court . . . .”); see also Tex. 
Att’y Gen. Op. No. GA-0295 (2005) at 9 (“An ex officio road commissioner . . . implements the 

4You ask about permission from the property owner. See Request Letter at 1. While having the property 
owner’s permission may matter for trespass and other purposes, it is likely not determinative in the analysis of the 
expenditure of public funds. 
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commissioners court’s decisions on a day-to-day basis, by directing the work [of the] precinct 
according to rules established by the court.”); Guerra, 239 S.W.2d at 920 (recognizing that the 
commissioners court “retains general supervision”). If the County operates under chapter 252, 
subchapter A, an individual commissioner may have some authority to act independently. 
Otherwise, it is the commissioners court that acts on behalf of a county. 
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S U M M A R Y 

While in some instances state law authorizes a county to 
provide for drainage in connection with public roads, which could 
include the maintenance of a ditch, any such use of county labor and 
resources on private property must comply with article III, 
subsection 52(a) of the Texas Constitution. 

Article III, subsection 52(a) prohibits the gratuitous payment 
of public funds for a private purpose. The determination whether a 
particular expenditure or use of public resources comports with 
article III, subsection 52(a) is, in the first instance, for the 
commissioners court to make subject to judicial review for abuse of 
discretion. Thus, this office cannot conclude as a matter of law that 
Hardin County may maintain an outfall ditch on private property. 

A county commissioners court is the governing body of a 
county and administers the county’s business. A single county 
commissioner may have limited authority to act independently with 
respect to county roads in his or her precinct but absent such 
authority a county acts through the county commissioners court. 

Very truly yours, 

K E  N  P  A X T  O N  
Attorney General of Texas 

BRENT WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

D. FORREST BRUMBAUGH 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

AUSTIN KINGHORN 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




