
 
  

 

   
 

 

  

      
   

 
  

 
  

 
  

 
 

 

    
   

      
 

     
 

    

     
   

  

PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

January 23, 2024 

The Honorable Brian Birdwell 
Chair, Senate Committee on Natural Resources & Economic Development 
Texas State Senate 
Post Office Box 12068 
Austin, Texas 78711-2068 

Opinion No. KP-0454 

Re: Whether a school district board of trustees has the authority under Education Code 
section 37.0811(c)(1)–(2) to adopt local procedures to allow uniformed school marshals to 
duty belt carry their firearm (RQ-0007-AC) 

Dear Senator Birdwell: 

You ask whether a school district board of trustees may adopt regulations allowing for 
“duty belt carry” of a handgun.1 We understand the phrase “duty belt carry” to mean openly 
carrying a handgun in a holster attached to a belt of the type commonly worn by uniformed law 
enforcement officers. See, e.g., City of Austin v. Howard, No. 03-22-00439-CV, 2023 WL 
1869645, at *1–2 (Tex. App.—Austin Feb. 10, 2023, no pet.) (mem. op.) (discussing a “duty belt” 
and related safety components). While you specifically reference Texas Education Code 
subsection 37.0811(c) and inquire about school marshals, we understand your question to 
encompass a school board’s broader authority to designate individuals, including school marshals, 
to duty belt carry a handgun for the protection of students and staff. Accordingly, we begin by 
reviewing this wider range of authority before moving on to address the specific provision you 
reference. 

Our office has previously opined on what is commonly known as a “guardian plan.” See 
generally Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-1051 (2014). The authority to implement such plans is 
derived from multiple sources. A school district board of trustees possesses “the exclusive power 
and duty to govern and oversee the management of the public schools of the district.” TEX. EDUC. 
CODE § 11.151(b); see also Davis v. Morath, 624 S.W.3d 215, 224 (Tex. 2021) (acknowledging 
the “broad authority” school boards enjoy under this provision). That authority is supplemented 
by Education Code section 11.1511, which requires a school board to “carry out other powers and 
duties as provided by this code or other law.” TEX. EDUC. CODE § 11.1511(b)(15). One such source 

1See Letter from Honorable Brian Birdwell, Chair, Senate Comm. on Nat. Res. & Econ. Dev., to Acting Att’y 
Gen. Angela Colmenero at 1 (Sept. 11, 2023), https://www.texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/ 
request/2023/RQ00007AC.pdf (“Request Letter”). 

https://www.texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files
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of “other law”—Penal Code section 46.03—generally prohibits a person from carrying a firearm 
on school premises. TEX. PENAL CODE § 46.03. However, as our office explained in GA-1051, 
subsection 46.03(a)(1) “creates an exception to the prohibition of carrying firearms on school 
premises for persons acting pursuant to a school district’s written regulations and authorization.” 
Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-1051 (2014) at 3–4; see also TEX. PENAL CODE § 46.03(a)(1)(A) 
(providing that a person does not commit a criminal offense under that provision if he “possesses 
or goes with a firearm . . . on the premises of a school [or] on any grounds or building owned by 
and under the control of a school . . . pursuant to written regulations or written authorization of the 
school or institution”). These provisions, when read together, authorize a school board to 
implement a guardian plan that designates one or more individual employees to carry firearms on 
school premises. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-1051 (2014) at 3 (“Under Education Code 
subsection 11.151(b), a board may promulgate written regulations and authorization as provided 
by Penal Code subsection 46.03(a)(1).”). Given its silence on what methods a school district may 
prescribe for the lawful carrying of a handgun, Penal Code section 46.03 cannot be construed to 
prohibit adoption of a policy that allows a school marshal to duty-belt carry a firearm. See Tarr v. 
Timberwood Park Owners Ass’n, Inc., 556 S.W.3d 274, 291 (Tex. 2018) (“Nothing is to be added 
to what the text states or reasonably implies . . . . That is, a matter not covered is to be treated as 
not covered.” (quoting ANTONIN SCALIA & BRYAN A. GARNER, READING LAW: THE 
INTERPRETATION OF LEGAL TEXTS 93 (2012))). 

Education Code sections 37.081 and 37.0814 provide another relevant legal framework. 
Section 37.081 authorizes a school district board of trustees to utilize security personnel that are 
employed as commissioned peace officers, school district peace officers, or school resource 
officers. TEX. EDUC. CODE § 37.081. Subsection 37.0814(a) states that a school board “must ensure 
that at least one armed security officer is present during regular school hours at each district 
campus.” Id. § 37.0814(a). In meeting this requirement, the armed security officer must be a school 
district peace officer, school resource officer, or commissioned peace officer employed as security 
personnel under section 37.081 unless the school board claims a good cause exception. Id. 
§ 37.0814(b)–(c). Where such an exception is claimed, the school board “must develop an 
alternative standard with which the district is able to comply, which may include providing a 
person to act as a security officer” that does not fall within these three categories. Id. § 37.0814(d). 
This individual can be “a school marshal” or, alternatively, “a school district employee or a person 
with whom the district contracts” that “has completed school safety training provided by a 
qualified handgun instructor” and “carries a handgun on school premises in accordance with 
written regulations or written authorization of the district under Section 46.03(a)(1)(A), Penal 
Code.” Id. Again, nothing in these provisions prohibits the law enforcement personnel that fill 
such roles from engaging in their common practice of duty-belt carrying a firearm while providing 
school security. 

With these other broad authorities in mind, we now turn to the specific provision about 
which you inquire. Section 37.0811 generally allows the board of trustees of a school district to 
“appoint one or more school marshals for each campus.” Id. § 37.0811(a). Subsection 37.0811(c) 
sets forth a school marshal’s authority as follows: 

(c) A school marshal appointed by the board of trustees of a school 
district or the governing body of an open-enrollment charter school 
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may carry a concealed handgun or possess a handgun on the physical 
premises of a school, but only: 

(1) in the manner provided by written regulations adopted by 
the board of trustees or the governing body; and 

(2) at a specific school as specified by the board of trustees 
or governing body, as applicable. 

Id. § 37.0811(c). As with the other frameworks discussed above, nothing in subsection 37.0811(c) 
prohibits a school marshal from duty-belt carrying a handgun.2 Neither does subsection 37.0811(d) 
prevent a school board from implementing a written policy that authorizes duty-belt carry on 
school premises. That provision addresses the content of the written regulations required by 
subsection 37.0811(c)(1): 

(d) Any written regulations adopted for purposes of Subsection (c) 
must provide that a school marshal may carry a concealed handgun 
on the school marshal’s person or possess the handgun on the 
physical premises of a school in a locked and secured safe or other 
locked and secured location. The written regulations must also 
require that a handgun carried or possessed by a school marshal may 
be loaded only with frangible duty ammunition approved for that 
purpose by the Texas Commission on Law Enforcement. 

Id. § 37.0811(d). Subsection 37.0811(d) sets a floor for a school marshal’s authorities regarding 
possessing a firearm, below which a school district board of trustees’ written regulations may not 
fall. Specifically, the provision requires a school board to allow a school marshal to “possess the 
handgun on the physical premises of a school in a locked and secured safe or other locked and 
secured location.” Id. By contrast, subsection 37.0811(c) establishes a ceiling for these authorities 
by authorizing a marshal to “possess a handgun on the physical premises of a school, but only . . . 
in the manner provided by written regulations adopted by the board of trustees . . . .” Id. 
§ 37.0811(c)(1). Noticeably absent from subsection 37.0811(c) is any language limiting 
possession to “a locked and secured safe or other locked and secured location,” despite the 
Legislature’s clear demonstration in the very next subsection—subsection 37.0811(d)—that it 
knows how to include such limiting language. Id. § 37.0811(d). This omission is significant, as 
courts “presume the Legislature chose the statute’s language with care, purposefully choosing each 
word, while purposefully omitting words not chosen.” In re Commitment of Bluitt, 605 S.W.3d 

2On its face, the phrase “carry a concealed handgun” does not include duty belt carry because a handgun on 
the duty belt is not concealed. While the Legislature eliminated the “concealed” requirement related to licensure to 
carry a handgun in 2015, that legislation did not alter the “concealed” language with regard to school marshal authority 
or school board regulations in Education Code section 37.0811. See Act of May 29, 2015, 84th Leg., R.S., ch. 437, 
2015 Tex. Gen. Laws 1706, 1706–22 (amending various statutory provisions related to subchapter H of chapter 411 
of the Government Code). However, the phrase “possess a handgun” as used in subsection 37.0811(c) does not exclude 
duty-belt carry. See BLACK’S LAW DICTIONARY 257 (10th ed. 2014) (defining “carry” to mean “[t]o possess and 
convey (a firearm) in a vehicle, including the locked glove compartment or trunk of a car” (citing Muscarello v. United 
States, 524 U.S. 125 (1998))); see also Muscarello, 524 U.S. at 134 (observing the term “[c]arry” in the context of 
firearms “implies personal agency and some degree of possession”). 
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199, 203 (Tex. 2020). By limiting the scope of “possess” in subsection 37.0811(d) but not 
including the same restrictions in subsection 37.0811(c), the Legislature has provided each school 
board with some discretion to determine the extent of handgun possession by school marshals that 
best meets that district’s individual needs. 

School district boards of trustees possess multiple avenues for allowing a designated 
individual to carry a handgun for the protection of students and staff, including implementing a 
guardian plan or utilizing a school security officer. Appointing a school marshal pursuant to 
Education Code section 37.0811 is another option for accomplishing this important policy goal. 
Because the authority to “possess” a handgun under subsection 37.0811(c) does not exclude the 
authority to duty-belt carry a handgun, a court would likely conclude that a school district board 
of trustees can adopt regulations authorizing a school marshal to “duty belt carry.” 
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S U M M A R Y 

A school district board of trustees may designate an 
individual to carry a handgun for the protection of students and staff 
by implementing a guardian plan or utilizing a school security 
officer. Education Code section 37.0811 provides another option for 
accomplishing this purpose by generally allowing a school board to 
appoint one or more school marshals for each campus in the district. 
Subsection 37.0811(c) authorizes a school marshal to possess a 
handgun on the physical premises of a school, but only in the manner 
provided by written regulations adopted by the board of trustees. A 
school marshal possesses a handgun when it is openly carried on the 
marshal’s duty belt. Therefore, a court would likely conclude that 
Education Code subsection 37.0811(c) authorizes a board of trustees 
to adopt regulations that allow a school marshal to duty belt carry a 
handgun. 

Very truly yours, 

K E  N  P  A X T  O N  
Attorney General of Texas 

BRENT WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

D. FORREST BRUMBAUGH 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

AUSTIN KINGHORN 
Chair, Opinion Committee 

J. AARON BARNES 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




