
   
 

 

   
 

 

 

   
   

     
 

     
   

       
   

  

  
  

    
    

 
 

     
      

       
    

      
     

       
  

PAXTON 
ATTORNEY GENER.AL OF TEXAS 

October 23, 2023 

The Honorable Matthew E. Minick 
Hardin County Attorney 
Post Office Box 516 
Kountze, Texas 77625 

Opinion No. KP-0447 

Re: Whether an elected constable may serve as a student resource officer, employed as an 
independent contractor, with a school district located in the constable’s precinct 
(RQ-0506-KP) 

Dear Mr. Minick: 

You ask several questions about whether an elected constable may serve as a school 
resource officer with a school district in the constable’s precinct.1 You tell us that “[a] school 
district . . . has requested to hire the elected constable as a [school] resource officer” on one of the 
school district’s campuses while also employing deputy constables to serve as school resource 
officers on other campuses.2 Request Letter at 1. You do not explain the nature of your underlying 
concern, nor do you supply any additional information regarding the factual scenario. See id. 
Within this limited context, you first ask whether an elected constable may be retained “as an 
independent contractor” to serve as a school resource officer in a school district within the 
constable’s precinct. Id. 

A court would likely conclude that a school resource officer may not be retained as 
an independent contractor. 

Education Code section 37.081 addresses the use of security personnel, school resource 
officers, and school district peace officers by an independent school district. See TEX. EDUC. CODE
§ 37.081. For the provision of school resource officers, subsection 37.081(a)(2) authorizes the
board of trustees of any school district to “enter into a memorandum of understanding with a local

1See Letter from Honorable Matthew E. Minick, Hardin Cnty. Att’y, to Off. of the Tex. Att’y Gen., Op. 
Comm. at 1 (Apr. 14, 2023), https://www.texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/request/2023 
/RQ0506KP.pdf (“Request Letter”). Although you ask about a “student” resource officer, we assume you to ask about 
a school resource officer, defined by statute as a “peace officer who is assigned by the officer’s employing political 
subdivision to provide a police presence at a public school, safety or drug education to students of a public school, or 
other similar services.” TEX. OCC. CODE § 1701.601. 

2We assume for purposes of your questions that the constable and the deputy constables at issue are from the 
same precinct. 

https://www.texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/request/2023


   

  
   

 
     

 
     

  
     

   

  

  
   

       
     

 

     
   

  
  

  

    
  
     

  
     

    
 

 
    

     
  

  
       

  
   

   
 

  
    

The Honorable Matthew E. Minick - Page 2 

law enforcement agency or a county or municipality that is the employing political subdivision of 
commissioned peace officers . . . .” Id. § 37.081(a)(2). Such a memorandum of understanding must 
“be in the form of an interlocal contract under Chapter 791, Government Code[.]” Id. § 37.081(a-
2)(1); see also generally TEX. GOV’T CODE §§ 791.001–.037 (Interlocal Cooperation Act) 
(authorizing local governments to contract with each other to perform governmental functions and 
services and prescribing the requirements for such a contract). State law defines a school resource 
officer as a “peace officer who is assigned by the officer’s employing political subdivision” to 
provide certain services at a public school. TEX. OCC. CODE § 1701.601. Thus, the school district 
may retain the services of a school resource officer only by entering into an interlocal contract 
with the local law enforcement agency or county that employs the peace officer, and not directly 
with the peace officer that will serve as a school resource officer. 

Education Code subsection 37.081(a)(2) and Occupations Code section 1701.601 both 
refer to the school resource officer’s “employing political subdivision.” TEX. EDUC. CODE 
§ 37.081(a)(2); TEX. OCC. CODE § 1701.601. In contrast, Education Code subsection 37.081(a)(1) 
authorizes a school district to “employ or contract with security personnel[.]” TEX. EDUC. CODE 
§ 37.081(a)(1) (emphasis added). This distinction suggests the Legislature is aware of the 
difference between an employment and an independent contractor arrangement but has chosen, 
with respect to school resource officers, to authorize services only through an officer’s 
employment with his employing political subdivision. Thus, a court would likely conclude that a 
school resource officer may not be retained by a school district as an independent contractor.3 

The dual-officeholding prohibition of Texas Constitution article XVI, subsection 
40(a) does not bar a constable from acting as a school resource officer under a 
memorandum of understanding that complies with Education Code section 37.081. 

As an alternative, you ask whether the constable may serve as a school resource officer 
“under a contract to employ the constable and deputy constables with the school district to provide 
[school] resource officers to a school district[.]” Request Letter at 1. You do not specify the source 
for your concern but, assuming that such a contract is a memorandum of understanding that 
complies with the requirements of Education Code section 37.081, we consider whether the 
potential school resource officer’s status as an elected constable implicates either constitutional or 
common-law dual-officeholding prohibitions. 

Article XVI, subsection 40(a) of the Texas Constitution provides, with certain exceptions 
not relevant here, that “[n]o person shall hold or exercise at the same time, more than one civil 
office of emolument[.]”4 TEX. CONST. art. XVI, § 40(a). The prohibition applies only if both 
positions are offices of emolument. State ex rel. Hill v. Pirtle, 887 S.W.2d 921, 931 (Tex. Crim. 

3As your second question is premised on an affirmative answer to this question, we decline to address it. See 
Request Letter at 1 (asking about an elected constable serving as an independent contractor under a proposed scenario). 
Our conclusion is limited to retaining the services of a school resource officer pursuant to Education Code subsection 
37.081(a)(2) and does not affect the ability of school districts and charter schools to secure the services of security 
personnel pursuant to subsections 37.081(a)(1), (3), or to commission their own peace officers pursuant to subsection 
37.081(a)(4). 

4See Tilley v. Rogers, 405 S.W.2d 220, 224 (Tex. Civ. App.—Beaumont 1966, writ ref’d n r.e.) (recognizing 
there is no distinction between the terms “civil office” and “public office”). 
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App. 1994) (orig. proceeding). An emolument is “a pecuniary profit, gain, or advantage.” Id. This 
office has consistently concluded that a constable holds an office of emolument for purposes of 
article XVI, subsection 40(a). See, e.g., Tex. Att’y Gen. Op. Nos. KP-0122 (2016) at 1, GA-1036 
(2014) at 1, GA-0540 (2007) at 2; see also TEX. CONST. arts. V, § 18(a) (providing for the office 
of constable), XVI, § 61(b) (providing for the compensation of constables on a salary basis). Thus, 
whether article XVI, subsection 40(a) prohibits the dual service at issue depends on whether a 
school resource officer likewise holds an office of emolument.  

Section 791.004 of the Interlocal Cooperation Act (the “Act”) provides that “[a] person 
acting under an interlocal contract does not, because of that action, hold more than one civil office 
of emolument or more than one office of honor, trust, or profit.” TEX. GOV’T CODE § 791.004. 
Because a school resource officers’ services may be retained by a school district only through an 
interlocal contract under the Act, he or she is necessarily a person acting under an interlocal 
contract for purposes of section 791.004 and, therefore, does not hold an office of emolument. See 
TEX. EDUC. CODE § 37.081(a-2)(1). Thus, article XVI, subsection 40(a) of the Texas Constitution 
does not bar a constable from serving as a school resource officer. See White v. Liberty Eylau 
Indep. Sch. Dist., 920 S.W.2d 809, 812 (Tex. App.—Texarkana 1996, writ denied) (stating that, 
by enacting section 791.004, the Legislature “quite clearly intended . . . to establish that a person 
acting in two or more official capacities pursuant to an interlocal contract does not violate article 
[XVI], section 40 of the constitution”). 

The common-law doctrine of incompatibility does not bar a constable from acting as 
a school resource officer under a memorandum of understanding that complies with 
Education Code section 37.081. 

The common-law doctrine of incompatibility of offices prohibits dual public service in 
cases of self-appointment, self-employment, and conflicting loyalties. See Ehlinger v. Clark, 
8 S.W.2d 666, 674 (Tex. 1928). First, self-appointment incompatibility precludes an officer from 
being appointed to a position over which the officer has appointment authority. See id. Second, 
self-employment incompatibility prohibits one person from holding an office and an employment 
that the office supervises. See id.; Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0265 (2019) at 2. Third, conflicting-
loyalties incompatibility prohibits a person “from simultaneously holding two positions that would 
prevent him or her from exercising independent and disinterested judgment in either or both 
positions.” Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0265 (2019) at 2 (quoting Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-
0169 (2004) at 2). In order for the first and third prongs—self-appointment and conflicting 
loyalties—to apply, both positions must be “offices.” Id. The Texas Supreme Court established a 
test for determining whether a person occupying a particular position is an officer for common-
law incompatibility purposes in Aldine Independent School District v. Standley. 280 S.W.2d 578, 
583 (Tex. 1955). The determinative inquiry under Aldine is whether the position exercises any 
sovereign function of government for the benefit of the public largely independent of the control 
of others. Id. 

This office has previously determined that, as an elected constitutional officer, a constable 
exercises a sovereign function of government for the benefit of the public and holds his or her 
position largely independent of the control of others. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0402 (2006) 
at 1; TEX. CONST. art. V, § 18(a) (providing that a constable shall be elected from each precinct). 
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We next consider whether a school resource officer meets the Aldine test. A school resource 
officer’s law enforcement duties are determined by the school district board of trustees. TEX. EDUC. 
CODE § 37.081(d); see also id. § 37.081(d)(3) (requiring the duties to be included in “any 
memorandum of understanding providing for a school resource officer”). Such duties “must 
include protecting: (1) the safety and welfare of any person in the jurisdiction of the . . . resource 
officer . . . ; and (2) the property of the school district” but may not include “routine student 
discipline or school administrative tasks” or other duties that, in the judgement of the school district 
board of trustees, are “better addressed by other district employees.” Id. § 37.081(d-1), (d-2)(1), 
(d-4). In addition, an interlocal cooperation agreement, through which a school resource officer 
must be retained, authorizes the supervision of performance under the agreement by various 
methods. See TEX. GOV’T CODE § 791.013. Because the school resource officer’s jurisdiction and 
job duties are determined by the school district and his or her performance is potentially subject to 
supervision, a court would likely conclude that a school resource officer does not act largely 
independent of the control of others and is likely not an “officer” for purposes of either self-
appointment or conflicting-loyalties incompatibility. And because the two positions at issue are 
likely not both “offices,” neither the self-appointment nor the conflicting-loyalties prongs of 
common-law incompatibility are implicated here. 

We turn to the remaining common-law incompatibility prong—self-employment 
incompatibility. This incompatibility arises when an officer is employed in a position over which 
the officer has employment authority. Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0434 (2023) at 2. The primary 
consideration of this employment authority for purposes of self-employment incompatibility is the 
supervision of the subordinate by the officer. Id. Here, the concern is whether, as constable, the 
person would have any supervisory role over the school resource officer position he or she would 
be simultaneously holding. We briefly compare the duties of an elected constable and the duties 
of a school resource officer. 

A constable’s specific statutory powers and duties include serving process and attending 
justice court. See generally TEX. LOC. GOV’T CODE § 86.021. A constable is also a peace officer 
pursuant to article 2.12(2) of the Code of Criminal Procedure, which authorizes the constable to 
“preserve the peace . . . [by] all lawful means” and “prevent or suppress crime” according to law. 
TEX. CODE CRIM. PROC. arts. 2.12(2), 2.13(a), (b)(1). As previously discussed, a school resource 
officer performs certain law enforcement duties, including protecting the safety and welfare of any 
person within the school resource officer’s jurisdiction and the property of the school district. TEX. 
EDUC. CODE § 37.081(d-1), (d-2)(1). While nothing in the statute suggests that a constable 
supervises school resource officers, the school district board is ultimately responsible for assigning 
the school resource officer’s duties in a way that avoids this scenario. Assuming the school district 
board does so, the self-employment prong of the common-law doctrine of incompatibility does not 
bar a constable from serving as a school resource officer. 

Other considerations may affect the ability of a constable to serve as a school resource 
officer. 

That neither constitutional nor common law dual officeholding prohibitions necessarily bar 
the contemplated arrangement does not, however, address the practical difficulties of serving in 
the two positions simultaneously. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0569 (2007) at 2 
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(acknowledging that “[e]ven though no legal incompatibility exists, conflict may still arise 
between the duties of the two positions”), GA-0214 (2004) at 4 (noting that despite having no legal 
bar to the dual service, “individual peace officer[s] may be subject to statutes, rules, ordinances, 
or policies that limit additional employments”). For example, the constable must perform the 
statutory duties placed upon him or her as an elected officeholder. See, e.g., TEX. LOC. GOV’T 
CODE § 86.021 (providing that the constable “shall execute and return as provided by law each 
process, warrant, and precept that is directed to the constable” and “shall attend each justice court 
held in the precinct”); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0413 (2001) at 1–2 (discussing the 
mandatory nature of both these duties and noting that a constable who believes he “has insufficient 
time to fulfill both duties” may apply to the commissioners court for the appointment of a deputy); 
TEX. LOC. GOV’T CODE §§ 86.011(a) (authorizing the commissioners court to approve the hiring 
of a deputy constable), 86.012(a) (authorizing the commissioners court to approve the appointment 
of reserve deputy constables). Depending on the total number of deputy constables and reserve 
deputy constables in the precinct, an arrangement whereby the constable and some number of 
deputy constables serve as school resource officers may not leave sufficient resources to ensure 
that the constable’s statutory duties remain fulfilled. 
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S U M M A R Y 

Education Code section 37.081 authorizes a school district 
to retain the services of a school resource officer. A court would 
likely conclude that a school resource officer may not be retained as 
an independent contractor. Neither Texas Constitution article XVI, 
subsection 40(a) nor the common-law doctrine of incompatibility 
prohibit a constable from acting as a school resource officer under a 
memorandum of understanding to retain the constable that complies 
with Education Code section 37.081. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

D. FORREST BRUMBAUGH 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

AUSTIN KINGHORN 
Chair, Opinion Committee 

BECKY P. CASARES 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




