
   
 

 

  
    

 

     
      

   
   

  
 

   
   

       
 

    
 

  

     
   

    

       
 

    
  

         
    

    
   

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

February 24, 2023 

The Honorable Matthew E. Minick 
Hardin County Attorney 
Post Office Box 516 
Kountze, Texas 77625 

Opinion No. KP-0434 

Re: Whether a commissioner of an emergency services district may also serve as a 
volunteer fire fighter for the emergency services district (RQ-0477-KP) 

Dear Mr. Minick: 

You ask whether a person may simultaneously serve as a volunteer fire fighter for an 
emergency services district (ESD) and a commissioner on the ESD’s board of commissioners.1 

You explain that another county’s attorney previously concluded this type of dual service is 
prohibited by the common-law doctrine of incompatibility. See Request Letter at 1 (citing County 
Attorney Opinion Number CL-97-014 from Nueces County); Attachment at 2 (concluding the 
incompatibility doctrine prohibits a commissioner of a rural fire prevention district from 
simultaneously serving as a volunteer fire fighter in that district). You question whether the fact 
that rural fire prevention districts have converted to ESDs impacts that conclusion. See Request 
Letter at 1; TEX. HEALTH & SAFETY CODE § 775.026(a) (providing that “[e]ach rural fire 
prevention district created under former Chapter 794 is converted to an emergency services district 
operating under this chapter [775]”). To address your question, we consider both the constitutional 
prohibition against dual officeholding and the common-law doctrine of incompatibility. 

Constitutional Prohibition on Dual Officeholding 

Article XVI, subsection 40(a) of the Texas Constitution provides that “[n]o person shall 
hold or exercise at the same time, more than one civil office of emolument[.]” TEX. CONST. art. 
XVI, § 40(a). This dual-officeholding prohibition applies if both positions are civil offices of 

1See Letter and Attachment from Matthew E. Minick, Hardin Cnty. Att’y, to Off. of the Att’y Gen., Op. 
Comm. at 1 (Aug. 29, 2022), https://texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/request/2022/ 
RQ0477KP.pdf (“Request Letter” and “Attachment”). We understand your question to involve an ESD that assumes 
the role of service provider and is “directly responsible for hiring the men and women (or accepting volunteers)” to 
provide emergency services to the residents of the district. TEX. ASSOC. OF FIRE & EMERGENCY DIST., ESD 
HANDBOOK (2017) at 43–44 (discussing the various methods by which ESDs provide emergency services and 
explaining that some contract for services with other entities, some undertake the role of service provider themselves, 
and some have combination departments). 

https://texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/request/2022


    

    
  

  
 

  
    

     
     

     
       

   
    

  
 

 

    
    

     
     

  

    
  

   

    
    

     
   

     
  

 

 
  

  
         

         
      

 

The Honorable Matthew E. Minick - Page 2 

emolument.2 See id. The determinative factor distinguishing an “officer” from a non-officer is 
“whether any sovereign function of the government is conferred upon the individual to be 
exercised by him for the benefit of the public largely independent of the control of others.” Aldine 
Indep. Sch. Dist. v. Standley, 280 S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955) (quoting Dunbar v. Brazoria Cnty., 
224 S.W.2d 738, 740 (Tex. Civ. App.—Galveston 1949, writ ref’d)). An emolument is “a 
pecuniary profit, gain or advantage.” State ex rel. Hill v. Pirtle, 887 S.W.2d 921, 931 (Tex. Crim. 
App. 1994, orig. proceeding).  

In Attorney General Opinion GA-1036, this office determined that an ESD commissioner 
holds an office of emolument. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-1036 (2014) at 1. While the statute 
related to commissioner compensation cited in that opinion was amended in 2017, a 
commissioner still receives compensation for his or her services. See TEX. HEALTH & SAFETY 
CODE § 775.038(a-1) (providing a commissioner “is entitled to receive compensation in the same 
manner and amount as are provided by Section 49.060, Water Code”); see also TEX. WATER CODE 
§ 49.060(a) (providing that “[a] director is entitled to receive fees of office of not more than $150 
a day for each day the director actually spends performing the duties of a director”). Thus, the 
conclusion in GA-1036 is not impacted by the statutory amendment.3 

This office has consistently determined that a volunteer fire fighter does not hold an office. 
See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0385 (2001) at 1, H-665 (1975) at 2. Because the position of 
volunteer fire fighter is not an office for purposes of article XVI, section 40 of the Texas 
Constitution, its prohibition against dual officeholding does not preclude an ESD commissioner 
from simultaneously serving as volunteer fire fighter for the ESD.  

Common-Law Doctrine of Incompatibility  

Next, we consider the common-law doctrine of incompatibility which prohibits dual public 
service in cases of self-appointment, self-employment, and conflicting loyalties. See Ehlinger v. 
Clark, 8 S.W.2d 666, 674 (Tex. 1928). Relevant here, self-employment incompatibility precludes 
an officer from being employed in a position over which the officer has employment authority. 
See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0172 (2017) at 2. “Self-employment” is not limited to an 
“employment” as one might commonly understand the term, but instead can include a position 
performed in a voluntary capacity. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0536 (2007) at 4. Rather than 
the nature of the position as employee or volunteer, “[t]he fundamental consideration under the 
self-employment aspect [of the incompatibility doctrine] is the supervision of the subordinate” by 
the officer. Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0826 (2010) at 2 (emphasis added) (quoting Tex. Att’y 
Gen. Op. No. GA-0738 (2009) at 2). 

2See Tilley v. Rogers, 405 S.W.2d 220, 224 (Tex. Civ. App.—Beaumont 1966, writ ref’d n r.e.) (recognizing 
there is no distinction between “civil office” and “public office”). 

3See also TEX. HEALTH & SAFETY CODE § 775.0366(c) (evidencing that an ESD commissioner holds a civil 
office of emolument by providing that a commissioner acting under a contract under the section “does not, because of 
that action, hold more than one civil office of emolument or more than one office of honor, trust, or profit” (emphasis 
added)). 
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You do not provide any information about the volunteer fire fighter’s supervision or chain 
of command. See generally Request Letter. For instance, a fire chief directly supervises volunteer 
fire fighters in some ESDs. See, e.g., LUMBERTON FIRE & EMS HARDIN COUNTY E.S.D. #2, 
https://lumbertonfireems.com/about/ (explaining the fire chief reports to the board of 
commissioners and all other fire personnel report to the chief); see also TEX. HEALTH & SAFETY 
CODE § 775.083(a)(5) (acknowledging that the positions of general manager, executive director, 
or fire chief may exist). But an ESD is ultimately governed by a board of commissioners. See TEX. 
HEALTH & SAFETY CODE §§ 775.034, .0341, .0345, .035 (all providing for a board of 
commissioners to serve as an ESD’s governing body). State law provides that the ESD board of 
commissioners may “appoint and employ necessary officers, agents, and employees” and shall 
“administer the district.” Id. §§ 775.031(a)(3), .036(a)(5). Thus, having a fire chief does not 
insulate the volunteer fire fighter from ultimate control of the ESD board. See Tex. Att’y Gen. Op. 
No. KP-0418 (2022) at 2 (explaining that self-employment incompatibility applies when the 
officer is in the direct chain of supervision over the position). Assuming the ESD undertakes the 
role of service provider, we conclude a volunteer fire fighter for an ESD is immediately or 
ultimately subordinate to the ESD board of commissioners. See supra note 1; cf. also Tex. Att’y 
Gen. Op. No. GA-0360 (2005) at 5 (concluding an ESD accountant is employed by the district and 
presumably serves at the board’s will). Consequently, a court would likely conclude that the 
common-law doctrine of incompatibility bars a person from simultaneously serving as a volunteer 
fire fighter for an ESD and a commissioner on the ESD’s board of commissioners. This conclusion 
is not affected by the conversion of rural fire prevention districts to ESDs. 

https://lumbertonfireems.com/about
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S U M M A R Y 

A court would likely conclude that the common-law doctrine 
of incompatibility bars a person from simultaneously serving as a 
volunteer fire fighter for an emergency services district and a 
commissioner on the ESD’s board of commissioners. 

Very truly yours, 

K E  N  P  A X T  O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

D. FORREST BRUMBAUGH
Deputy Attorney General for Legal Counsel

AUSTIN KINGHORN 
Chair, Opinion Committee 

CHRISTY DRAKE-ADAMS 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


