
 

 

    
    

 

   
 

   
    

  
          

     
 

  

 

 
  

  
    

 

September 20, 2022 

The Honorable Dee Hobbs 
Williamson County Attorney 
405 M.L.K. Street #7 
Georgetown, Texas 78626 

Opinion No. KP-0414 

Re: Meaning of the term “salary” as used in article XVI, subsection 40(b) of the Texas 
Constitution (RQ-0447-KP) 

Dear Mr. Hobbs: 

On behalf of the City of Hutto (“City”), you ask about a scenario where a “city council 
member accepted an employment position with a state college system and received compensation 
from state funds.”1 The Texas Constitution places limits on the compensation state employees 
may receive for concurrent service as members of local governing bodies.  You therefore ask 
“whether ‘compensation’ received under Section 3.04 of the Hutto City Charter is a ‘salary’ [for 
purposes of article XVI, subsection 40(b) of] the Texas Constitution.” Request Letter at 2. You 
also ask whether “the Hutto City Council, as a home-rule municipality, [may] construe by 
ordinance the compensation amount in its charter to be the actual minimum necessary amount for 
the performance of the duties of public office related to regular council meeting attendance[.]” Id. 

The City of Hutto’s charter (“Charter”) provides, in relevant part: 

b) City Council members shall receive as compensation the sum of 
four hundred dollars ($400.00) for attendance at each regular City 
Council meeting; provided, however, that no City Council member 
shall receive compensation for more than two (2) meetings in any 
one month. 

c) The Mayor and City Council members shall be entitled to all 
necessary expenses incurred in the performance of their official 
council duties upon approval by the City Council. 

1See Letter from Honorable Dee Hobbs, Williamson Cnty. Att’y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. 
at 2 (Feb. 15, 2022), http://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2022/pdf/RQ0447KP.pdf 
(“Request Letter”). 

http://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2022/pdf/RQ0447KP.pdf


  

    

    
       

  
   

  
   

    
 

   
 
 

 
 

 
 

     

   
   

     
   

   

    
   

 
   

       
    

 
 

   
   

    
   

  
     

 

The Honorable Dee Hobbs - Page 2 

HUTTO, TEX., CITY CHARTER, § 3.04 (2021). 

Your questions require the construction of the Charter, an undertaking outside the purview 
of an attorney general opinion. See, e.g., Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0231 (2019) at 1 (stating 
“this office does not ordinarily construe city charter provisions in attorney general opinions”).  
Nevertheless, we can advise you generally as to legal principles pertinent to your questions. 

No court has addressed whether the terms “salary” and “compensation” are 
synonymous in article XVI, subsection 40(b) of the Texas Constitution. 

Your first question concerns the meaning of the term “salary” in article XVI, subsection 
40(b), which provides in relevant part: 

State employees or other individuals who receive all or part of their 
compensation either directly or indirectly from funds of the State of 
Texas and who are not State officers, shall not be barred from 
serving as members of the governing bodies of school districts, 
cities, towns, or other local governmental districts.  Such State 
employees or other individuals may not receive a salary for serving 
as members of such governing bodies, except . . . . 

TEX. CONST. art. XVI, § 40(b) (emphasis added); see Request Letter at 2.  

A court’s “guiding principle when interpreting the Texas Constitution is to give effect to 
the intent of the voters who adopted it.” Degan v. Bd. of Trustees of Dallas Police & Fire Pension 
Sys., 594 S.W.3d 309, 313 (Tex. 2020). “Presuming that the language of the Texas Constitution 
is carefully selected” a court “construe[s] its words as they are generally understood”  and “rel[ies] 
heavily on the plain language of [its] literal text.” Spradlin v. Jim Walter Homes, Inc., 34 S.W.3d 
578, 580 (Tex. 2000). 

With those rules in mind, we first consider the common meaning of the term “salary” as 
used in the text of article XVI, subsection 40(b).  Salary is commonly defined as “‘[a]n agreed 
compensation for services . . . [usually] paid at regular intervals on a yearly basis’” and “‘fixed 
compensation paid regularly . . . for services.’” City of Houston v. Bates, 406 S.W.3d 539, 547 
(Tex. 2013) (examining two dictionary definitions of the term salary). A payment that is not fixed 
and certain but is contingent upon being earned for “work done, labor performed, or money 
collected” is not a salary under the common meaning of the term.  See Wichita Cnty. v. Robinson, 
276 S.W.2d 509, 513–14 (Tex. 1954); see also Keszenheimer v. Reliance Standard Life Ins. Co., 
402 F.3d 504, 508 (5th Cir. 2005) (concluding that per diem and auto allowance compensation, 
which vary each month, were not salary under the term’s common meaning).  Thus, focused solely 
on the common meaning, a court would likely conclude that a per meeting payment contingent 
upon attendance at the meeting is not a salary. 

At the same time, “[i]n determining the intent of the framers and adopters of a constitutional 
proposition,” a court may also “consider contextual factors such as ‘the history of the legislation, 
the conditions and spirit of the times, the prevailing sentiments of the people, the evils intended to 



  

    
 

   
   

   
  

     
   

 
  

 

 
 

  
   

  
 

     
    

    
  

   
   

      
 

  
  

    
  

   
      

  
   

   
     

      
  

   
 

 

The Honorable Dee Hobbs - Page 3 

be remedied, and the good to be accomplished.’” Degan, 594 S.W.3d at 313; see also Woods v. 
VanDevender, 296 S.W.3d 275, 281–82 (Tex. App.—Beaumont 2009, pet. denied) (examining, 
among other things, information published by the Texas Legislative Council and the language that 
appeared on the voters’ ballot to construe an amendment to the Texas Constitution).  Relying on 
contextual factors as evidence of legislative intent, this office previously concluded the Legislature 
used the terms “salary” and “compensation” interchangeably in subsection 40(b).  See Tex. Att’y 
Gen. LO-94-072 at 3.  As a general rule, compensation is a more comprehensive term than salary. 
See id.; see also BLACK’S LAW DICTIONARY 342 (10th ed. 2014) (defining compensation to mean 
“[r]emuneration and other benefits received in return for services rendered”); Tex. Att’y Gen. Op. 
No. GA-0449 (2006) at 2 (concluding compensation included premium payments for health 
insurance and car allowances).  However, no court has directly addressed the meaning of the terms 
“salary” and “compensation” in article XVI, subsection 40(b) of the Texas Constitution.  
Therefore, we cannot predict with certainty whether a court would conclude the Legislature 
equates the term “salary” with “compensation” in subsection 40(b). 

Whether the per meeting compensation in the Charter may be construed to constitute 
the reimbursement of expenses rather than “salary” for purposes of article XVI, 
subsection 40(b) is left to the discretion of the appropriate City officials, subject to 
judicial review. 

We understand your second question to ask whether the city council could, by ordinance, 
construe the per meeting compensation in section 3.04 of the Charter to constitute the 
reimbursement of expenses.  See Request Letter at 2. You raise this issue because a mere 
reimbursement of expenses does not constitute “salary” for purposes of subsection 40(b).  See Tex. 
Att’y Gen. Op. No. GA-0530 (2007) at 6. But a reimbursement must be for legitimate expenses, 
and simply denominating a payment as an expense rather than a salary does not alter the nature of 
the payment. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1266 (1990) at 3. A determination as to whether 
the per meeting compensation constitutes actual reimbursement of expenses will involve fact 
questions for the City to decide in the first instance, but we offer some general guidance regarding 
the City’s authority to adopt ordinances and construe the Charter.  

The City is a home-rule city that derives its authority from the Texas Constitution and the 
Charter adopted by its voters.  See Powell v. City of Houston, 628 S.W.3d 838, 842 (Tex. 2021).  
A municipal ordinance adopted by the City’s governing body may not conflict with state law or 
the Charter. See TEX. CONST. art. XI, § 5(a) (“[N]o . . . ordinance passed under [a city] charter 
shall contain any provision inconsistent with the Constitution of the State, or of the general laws 
enacted by the Legislature of this State.”); Powell, 628 S.W.3d at 843 (considering whether an 
ordinance complied with the city charter and state law). Nor may an ordinance amend a Charter 
provision.  See TEX. CONST. art. XI, § 5(a) (providing a city charter is amended by a majority vote 
of the qualified voters of the city); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0433 (2006) at 2 (“[T]he 
City charter provision granting authority to amend the charter by ordinance is invalid because it is 
inconsistent with the constitutional requirement that all charter amendments be adopted by a 
majority of a city’s qualified voters.”). 

While the decision as to the proper interpretation of section 3.04 of the Charter is left to 
the discretion of the appropriate City officials in the first instance, it is subject to judicial review.  



  

   
  

 
     

 
   

    
  

    
    

  

The Honorable Dee Hobbs - Page 4 

A court would construe section 3.04 using the general rules of statutory interpretation. See Powell, 
628 S.W.3d at 843.  If a city charter does not define a term, a court looks “to its common, ordinary 
meaning unless a contrary meaning is apparent from the” charter’s language.  Powell, 628 S.W.3d 
at 843; see also City of Corpus Christi v. O’Brien, No. 13–08–00267–CV, 2009 WL 265281, at 
*4 (Tex. App.—Corpus Christi, Feb. 5, 2009, pet. denied) (not designated for publication) 
(interpreting the term “compensation” in a city charter).  Courts construe undefined terms within 
the context used and not in isolation. See Guitar Holding Co., L.P. v. Hudspeth Cnty. Underground 
Water Conservation Dist. No. 1, 263 S.W.3d 910, 915–16 (Tex. 2008); see also Tex. Att’y Gen. 
LO-93-33 at 2 (considering a state law that provided for both a per diem payment and a 
reimbursement of expenses and concluding the per diem payment was necessarily regarded as a 
salary). 
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S U M M A R Y 

Article XVI, subsection 40(b) expressly permits a state 
employee or an individual who receives compensation from the state 
to serve as a member of the governing body of a city but prohibits 
the person from receiving a salary for the latter unless the person 
receives compensation from the state for work performed in certain 
capacities.  Because of the multiple possible meanings of these 
terms, we cannot predict with certainty whether a court would 
conclude the Legislature equates the term “salary” with 
“compensation” in subsection 40(b). 

Whether the per meeting payment provided under section 
3.04 of the Hutto City Charter may be construed to constitute the 
reimbursement of expenses rather than “salary” for purposes of 
subsection 40(b) is left to the discretion of the appropriate City 
officials in the first instance, subject to judicial review. 

Very truly yours, 

K E  N  P  A X T  O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

D. FORREST BRUMBAUGH 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

CHARLOTTE M. HARPER 
Acting Chair, Opinion Committee 

CHRISTY DRAKE-ADAMS 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


