
 
 

 

     
   

    

   

   
        

     

  
  

 
 

  
   

 
  

 
 

  
 

     
  

   
  

 

  
    

April 14, 2022 

The Honorable Pam Guenther 
Jackson County Criminal District Attorney 
115 West Main, Room 205 
Edna, Texas 77957 

Opinion No. KP-0404 

Re: Whether article V, section 1-a, of the Texas Constitution prohibits a candidate from 
running for state judicial office if the candidate is seventy-four years of age on the date of 
the election but turns seventy-five before the term begins (RQ-0430-KP) 

Dear Ms. Guenther: 

You ask whether a district judge who runs for reelection at the age of seventy-four but who 
turns seventy-five between election day and the start of the new term may serve the four-year term 
to which he seeks election.1 Article V, section 1-a(1) of the Texas Constitution provides: 

Subject to the further provisions of this Section, the Legislature shall 
provide for the retirement and compensation of Justices and Judges 
of the Appellate Courts and District and Criminal District Courts on 
account of length of service, age and disability, and for their 
reassignment to active duty where and when needed. The office of 
every such Justice and Judge shall become vacant on the expiration 
of the term during which the incumbent reaches the age of seventy-
five (75) years or such earlier age, not less than seventy (70) years, 
as the Legislature may prescribe, except that if a Justice or Judge 
elected to serve or fill the remainder of a six-year term reaches the 
age of seventy-five (75) years during the first four years of the term, 
the office of that Justice or Judge shall become vacant on 
December 31 of the fourth year of the term to which the Justice or 
Judge was elected. 

TEX. CONST. art. V, § 1-a(1). When the Legislature proposed the age limit provision in 1965, it 
described the provision as “requiring automatic retirement” of judges at age 75.  Tex. H.J.R. Res. 

1See Letter from Honorable Pam Guenther, Jackson Cnty. Crim. Dist. Att’y, to Honorable Ken Paxton, Tex. 
Att’y Gen. at 1 (Sept. 7, 2021), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf/ 
RQ0430KP.pdf. 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf


  

      
   
  

   
  
  

    
    

   

  
 

  
 

    
   
    

 
    

      
   

    
  

  
  

    

   
   

   
 

   
    

   

   
      

 

   
     

 
    

The Honorable Pam Guenther - Page 2 

57, 59th Leg., R.S., 1965 Tex. Gen. Laws 2227 (preamble). Courts recognize that mandatory 
judicial retirement ensures that judges who reach an age where they may no longer be effective do 
not remain in office.  See Hatten v. Rains, 854 F.2d 687, 692–93 (5th Cir. 1988); Werlein v. 
Calvert, 460 S.W.2d 398, 401–02 (Tex. 1970) (“The reason for the amendment and its purpose are 
matters of common knowledge.  Judges did not always retire when they should and some were 
reelected after the infirmities resulting from age made it impossible for them to render effective 
service.”); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. M-0627 (1970) at 7 (“[T]he intent appears clear that 
judges over seventy-five are disqualified to serve.”). 

Texas courts and this office have consistently construed section 1-a(1) as a mandatory 
retirement provision.  See, e.g., Walker v. Emps. Ret. Sys. of Tex., 753 S.W.2d 796, 798 (Tex. 
App.—Austin 1988, writ denied) (asserting that section 1-a(1) “establishes mandatory retirement 
standards for judges”); Wal-Mart Stores, Inc. v. Ard, 991 S.W.2d 518, 524 n.5 (Tex. App.— 
Beaumont 1999, pet. denied) (citing section 1-a(1) as the basis for “the mandatory retirement age 
for appellate judges”).  Section 1-a(1) provides for the “retirement” of judges, stating a judge’s 
office “shall become vacant” at the end of the term during which he or she turns seventy-five. 
TEX. CONST. art. V, § 1-a(1). Pursuant to this language, a judge must leave office at the end of the 
term. The Texas Supreme Court explained shortly after the amendment adopting an age 
requirement that it “was adopted to insure that, with certain exceptions to prevent hardship, all 
judges of the courts designated would retire at or before reaching the age of 75 years.”  Werlein, 
460 S.W.2d at 402. 

In Hatten v. Rains, the Fifth Circuit Court of Appeals addressed a factual scenario akin to 
the one you describe.  854 F.2d at 690.  A long-serving district court judge turned seventy-five on 
August 26, 1988.  Id. His term of office expired December 31, 1988. Id. The court concluded 
that because the judge turned seventy-five “before the beginning of his next term, he [was] 
ineligible to be placed on the ballot.” Id. The scenario you describe involves the same facts—a 
judge who will turn seventy-five before the beginning of his next term.  Long-standing court 
precedent holds that the judge in this situation may not run for election for another term. 

You suggest that Hatten v. Rains may be distinguishable because it addressed a prior 
version of article V, section 1-a(1). See Request Letter at 2–3.  Prior to 2007, the provision 
provided that judicial offices became vacant on the date the incumbent reached age seventy-five. 
Tex. H.J.R. Res. 57, 59th Leg., R.S., 1965 Tex. Gen. Laws 2227.  The provision was amended in 
2007 to allow those judges who reached age seventy-five to complete their terms before the 
imposition of mandatory retirement.  Tex. H.J.R. Res. 36, 80th Leg., R.S., 2007 Tex. Gen. Laws 
6136. While the timing of the vacancy in Hatten may be distinguishable from the scenario you 
describe, the intervening constitutional amendment does not impact the answer to your question.  
See Hatten, 854 F.2d at 690.  The dispositive issue is whether the judge turned seventy-five “before 
the beginning of his next term.” Id. In both instances, the constitutional provision makes the judge 
who will be seventy-five before a term begins ineligible for reelection.     

As you observe, opportunities exist for judges to continue to serve in the judiciary upon 
reaching age seventy-five and afterward.  See Request Letter at 3. The Government Code 
establishes a procedure by which retired judges may be assigned to “sit on any court of the state 
of the same or lesser dignity as that on which the person sat before retirement.” TEX. GOV’T CODE 
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§ 75.002(a).  Furthermore, the chief justice of the Texas Supreme Court may assign a retired justice 
or judge of the supreme court, of the court of criminal appeals, or of a court of appeals to a court 
of appeals for active service. Id. § 75.003(b).  Thus, while they may not run for elected judicial 
office in Texas, former judges who are age seventy-five and over may continue to serve and be 
compensated as part of the judiciary in some circumstances. See Werlein, 460 S.W.2d at 402 
(explaining that “the State should not be deprived, absolutely and without exception, of the 
knowledge and experience of retired judges who have reached the age of 75 years”); Tex. Att’y 
Gen. Op. No. H-155 (1973) at 2; see also Lanford v. Fourteenth Ct. App., 847 S.W.2d 581, 587– 
88 (Tex. Crim. App. 1993) (considering whether a former judge could be assigned as a visiting 
judge). 
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S U M M A R Y 

Under section 1-a(1) of article V of the Texas Constitution, 
a judge serving a four-year term who will reach the age of seventy-
five before the end of the current term must retire at the end of the 
term of office.  Longstanding judicial precedent holds that the judge 
may neither run for nor serve subsequent terms as an elected judge 
in Texas. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 


