
 

 

   
 

   

  

 
   

 
 

    

 

    
 

    
 

    
 

   
  

   
   

 

 
   

  

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

February 1, 2022 

The Honorable Susan Deski 
Burleson County Attorney 
100 West Buck Street, Suite 402 
Caldwell, Texas 77836 

Opinion No. KP-0400 

Re: Whether a part-time assistant county attorney representing the Department of 
Family and Protective Services may maintain a private practice representing 
parents or children in child protection cases in other counties (RQ-0423-KP) 

Dear Ms. Deski: 

You ask whether a part-time assistant county attorney is prohibited by the Professional 
Prosecutors Act or conflict of interest rules from representing the Department of Family and 
Protective Services (“Department”) in Burleson County (“County”) child protection cases when 
the attorney “simultaneously maintains a private practice in other counties in which they represent 
both parents and children in child protection cases that may be adverse to the Department.”1 

Background 

You inform us that your office, among other matters, represents the Department of Family 
and Protective Services in child protection cases in Burleson County.  Request Letter at 1; see TEX. 
FAM. CODE § 264.009(a) (providing, with exceptions not relevant here, that in any action under 
the Family Code, the Department “shall be represented in court by the county attorney of the 
county where the action is brought, unless the district attorney or criminal district attorney of the 
county elects to provide representation”).  You explain that you would like to hire a part-time 
assistant county attorney whose “sole function” would be to represent the Department in such cases 
and that you are aware of other counties that have employed a part-time attorney in this manner. 
Request Letter at 1. You offered the position to a particular attorney who maintains a private 
practice in Travis County representing “parents and children in child protection cases in the Central 
Texas area, but not in Burleson County or its contiguous counties.”  Id. 

1Letter from Honorable Susan Deski, Burleson Cnty. Att’y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. at 1 
(Aug. 2, 2021), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf/RQ0423KP.pdf 
(“Request Letter”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf/RQ0423KP.pdf


 

   

 

  

    
     

  
   

  
     

 
    

 
    
  

 
     

     

 
  

     
   

  
       

 
   

 

 

  
   

 

   

  

The Honorable Susan Deski - Page 2 

Your question has two components: whether this attorney may maintain a private practice 
and whether this attorney, in that private practice, may represent parents or children in child 
protection cases that may be adverse to the Department.  We consider each component in turn. 

Attorney’s maintenance of a private practice generally 

The Professional Prosecutors Act (the “Act”) found in Government Code chapter 46 
addresses the first component of your question.  See TEX. GOV’T CODE §§ 46.001–.007; see also 
id. § 46.002(3) (making the Act applicable to county attorneys performing the duties of district 
attorneys in particular counties, including Burleson County).  Chapter 46 governs state and county 
prosecutors and generally prohibits a state prosecutor from engaging in the private practice of law. 
See id. § 46.005(a).  The primary purpose of the prohibition on the private practice of law is to 
“prevent prosecutors from spending their time attending to the business of private clients rather 
than public business.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0380 (2001) at 1 (internal quotation marks 
omitted).  The Act’s prohibition also “applies to a county prosecutor and any assistant of a 
prosecutor if, from all state and county funds received, the county prosecutor or assistant receives 
a salary that is equal to or more than 80 percent of the benchmark salary.” TEX. GOV’T CODE 
§ 46.005(c).  A similar provision, found in Government Code chapter 41 containing general 
provisions relating to prosecuting attorneys, prohibits an assistant prosecutor who receives 
longevity pay from engaging in the private practice of law if the assistant prosecutor receives a 
salary equal to or more than 80 percent of the salary the state pays a district judge. See id. 
§ 41.254(a). 

The “benchmark salary” is the “state annual salary as set by the General Appropriations 
Act in accordance with Section 659.012 paid to a district judge with comparable years of service 
as the county prosecutor.” Id. § 46.001(2).  Currently, that salary is $140,000. See id. 
§ 659.012(a)(1).  Eighty percent of $140,000 is $112,000.  You assert that you offered the part-
time attorney a salary of $35,000, and that even with their expected longevity pay, the attorney’s 
total annual salary would be less than $112,000.  See Request Letter at 2. If in fact the part-time 
attorney’s salary does not exceed the salary specified in these provisions, neither provision applies 
to prohibit the attorney here from engaging in the private practice of law.  See generally Tex. Att’y 
Gen. Op. Nos. GA-0241 (2004) at 2 (“County attorneys who do not receive a salary in excess of 
the benchmark are not subject to the prohibition in the Professional Prosecutors Act against 
maintaining a private law practice.”), GA-0094 (2003) at 2 (concluding that because county 
attorney’s salary was less than “80 percent of the benchmark salary,” section 46.005 was not 
applicable and county attorney could engage in the private practice of law).  Accordingly, a court 
would likely conclude that neither Government Code section 46.005(a) nor Government Code 
section 41.254 prohibit the assistant county attorney you describe from maintaining a private 
practice. 

Attorney’s representation of parents or children in child protection cases 

The Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct (“Disciplinary Rules”) govern 
lawyers in Texas and address the second component of your question.  See TEX. GOV’T CODE 
§ 81.071 (“Each attorney admitted to practice in this state . . . is subject to the disciplinary and 
disability jurisdiction of the supreme court and the Commission for Lawyer Discipline, a 



 

   
       

  
   

     
    

    
    

 

     
  

    
          

   
 

 
 
 
 

      
 

  
 

  
      

    
 

   
    

 
 

   
  

    
   

 
  

      
              

  
      

    
 

The Honorable Susan Deski - Page 3 

committee of the state bar.”). Disciplinary Rule 1.06 prohibits an attorney from representing 
opposing parties to the same litigation. TEX. DISCIPLINARY RULES OF PROF’L CONDUCT R. 1.06(a), 
reprinted in TEX. GOV’T CODE, tit. 2, subtit. G, app. A (Tex. State Bar R. art. X, § 9).  You do not 
suggest circumstances exist that make this rule applicable, but to the extent such circumstances 
arise, this attorney could not represent children or parents and the Department as opposing parties 
in the same matter. See In re Seven-O Corp., 289 S.W.3d 384, 390 (Tex. App.—Waco 2009, orig. 
proceeding [mand. denied]) (reciting comment 2 to Rule 1.06(a) noting that the term “‘opposing 
parties’ . . . contemplates a situation where a judgment favorable to one of the parties will directly 
impact unfavorably upon the other party”). 

Beyond prohibiting direct adversarial opposition, Disciplinary Rule 1.06(b)(1) also 
generally prohibits an attorney from representing two persons in a “substantially related matter” 
whose interests are “materially and directly adverse.”  TEX. DISCIPLINARY RULES OF PROF’L 
CONDUCT R. 1.06(b)(1). The Disciplinary Rules do not define “substantially related.” See id. The 
Texas Supreme Court defined the term for purposes of Disciplinary Rule 1.09, and some courts 
have used that same definition for Disciplinary Rule 1.06. See, e.g., In re Houston Cnty. ex rel. 
Session, 515 S.W.3d 334, 342 (Tex. App.—Tyler 2015, orig. proceeding); State Bar of Tex. v. 
Dolenz, 3 S.W.3d 260, 270–71 (Tex. App.—Dallas 1999, no pet.).  Accordingly, two matters are 
“substantially related” when “a genuine threat exists that a lawyer may divulge in one matter 
confidential information obtained in the other because the facts and issues involved in both are so 
similar.” In re Houston Cnty., ex rel. Session, 515 S.W.3d at 342, citing In re EPIC Holdings, 
Inc., 985 S.W.2d 41, 51 (Tex. 1998).  

Also, Disciplinary Rule 1.06(b)(2) generally prohibits an attorney from representing a 
person if such representation “reasonably appears to be or become adversely limited by the 
lawyer’s or law firm’s responsibilities to another client or to a third person or by the lawyer’s or 
law firm’s own interests.”  TEX. DISCIPLINARY RULES OF PROF’L CONDUCT R. 1.06(b)(2).  This 
section addresses a “situation when a lawyer may not be able to consider, recommend or carry out 
an appropriate course of action for one client because of the lawyer’s . . . responsibilities to others.” 
Id. cmt. 4; see also In re Thetford, 574 S.W.3d 362, 376 (Tex. 2019) (original proceeding) (stating 
“a lawyer’s representation of one client is adverse to another client if the lawyer’s ability to 
faithfully and loyally represent his other client is compromised”).  Thus, to the extent this 
attorney’s representation of parents and children implicate matters that are substantially related to 
matters in which she represents the Department, or the representation of one client compromises 
representation of another, such representation would implicate Disciplinary Rule 1.06(b).2 

This attorney’s representation may also implicate Disciplinary Rule 1.10. Disciplinary 
Rule 1.10, relating to successive government and private employment, provides that a lawyer 
“shall not represent a private client in connection with a matter in which the lawyer participated 
personally and substantially as a public officer or employee, unless the appropriate government 

2An exception to the prohibition applies if (1) the attorney reasonably believes that “the representation of 
each client will not be materially affected” and (2) “each affected or potentially affected client consents to such 
representation after full disclosure of the existence, nature, implications, and possible adverse consequences of the 
common representation and the advantages involved, if any.” TEX. DISCIPLINARY RULES OF PROF’L CONDUCT R. 
1.06(c). The burden of proving the application of the exception would be on the attorney raising the exception. See 
State Bar of Tex. v. Dolenz, 3 S.W.3d at 270. 



 

       
 
 

       
 

   
  
  

    
   

     

      
    

    
    

 
    

   
      

   
 

    
 

  
   

 
       

   
   

      
    

     

The Honorable Susan Deski - Page 4 

agency consents after consultation.” TEX. DISCIPLINARY RULES OF PROF’L CONDUCT R. 1.10(a).   
But the comments to Disciplinary Rule 1.10(a) state that the rule does not “prohibit a lawyer from 
jointly representing a private party and a government agency when doing so is permitted by Rule 
1.06 and is not otherwise prohibited by law.” Id. cmt. 8.  Disciplinary Rule 1.10 prohibits a lawyer 
from representing a private client whose interests are adverse to a governmental agency if the 
lawyer gained confidential government information during his or her prior employment with the 
government agency.  Id. R. 1.10(c), (g).  The comments to Disciplinary Rule 1.10 advise that “[a] 
lawyer should not be in a position where benefit to a private client might affect performance of the 
lawyer’s professional functions on behalf of public authority” and that there could be “unfair 
advantage” to the “private client by reason of access to confidential government information about 
the client’s adversary obtainable only through the lawyer’s government service.” Id. cmt. 3.  

Ultimately, we cannot advise you that the representation of this attorney as you describe it 
is proper as a matter of law. Conflict-of-interest questions involve issues of fact and are not ones 
we can answer in an Attorney General opinion.3 See, e.g., Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0557 
(2007) at 3 (recognizing that resolution of issues under the Disciplinary Rules involve the 
investigation and resolution of fact questions which is beyond the scope of an Attorney General 
opinion).  “Violations of, or sufficiency of actions taken under, the rules of professional conduct 
are to be decided in the first instance by the lawyer, or by the disciplinary arm of the Supreme 
Court of Texas and the State Bar of Texas.” Id. (citing Tex. Disciplinary Rules of Professional 
Conduct preamble ¶ 15).  Accordingly, we cannot conclusively answer your second question and 
instead refer you to the Committee on Professional Ethics, whose functions include opining on the 
propriety of attorney conduct under the Disciplinary Rules.  See TEX. GOV’T CODE §§ 81.091 
(creating the Committee on Professional Ethics); 81.092(a) (providing that the committee shall 
“express its opinion on the propriety of professional conduct”); see also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. 
GA-0716 (2009) at 2, GA-0557 (2007) at 3, JC-0033 (1999) at 3.  

3While you describe certain facts that lead you and this attorney to conclude that there is no conflict, the 
Department offers differing facts suggesting potential areas of conflict. Compare Request Letter at 2–3, with Letter 
from Brenda L. Kinsler, Managing Att’y, Office of Gen. Couns., Tex. Dep’t of Fam. & Protective Servs., to Honorable 
Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. at 2–4 (Aug. 27, 2021) (on file with the Op. Comm.).  This office does not resolve 
disputed facts. See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0240 (2019) at 1. To the extent the Department were to seek the 
disqualification of this attorney in any particular matter, it would have the burden of establishing a violation of one or 
more of the disciplinary rules. See generally In re Houston Cnty., 515 S.W.3d at 342. 
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S U M M A R Y 

A court would likely find that an assistant county attorney 
with the salary you describe may maintain a private practice. 

Attorney conflicts of interest are governed by the Texas 
Disciplinary Rules of Professional Conduct.  The representation you 
describe may implicate Rules 1.06 and 1.10, but violations thereof 
are to be determined, in the first instance, by the attorney and the 
Committee on Professional Ethics.  Questions about potential 
violation of these rules involve questions of fact and cannot be 
answered in an Attorney General opinion. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




