
 

 

   
    

   

    
     

  

 

    
    

 
  

   
 

   
  

   

   

 

      
   

    

        

     

PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

January 31, 2022 

The Honorable Rob Baiamonte 
Goliad County Attorney 
Post Office Box 24 
Goliad, Texas 77963 

Opinion No. KP-0399 

Re: Authority of Goliad County to erect signage in a state highway right-of-way under 
Transportation Code chapter 394 in particular circumstances (RQ-0422-KP) 

Dear Mr. Baiamonte: 

You ask about Goliad County’s authority to erect signage in a state highway right-of-way 
under Transportation Code chapter 394, which regulates outdoor advertising signs on rural roads.1 

See generally TEX. TRANSP. CODE §§ 394.001–.087. 

Background 

In May of 2021, the Governor issued a disaster proclamation under section 418.014 for 
several specified counties, including Goliad County, along the border proclaiming that “the 
ongoing surge of individuals unlawfully crossing the Texas-Mexico border poses an ongoing and 
imminent threat of severe damage, injury, and loss of life and property, including . . . human 
trafficking.”2 That disaster proclamation continues, and the Governor most recently renewed that 
disaster proclamation on December 23, 2021.3  You tell us that the Goliad County sheriff placed 
signs on U.S. Highway 59 in an unincorporated area near the border between Bee County and 
Goliad County.  Request Letter at 1.  We are informed that the signs are in Spanish and translate 
as the following: 

1See Letter from Honorable Rob Baiamonte, Goliad Cnty. Att’y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. 
at 1 (June 22, 2021), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf/ 
RQ0422KP.pdf (“Request Letter”). 

2GOVERNOR OF THE STATE OF TEXAS, DISASTER PROCLAMATION (May 31, 2021), https://gov.texas.gov/ 
uploads/files/press/DISASTER_border_security_IMAGE_05-31-2021.pdf. Office of the Governor, Proclamation 41-
3822, 46 Tex. Reg. 3657, 3658 (2021). 

3GOVERNOR OF THE STATE OF TEXAS, DISASTER PROCLAMATION RENEWAL (Dec. 23, 2021), 
https://gov.texas.gov/uploads/files/press/DISASTER_renewing_covid19_disaster_proclamation_IMAGE_12 
-23-2021.pdf, Office of the Governor, Proclamation 41-3870, 47 Tex. Reg. 5 (2022). 

https://gov.texas.gov/uploads/files/press/DISASTER_renewing_covid19_disaster_proclamation_IMAGE_12
https://gov.texas.gov
https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf


  

 
 

 
 

   
    

    
  

     

 

  
   

     
 

 
 

     
   

         
    

   
    

   
 

 

       
 

 
   

  
 

    
 

 

 
      

The Honorable Rob Baiamonte- Page 2 

WARNING 
Traffickers of humans and drugs 

Turn around and go around 
Do not enter Goliad County 

Or we will hunt you down and put you in jail4 

You further tell us that the Texas Department of Transportation (“TxDOT”) requested the sheriff 
to remove the signs and eventually removed the signs from the U.S. Highway 59 right-of-way. Id. 
You ask whether Goliad County may erect signs in the state highway right-of-way, specifically 
under exceptions in chapter 394 for signs to protect life and property, and signs erected by a 
political subdivision.  Id.; see TEX. TRANSP. CODE § 394.003(a)(3), (6). 

Chapter 394 does not grant the county authority to place the signs in question. 

Title 6 of the Transportation Code governs highways and roads in the State.  See generally 
TEX. TRANSP. CODE §§ 201.001–474.004 (Title 6).  Chapter 394 is found in subtitle H, relating to 
“Highway Beautification.” Id. §§ 391.001– 430.002 (subtitle H). Chapter 394 regulates outdoor 
advertising signs that are visible from the main-traveled way on rural roads, requiring licenses and 
permits from the Texas Transportation Commission (the “Commission”) and regulating such 
matters as height, placement, spacing, and similar matters.  See id. §§ 394.001–.087. 

You suggest that exceptions in section 394.003 for signs to protect life and property and 
signs erected by a political subdivision may authorize Goliad County to erect the sheriff’s sign. 
Request Letter at 1; see TEX. TRANSP. CODE § 394.003(a)(3), (6). But section 394.003 excepts 
such signs only from the regulations and requirements in chapter 394. TEX. TRANSP. CODE 
§ 394.003(a).  Chapter 394 does not address whether a county has authority to place a sign on a 
highway right-of-way in the first instance. Because chapter 394 does not grant such authority to a 
county, we must consider more broadly how Transportation Code Title 6 and federal law allocate 
authority regarding sign placement on highway rights-of-way.  We begin by examining TxDOT’s 
responsibility for highway signage. 

TxDOT possesses authority concerning signage on state highways under state and 
federal law. 

The TxDOT executive director, with the direction and approval of the Commission, must 
prepare a plan “for the location, construction, and maintenance of a comprehensive system of state 
highways and public roads.”  Id. § 201.103(a), (d); see also id. § 221.001(3) (defining “State 
highway system” as “the highways in this state included in the plan providing for a system of state 
highways prepared by the director under Section 201.103”).  TxDOT “has exclusive and direct 
control of all improvement of the state highway system.” Id. § 224.031. TxDOT “may classify, 
designate, and mark state highways in this state” and “may provide a uniform system of marking 
and signing state highways under the control of the state.”  Id. § 201.903. 

4See Letter from Honorable Roy Boyd, Goliad Cnty. Sheriff at 4 (Sept. 1, 2021) (on file with the Op. Comm.).  



  

   
   

 
   
    

 

  
  

  
    

 
  

 
 

       

 
 

  
   

      
 

  

   
  

 

 

 
    

      
   

       
       

  
     

          

The Honorable Rob Baiamonte- Page 3 

TxDOT informs us that U.S. Highway 59 is part of the state highway system, which in turn 
is part of the federal-aid highway system and therefore subject to federal law.5 For federally 
funded highways, “the location, form and character of informational, regulatory and warning signs, 
curb and pavement or other markings, and traffic signals installed or placed by any public authority 
or other agency, shall be subject to the approval of the State transportation department.”  23 U.S.C. 
§ 109(d).  Thus, TxDOT has authority with respect to the placement of signs on a highway right-
of-way under state and federal law. 

Title 6 of the Transportation Code prohibits placement of a sign on a state highway 
right–of–way unless authorized by state law.   

Chapter 392, subchapter B governs signs on a state highway right–of–way.  See TEX. 
TRANSP. CODE §§ 392.031–.038.  Under the subchapter, a “sign” is “an outdoor sign, display, light, 
device, figure, painting, drawing, message, plaque, poster, or other thing designed, intended, or 
used to advertise or inform,” and a “state highway right-of-way” is “the right-of-way of a highway 
designated as part of the state highway system.”  Id. § 392.031.  Under section 392.032, it is an 
offense to “place or maintain a sign on a state highway right-of-way unless authorized by state 
law.” 6 Id. § 392.032(a).  TxDOT may remove and dispose of a sign that is placed or maintained 
in violation of the prohibition.  Id. § 392.033(a), (b). 

Counties do not possess authority to place informational signs on state highway 
rights-of way independent of TxDOT or the Texas Transportation Commission. 

Only two provisions in Title 6 specifically address county authority to place a sign on a 
state highway.  Section 224.033 authorizes the Commission to enter into an agreement with a 
commissioners court for county improvement of the state highway system. Id. § 224.033(a). For 
purposes of section 224.033, an “improvement” is the “construction, reconstruction, maintenance, 
and the making of a necessary plan or survey before beginning construction, reconstruction, or 
maintenance and includes a project or activity appurtenant to a state highway and including 
drainage facilities, surveying, traffic counts, driveways, landscaping, signs, lights, or guardrails.”  
Id. § 224.033(b) (emphasis added).  While an improvement to the state highway system under this 
statute could include a sign, county authority to erect such a sign under this statute depends on the 
Commission’s agreement.  Id. § 224.033(a). 

Finally, in a chapter of miscellaneous provisions, section 430.001 provides: 

5See Letter from Mr. Jeff Graham, Gen. Counsel, Tex. Dept. of Transp., to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y 
Gen. at 1, 2 (Aug. 16, 2021) (on file with the Op. Comm.). 

6Chapter 393 also prohibits “plac[ing] a sign on the right-of-way of a public road unless the placement of the 
sign is authorized by state law.” TEX. TRANSP. CODE § 393.002.  While we need not decide the issue here, the term 
“public road” in this statute may primarily concern county roads. See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0240 (2019) at 1 
(noting that statutes commonly use the term “public roads” to refer to county roads—roads that are a part of a county 
road system).  Chapter 393 specifically authorizes the sheriff and other county officials to confiscate an illegally placed 
sign without reference to TxDOT. See TEX. TRANSP. CODE § 393.003(a). 



  

 
   

  

 

  
    
   

    
      

      
    

 
  

  
   

   

       
    

    
    

 
  

            
          

   
 

  
 

    

The Honorable Rob Baiamonte- Page 4 

(a) A political subdivision may place along a public right-of-way 
under the control of the political subdivision an advisory safety or 
useful directional sign that cannot be mistaken as an official sign. 

(b) The political subdivision may not place the sign along a state 
highway for revenue purposes. 

Id. § 430.001(a).  A “public right of way” in subsection (a) could include a state highway in some 
circumstances.  Id. § 430.001(a), (b). Subsection (a) grants authority to a political subdivision, 
which may include a county.  See State v. Hollins, 620 S.W.3d 400, 406 (Tex. 2020) (stating that 
counties are political subdivisions of the State).  For some purposes, a county has “general control 
over all roads, highways, and bridges in the county.” See TEX. TRANSP. CODE § 251.016.  But a 
court is likely to conclude that a county’s general right of control of roads and highways and any 
authority to place signs on state highways is subordinate to both TxDOT’s exclusive control of 
state highway improvements under Texas law and to federal law requirements for TxDOT 
approval of sign placement on federally funded highways.  See id. § 224.031 (“The department 
has exclusive and direct control of all improvement of the state highway system.”); 23 U.S.C. 
§ 109(d) (requiring the state transportation department to approve the “location, form, and 
character of informational, regulatory and warning signs” installed by a public authority on any 
highway project receiving federal funds).  Accordingly, a county does not have the authority to 
place a sign in a state highway right-of-way contrary to the position of TxDOT. See Tex. Att’y 
Gen. Op. No. H-547 (1975) at 2 (stating that a “county may perform certain functions in regard to 
control of state highways including the placement of signs, to the extent that their activities are not 
in conflict with the policy of [the predecessor of TxDOT]”).7 

7While you do not ask about the authority to erect the signs under the Disaster Act or the Governor’s disaster 
proclamation, we note that the Governor’s border disaster proclamation does not suspend the TxDOT’s statutory 
authority regarding the regulation of signs in a state highway right-of-way. See TEX. GOV’T CODE § 418.016(a) 
(authorizing the Governor to “suspend the provisions of any regulatory statute prescribing the procedures for conduct 
of state business or the orders or rules of a state agency if strict compliance with the provisions, orders, or rules would 
in any way prevent, hinder, or delay necessary action in coping with a disaster”). “While local officials possess certain 
limited emergency powers, those powers do not authorize a county judge to amend state law that the Legislature has 
expressly removed from local control.” Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0306 (2020) at 3. 



  

 

    
   

 

 

 
 

 
 

 
 

  
 

 
 

  
 

The Honorable Rob Baiamonte- Page 5 

S U M M A R Y 

A county does not have the authority to place a sign in a state 
highway right-of-way without approval of the Texas Department of 
Transportation or an agreement with the Texas Transportation 
Commission. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

WILLIAM A. HILL 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




