
 

 

  
   

  

 
 

   
    

      

 

 
 
 

    
   

    
   

  
  

     
 

    

         
   

   

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENER.AL OF TEXAS 

November 15, 2021 

The Honorable Russell W. Malm 
Midland County Attorney 
500 North Loraine, Suite 1103 
Midland, Texas 79701 

Opinion No. KP-0391 

Re: County compliance with competitive bidding procedures before renewing or extending 
a contract for management of a county facility (RQ-0406-KP) 

Dear Mr. Malm: 

On behalf of the Midland County Judge, you ask several questions about a particular 
contract between Midland County (the “County”) and a vendor.1  Your primary question is 
whether a county must comply with the competitive procedures of Local Government Code, 
chapter 262, subchapter C, “before renewing or extending a contract for management of a county 
facility that was originally awarded through a request for proposals[.]” Request Letter at 1. 

Background 

You tell us the County owns a multi-purpose facility, which is managed by an independent 
contractor.  See id.  This facility is “leased out to host a variety of events, including livestock 
shows, rodeos, equestrian competitions, concerts, sporting events, trade shows, conventions, 
community events, quinceañeras,” wedding receptions, and the annual County fair.  Id. You 
inform us that the County first awarded the contract at issue to the independent contractor in 2005 
after a request-for-proposal process.  See id. at 1–2. You state that the County has renewed the 
contract with the independent contractor three times since 2005 but “did not go through another 
bidding or request for proposal process” for those subsequent renewals.  Id. at 1.  You also tell us 
about a transfer of ownership and name change of the independent contractor.  See id. at 2.  You 
attach the current and previous contracts and highlight language in each providing that “the 
agreement may renew for an additional specific time frame by the written and mutual consent of 
both parties.” Id.; see also Attachments A–D.  You also refer us to language in the 2018 contract 

1See Letter and attachments from Honorable Russell W. Malm, Midland Cnty. Att’y, to Honorable Ken 
Paxton, Tex. Att’y Gen. at 1–2 (Apr. 23, 2021), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton 
/rq/2021/pdf/RQ0406KP.pdf (“Request Letter” and “Attachments,” respectively). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton


  

 
     

   
   

     
     

  

  
  

  
   

      
    

     
  

    

 
 

  
   

     
   

 
   

      
    

 
      

  

    
  

   
  

  
       

 

  
     

The Honorable Russell W. Malm - Page 2 

acknowledging an anticipated transfer of ownership from the original vendor to a successor 
vendor.  See Request Letter at 2; see also Attachment D. 

As an initial matter, this office does not approve or construe specific contracts in the 
opinion process. See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0041 (2015) at 4 (stating that “construction of 
a contract is beyond the scope of an attorney general opinion”). Accordingly, we cannot opine 
about the legality of the specific contracts you submit but can offer general advice about the legal 
authority to enter into agreements.  See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0099 (2016) at 1. 

Competitive Bidding Requirements in Local Government Code, Chapter 262, 
Subchapter C 

In your first question, you ask about the applicability of competitive bidding requirements 
in Local Government Code chapter 262, subchapter C, known as the County Purchasing Act (the 
“Act”).  See Request Letter at 1; TEX. LOC. GOV’T CODE § 262.021.  Subchapter C sets out the 
competitive processes a county must use for purchases exceeding $50,000.  TEX. LOC. GOV’T 
CODE § 262.023(a); see also id. § 262.023(b) (providing for the applicability of subsection (a) 
based on specified funding methods). While subchapter C contains discretionary and mandatory 
exemptions, you do not suggest any exemptions apply to the contracts about which you ask. See 
id. §§ 262.024 (discretionary exemptions), .0241 (mandatory exemptions).   

Authority for County Parks and other Resources in Local Government Code, 
Chapter 319 

Instead, you ask whether the specific authority granted in Local Government Code chapter 
319 allows a commissioners court to enter into a contract without complying with the competitive 
bidding requirements of chapter 262.  See Request Letter at 2. Chapter 319 of Local Government 
Code, Title 10, subtitle B governs county parks and other recreational and cultural resources. 
Concerning horticultural and agricultural exhibits, it authorizes a commissioners court to provide 
for annual exhibits of a variety of products and establish and maintain a building or other 
improvement to aid in that exhibition. See TEX. LOC. GOV’T CODE §§ 319.001–.002.  Subsection 
319.004(a) specifically authorizes a commissioners court to “contract for the complete 
management of, and for the conducting, maintenance, use, and operation of, buildings, 
improvements, and exhibits authorized by this chapter.” Id. § 319.004(a); see also id. § 319.004(b) 
(authorizing a commissioners court to “lease the buildings, improvements, or exhibits”). 

You refer us to two prior attorney general opinions that concluded “a lease entered into 
under section 319.004 . . . is not void or voidable if it was entered into without complying with 
chapter 263.” Request Letter at 3 (citing Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0582 (2002) and Tex. Att’y 
Gen. LO-98-057).  These opinions considered chapter 319’s operation against Local Government 
Code chapter 263, which contains competitive bidding requirements similar to those in chapter 
262. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0582 (2002), LO-98-057; compare TEX. LOC. GOV’T CODE 
§ 262.023(a), with id. § 263.001(a).  

Opinion LO-98-057 characterized chapter 263 as providing general procedures for the sale 
or lease of county land.  See Tex. Att’y Gen. LO-98-057, at 2.  It contrasted the express authority 



  

   
       

  
 

  

     
  

   
  

 
   

  
  

    

    
   

 

   
   
      

  
   

 
    

   
    

  
   

 
   

  

 
           

 
               

   
 

  

 
        

  

The Honorable Russell W. Malm - Page 3 

of chapter 319 to lease a specific kind of real property.  See id. The opinion concluded that, because 
of that specific authority, “chapter 263 do[es] not apply.” Id.  Years later, Opinion JC-0582 relied 
on LO-98-057 to similarly conclude that “a lease entered into under section 319.004 . . . is not void 
or voidable if it was entered into without complying with chapter 263.”  Tex. Att’y Gen. Op. No. 
JC-0582 (2002) at 5. 

Other opinions from this office considered the mandatory nature of chapter 263 in 
connection with other county sale or lease authority and determined that when a statute authorizes 
a specific kind of transaction, its general competitive bidding provisions do not apply. See Tex. 
Att’y Gen. Op. No. JM-335 (1985) at 1–2 (concluding that “when counties sell real estate by other 
means authorized by the constitution or statutes, compliance with [chapter 263’s predecessor 
statute] is not mandatory”).2 

Though we find no Attorney General or judicial opinion that reaches the same conclusion 
with respect to the Act as against other statutes providing authority for county contracts, a court 
could rely on these opinions to conclude that the Act is not mandatory when a county has other 
specific authority to contract for services.  Thus, to the extent the contracts about which you ask 
were authorized by chapter 319, compliance with the competitive procedures of chapter 262 is not 
mandatory, either for an initial contract or for renewals or extensions thereof.3 

Transfer of Ownership 

Your third and fourth questions relate to the transfer of ownership of the original vendor. 
You question whether a contract between the County and a vendor becomes void or voidable if 
the vendor is sold during the terms of the contract. See Request Letter at 1. Then you ask whether 
our answer changes if the contract contained language acknowledging that the company would be 
sold.  See id. at 2. 

You do not provide details about the transfer of ownership from the original vendor to the 
successor organization, but we presume the contract with the County was either an asset conveyed 
to the successor organization (i.e., an asset purchase), or was a transfer of the shares or other similar 
equity in the original vendor (i.e., a share purchase) as part of the transfer. Under general 
contracting principles, and absent a contractual provision or law prohibiting or conditioning 
another party’s consent for an assignment, an assignee stands in the same position as his assignor 
and acquires all the assignor’s rights and obligations.  See Crowell v. Bexar Cnty., 351 S.W.3d 
114, 118 (Tex. App.—San Antonio 2011, no pet.). And in the exercise of its powers to manage 
its own affairs, a governmental body may execute contract terms “similar to those made by 

2See Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-131 (1992) at 3–4 (recognizing Revised Civil Statute article 1577 as 
predecessor statute to Local Government Code section 263.001 and concluding that section 286.077(b) of the Health 
and Safety Code authorized a hospital district’s board of directors to lease district facilities and therefore section 
263.001 of the Local Government Code “has no application”); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1197 (1990) at 7 
(relying on Opinion JM-335 to conclude that compliance with Local Government Code section 263.001 was 
unnecessary because other law authorized a commissioners court to enter into a lease with an appraisal district). 

3Given this conclusion, we need not address your second question which was contingent upon an affirmative 
answer to your first. See Request Letter at 2; see generally Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0247 (2004) at 5–7 (discussing 
the voidability of a contract that violates chapter 262). 



  

    
  

        
  

 
 

    
  

  
      

  
    

  

The Honorable Russell W. Malm - Page 4 

citizens.”  Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0354 (2001) at 4, JM-1043 (1989) at 2, H-1025 (1977) at 
2 (quoting Ehlinger v. Clark, 8 S.W.2d 666, 671 (Tex. 1928) (referring to county authority to 
include automatic-extension provision in lease)); see also Comm’rs Ct. of Titus Cnty. v. Agan, 940 
S.W.2d 77, 79 (Tex. 1997) (recognizing the Texas Constitution’s establishment of the 
commissioners court as the principal governing body of the county, and that the duties of 
commissioners courts “include aspects of legislative, executive, administrative, and judicial 
functions”); TEX. CONST. art. V, § 18(b). Accordingly, a commissioners court may agree to 
reasonable terms in a contract, including an assignment clause, provided such terms are consistent 
with applicable statutes and constitutional provisions regarding county contracting and the 
authority of the commissioners court generally.  See Tex. Att’y Gen. LO-98-057, at 2. As the Act 
does not impose limits on the types of terms a contract may contain, it does not address your 
questions. Instead, your questions are answered by the specific provisions of the contracts at issue, 
which this office does not construe.  
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S U M M A R Y 

The commissioners court of a county may renew a lease 
agreement authorized by Local Government Code chapter 319 
without complying with the competitive purchasing procedures of 
Local Government Code chapter 262. 

While this office does not construe contracts, as a general 
matter a commissioners court may agree to reasonable terms in a 
contract, including an assignment clause, provided such terms are 
consistent with applicable statutes and constitutional provisions 
regarding county contracting and the authority of the commissioners 
court generally. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


