
 
 

 

   
   

 

  

   
   

 

 

    
    

      
  

    
   

      
 

   
 
 

   

      
   

  

  
    

September 23, 2021 

The Honorable Larry Taylor 
Chair, Senate Committee on Education 
Texas State Senate 
Post Office Box 12068 
Austin, Texas 78711-2068 

Opinion No. KP-0387 

Re: Whether House Bill 1525 requires school districts to accept PTA donations designated 
to fund supplemental educational staff positions and use funds donated for that purpose for 
the 2021–2022 school year (RQ-0411-KP) 

Dear Senator Taylor: 

You ask whether House Bill 1525 requires school districts to accept PTA donations 
designated to fund supplemental educational staff positions and use funds donated for that purpose 
for the 2021–2022 school year.1 

Background 

Section 11.156 of the Education Code governs the acceptance and use of donations to 
public schools.  TEX. EDUC. CODE § 11.156 (a), (b).  During its recently concluded regular session, 
the Eighty-seventh Legislature enacted House Bill 1525, which adds subsection 11.156(c), 
specifically addressing certain donations by a parent-teacher organization or association (a “PTA”) 
designated to fund supplemental educational staff positions at a school campus.  See Act of May 
31, 2021, 87th Leg., R.S., H.B. 1525, § 2 (codified at TEX. EDUC. CODE § 11.156(c)) (“House Bill 
1525” or “section 11.156(c)”).  You tell us that Austin Independent School District (“Austin ISD”) 
has taken the position that because the district completed its budget and staffing decisions for the 
2021–2022 school year before House Bill 1525 became effective on September 1, 2021, subsection 
11.156(c) has no application to Austin ISD’s funding and staffing of positions for the 2021–2022 
school year.  Request Letter at 2.  You ask whether House Bill 1525 requires a school district to 
accept and spend donations already received by PTAs to fund positions for the 2021–2022 school 
year. Id. 

1See Letter from Honorable Larry Taylor, Chair, Senate Comm. on Educ., to Honorable Ken Paxton, Tex. 
Att’y Gen. at 2 (June 11, 2021), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf/ 
RQ0411KP.pdf (“Request Letter”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf


 

 
 

  

  

  
 

 
  

     
    

 
     

    

  
 

      

 

   
   

The Honorable Larry Taylor – Page 2 

HB 1525 creates a mandatory duty for districts to accept and use funds donated by 
PTAs and directed by the campus to fund supplemental educational staff positions. 

Subsections (a) and (b) of section 11.156 of the Education Code currently provide: 

(a) A conveyance, devise, or bequest of property for the benefit of 
the public schools made by anyone for any . . . district, if not 
otherwise directed by the donor, vests the property in the . . . board 
of trustees of the . . . district, or their successors in office as trustees 
for those to be benefited by the donation. 

(b) The funds or other property donated or the income from the 
property may be spent by the trustees: 

(1) for any purpose designated by the donor that is in keeping 
with the lawful purposes of the schools for the benefit of which 
the donation was made; or 

(2) for any legal purpose if a specific purpose is not designated 
by the donor. 

TEX. EDUC. CODE § 11.156(a), (b) (emphasis added).  Subsection (a) provides that unless the donor 
directs otherwise, a school district board holds a donation to district public schools in trust.  Id. 
§ 11.156(a).2  Subsection (b) provides that trustees, including school district trustees, “may” spend 
funds, property, or income for lawful purposes authorized in the statute. Id. § 11.156(b). When 
used in a statute, the word “may” generally “creates discretionary authority or grants permission 
or a power.” TEX. GOV’T CODE § 311.016(1); Pedernal Energy, LLC v. Bruington Eng’g, Ltd., 
536 S.W.3d 487, 492 (Tex. 2017) (“‘May,’ when used in a statute, indicates that the provision is 
discretionary.”).  Thus, subsection (b) grants a school district discretionary authority to spend 
donated funds either as designated by the donor or, if the donor does not designate a purpose, any 
other lawful purpose.  TEX. EDUC. CODE § 11.156(b); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0236 
(2019) at 2 (stating that “while the District’s use of any property acquired or received by its trustees 
must comply with the terms of the transfer, the use must also serve a lawful purpose of the 
District”). 

House Bill 1525 adds the following language: 

(c) A school district shall: 

(1) accept from a parent-teacher organization or association 
recognized by the district a donation designated to fund 
supplemental educational staff positions at a school campus; and 

(2) spend the donation accepted under Subdivision (1) for the 
designated purpose at the direction of and within the time period 
specified by the school campus for which the donation was 
designated. 

2Not pertinent here, subsection 11.156(a) also provides for county and municipal public school trustees. TEX. 
EDUC. CODE § 11.156(a). 



 

          
     

   
 

   
  

 
      

    
 

    
       

   
      

   
       

   
 

   

  
 

      
  

     
     

   
   

  
  

   
          

   
    

   

   
      

 

   
    

The Honorable Larry Taylor – Page 3 

House Bill 1525, § 2 (codified at TEX. EDUC. CODE § 11.156(c)) (emphasis added).  Unless context 
necessarily requires a different construction, the word “‘[s]hall’ imposes a duty.” TEX. GOV’T 
CODE § 311.016(2); see also Perryman v. Spartan Tex. Six Capital Partners, Ltd., 546 S.W.3d 
110, 131 (Tex. 2018) (“By its plain and common meaning, ‘shall’ denotes mandatory action.”). 
Moreover, by providing in subsection (b) that a school district “may” spend a donation for 
specified purposes, the statute reinforces the reading of “shall” in subsection (c) as creating a 
mandatory duty for a school district to spend designated funds as the subsection provides.  TEX. 
EDUC. CODE § 11.156(b); House Bill 1525, § 2 (codified at TEX. EDUC. CODE § 11.156(c)).  Thus, 
subsection (c) creates a duty for a school district to accept and spend those donations, as we 
presently explain. 

First, the duty in subsection 11.156(c) concerns only a donation from a PTA recognized by 
the school district. House Bill 1525, § 2 (codified at TEX. EDUC. CODE § 11.156(c)(1)). Second, 
the duty applies only to a PTA donation that designates funding for a supplemental educational 
staff position or positions at a school campus. Id. Third, the statute provides that the school district 
must act according to the benefited school campus’s direction and specification of the time period 
within which to spend the donation according to its designation.3 Id. (codified at TEX. EDUC. CODE 
§ 11.156(c)(2)).  In such circumstances, a school district has a duty to accept and spend a donation 
according to the statute. Id. The statute does not address whether acceptance and expenditure 
must occur during any particular fiscal year, only that the expenditure occur “within the time period 
specified by the school campus.” Id. 

HB 1525 requires a district to spend donations received for the 2021–2022 school year 
to the extent that the donations satisfy all conditions of subsection 11.156(c). 

Your second question is whether a school district need not comply with subsection 
11.156(c) for the 2021–2022 school year if the school district issued its final budget and staffing 
orders before House Bill 1525’s effective date, September 1, 2021.  Request Letter at 2. Briefing 
received from Austin ISD argues that subsection 11.156(c) should be construed in the context of 
the entire educational statutory scheme as allowing a school district to postpone spending a 
donation designated for supplemental educational staff until the 2022–23 fiscal year.4 The brief 
informs us that Austin ISD adopted its final 2021–2022 budget on June 24, 2021, for a fiscal year 
beginning June 30, and with classes beginning two weeks before September 1. Austin ISD Brief 
at 1–2.   

A school district may not spend its public funds “in any manner other than as provided for 
in the budget adopted by the board of trustees.” TEX. EDUC. CODE § 44.006(a). But the board of 
trustees “may amend a budget or adopt a supplementary emergency budget to cover necessary 
unforeseen expenses.” Id.  Courts will read an unambiguous statute according to its plain language 
unless that interpretation would lead to absurd results.  Combs v. Health Care Servs. Corp., 401 
S.W.3d 623, 629 (Tex. 2013).  While construing House Bill 1525 and its effective date as written 

3Although section 11.156 does not address potential limitations on the donor’s designation or a campus’s 
direction, a donation may be used only for lawful purposes of a school district. Id. § 11.156(b); see also Tex. Att’y 
Gen. Op. No. KP-0236 (2019) at 2. 

4See Letter from Holly McIntush, Thompson & Horton LLP, on behalf of Austin ISD, to Honorable Ken 
Paxton, Tex. Att’y Gen. at 2–3 (June 30, 2021) (“Austin ISD Brief”) (on file with the Op. Comm.). 



 

     
 

 
   

 
   

    
  

       
  

    

The Honorable Larry Taylor – Page 4 

potentially presents administrative challenges, such a construction does not produce an absurd 
result—one that no rational legislature could have intended. 

In sum, House Bill 1525 provides that subsection 11.156(c) is effective on 
September 1, 2021.  Since that date, a school district has a duty to accept and spend certain 
donations when (1) the donation derived from a parent-teacher organization or association 
recognized by the district, (2) the donation is designated to fund supplemental educational staff 
positions at a school campus, and (3) the campus directs the expenditure for its designated purpose 
and specifies the time period within which to spend the donation. Whether a specific donation 
satisfies the requirements of the statute will depend on the particular facts, which cannot be 
resolved in an Attorney General opinion.  See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0239 (2019) at 3. 
Accordingly, House Bill 1525 requires a district to spend donations received for the 2021–2022 
school year to the extent that the donations are made consistent with subsection 11.156(c). 
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S U M M A R Y 

Subsection 11.156(c) of the Education Code, as enacted by 
House Bill 1525, requires a school district to accept and spend a 
donation from a parent-teacher organization or association 
designated to fund a supplemental education staff position at a 
specified campus in specified circumstances. 

House Bill 1525 provides that subsection 11.156(c) is 
effective on September 1, 2021. On or after that date, a school 
district has a duty to accept and spend certain donations once all of 
the specified conditions of subsection 11.156(c) have occurred, 
namely that (1) the donation derived from a parent-teacher 
organization or association recognized by the district, (2) the 
donation is designated to fund supplemental educational staff 
positions at a school campus, and (3) the campus has directed the 
expenditure for its designated purpose and has specified the time 
period within which the donation is to be spent. Accordingly, House 
Bill 1525 requires a district to spend donations received for the 
2021–2022 school year to the extent that the donations satisfy all 
conditions of subsection 11.156(c). 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

WILLIAM A. HILL 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


