
April 13, 2021

The Honorable Tamara L. Cochran-May 
San Patricio County Attorney 
400 West Sinton, Room 108 
Sinton, Texas 78387  

Opinion No. KP-0367 

Re: Whether subsection 20.05(a)(5) of the Business and Commerce Code prohibits a 
consumer reporting agency from reporting certain information if the consumer is covered 
by a self-funded plan with a reference-based-pricing program (RQ-0385-KP) 

Dear Ms. Cochran-May: 

You ask whether subsection 20.05(a)(5) of the Business and Commerce Code prohibits a 
consumer reporting agency from reporting certain information if the consumer is covered by a self-
funded plan with a reference-based-pricing program.1 

Background 

Chapter 20 of the Business and Commerce Code regulates consumer credit reporting 
agencies’ authority to provide consumer reports to third parties.  See TEX. BUS. & COM. CODE 
§§ 20.01–.31.  When authorized, a consumer credit reporting agency may furnish a person’s
consumer report to third persons for credit, insurance, employment, and other potentially sensitive
purposes.2  Id. § 20.02(a).  Subsection 20.05(a)(5) of the Business and Commerce Code provides
as follows:

(a) [A] consumer reporting agency may not furnish a consumer
report containing information related to:

. . . 

1See Letter from Honorable Tamara L. Cochran-May, San Patricio Cnty. Att’y, to Honorable Ken Paxton, 
Tex. Att’y Gen. at 2 (Oct. 20, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/
2020/pdf/RQ0385KP.pdf (“Request Letter”). 

2But see TEX. BUS. & COM. CODE § 20.05(c) (“A consumer reporting agency may not furnish medical 
information about a consumer in a consumer report that is being obtained for employment purposes or in connection 
with a credit, insurance, or direct marketing transaction unless the consumer consents to the furnishing of the medical 
information.”). 
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(5) a collection account with a medical industry code, if the 
consumer was covered by a health benefit plan at the time of the 
event giving rise to the collection and the collection is for an 
outstanding balance, after copayments, deductibles, and 
coinsurance, owed to an emergency care provider or a facility-
based provider for an out-of-network benefit claim[.]  

Id. § 20.05(a)(5) (emphasis added).3  You tell us that some employers provide health care benefits 
using self-funded plans known as reference-based-pricing plans.  See Request Letter at 1–2.  You 
ask whether the phrase “covered by a health benefit plan” in subsection 20.05(a)(5) includes self-
funded plans that have implemented reference-based pricing.  Id. at 2. 

Construction of Subsection 20.05(a)(5), Texas Business and Commerce Code 

Courts construing a statute attempt to effectuate the Legislature’s intent as expressed in the 
words of the statute.  Sunstate Equip. Co., LLC v. Hegar, 601 S.W.3d 685, 689–90 (Tex. 2020).  
To do so, courts start with a statute’s “text and the plain meaning of its words construed within the 
statute as a whole.”  Id. at 690.  Furthermore, courts do not construe statutes in isolation but rather 
within the context of “the surrounding statutory landscape.”  LTTS Charter Sch., Inc. v. C2 Constr., 
Inc., 342 S.W.3d 73, 75 (Tex. 2011).   

While the Business and Commerce Code does not specifically define “health benefit plan,” 
the remainder of subsection 20.05(a)(5) provides the context from which the scope of the 
prohibition can be determined.  See TEX. BUS. & COM. CODE § 20.05(a)(5).  The prohibition in 
subsection 20.05(a)(5) on reporting is limited to information related to a collection account for an 
outstanding balance “owed to an emergency care provider or a facility-based provider for an out-
of-network benefit claim.”  Id. (emphasis added).  Thus, the subsection contemplates a health 
benefit plan utilizing a network of providers.  A “provider network” generally means 

a health benefit plan under which health care services are provided 
to enrollees through contracts with health care providers and that 
requires those enrollees to use health care providers participating in 
the plan and procedures covered by the plan. The term includes a 
network operated by: 

(A) a health maintenance organization; 

(B) a preferred provider benefit plan issuer; or 

(C) another entity that issues a health benefit plan, including an 
insurance company. 

TEX. INS. CODE § 1456.001(6).  Thus, subsection 20.05(a)(5) applies only to information 
concerning a collection account for a plan utilizing a network of providers and that distinguishes 
                                                 

3Subsection 20.05(a) has exceptions for information provided in certain specified circumstances not pertinent 
to your question.  See id. § 20.05(a), (b), (b-1). 
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between payment to network providers and out-of-network providers.  See TEX. BUS. & COM.
CODE § 20.05(a)(5). 

Application of Subsection 20.05(a)(5) to Reference-Based-Pricing Plans 

Neither the Business and Commerce Code nor the Insurance Code specifically address 
reference-based-pricing plans.  Reference-based pricing may be a feature of a variety of different 
programs or plans.  See Terry Humo, Employer’s Guide to Self-Insuring Health Benefits ¶¶ 250, 
252, 1993 WL 13550442 (Sept. 2015 Supp.).  Because the applicability of the statute will depend 
on the particular facts concerning a reference-based program or plan, we cannot answer your 
question as a matter of law.  See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0309 (2020) at 4 (stating that the 
opinion process cannot resolve issues requiring the consideration of specific facts).  You ask 
specifically about a program that “does not have a network.”  Request Letter at 1–2.  A court would 
likely conclude that subsection 20.05(a)(5) does not apply to a self-funded plan that does not utilize 
a network of providers. 

Application of Subsection 20.05(a)(5) to Hospitals’ Collection Agencies 

You also ask whether the statute prohibits Texas hospitals’ collection agencies from 
furnishing to a credit bureau information about an individual’s “outstanding balance for medical 
bills other than copayments, deductibles and coinsurance whose employer has adopted” a 
reference-based-pricing program.  Id. at 2.  The prohibition in subsection 20.05(a)(5) applies to a 
“consumer reporting agency,” which is “a person that regularly engages wholly or partly in the 
practice of assembling or evaluating consumer credit information or other information on 
consumers to furnish consumer reports to third parties for monetary fees, for dues, or on a 
cooperative nonprofit basis.”  TEX. BUS. & COM. CODE §§ 20.01(5), .05(a).  Even assuming a 
hospital’s collection agency qualifies as a consumer reporting agency, subsection 20.05(a)(5) does 
not preclude it from furnishing to a credit bureau information about an individual’s outstanding 
balance for medical bills when the individual’s employer has adopted a reference-based-pricing 
program that does not utilize a provider network.  See id. § 20.05(a)(5). 
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S U M M A R Y 

Subsection 20.05(a)(5) of the Business and Commerce Code 
prohibits a consumer reporting agency from furnishing a consumer 
report containing information about certain collection accounts for 
an outstanding balance owed to an emergency care provider or a 
facility-based provider for an out-of-network benefit claim.  A court 
would likely conclude that subsection 20.05(a)(5) does not apply to 
a self-funded plan that does not utilize a network of providers.  The 
subsection does not preclude Texas hospitals’ collection agencies 
from furnishing to a credit bureau information about an individual’s 
outstanding balance for medical bills when the employer has 
adopted a reference-based-pricing program that does not utilize a 
provider network. 
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