
 
 

 

  

    
  

   

 

 
       

 
     

  

  
 

  
 

  
 

 

        
   

 

  
    

February 9, 2021 

Sherif Zaafran, M.D. 
President 
Texas Medical Board 
Post Office Box 2018 
Austin, Texas 78768-2018 

Opinion No. KP-0353 

Re: Whether chapter 157 of the Occupations Code requires a physician to provide any level 
of supervision to a certified registered nurse anesthetist to whom the physician has 
delegated authority, and the potential liability for such delegation (RQ-0371-KP) 

Dear Dr. Zaafran: 

You ask two questions about the relationship between physicians and certified registered 
nurse anesthetists (“CRNAs”) to whom physicians delegate authority pursuant to chapter 157 of 
the Occupations Code.1  Relevant to your questions, section 157.058 expressly authorizes a 
physician to delegate the administration of anesthesia to a CRNA in certain settings: 

(a) In a licensed hospital or ambulatory surgical center, a physician 
may delegate to a certified registered nurse anesthetist the ordering 
of drugs and devices necessary for the nurse anesthetist to 
administer an anesthetic or an anesthesia-related service ordered by 
the physician. 

(b) The physician’s order for anesthesia or anesthesia-related 
services is not required to specify a drug, dose, or administration 
technique. 

(c) Pursuant to the physician’s order and in accordance with facility 
policies or medical staff bylaws, the nurse anesthetist may select, 
obtain, and administer those drugs and apply the medical devices 
appropriate to accomplish the order and maintain the patient within 
a sound physiological status. 

1See Letter from Sherif Zaafran, M.D., Pres., Tex. Med. Bd., to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. at 1 
(Aug. 12, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/RQ0371KP.pdf 
(“Request Letter”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/RQ0371KP.pdf


   

 
 

     
   

   
    

   
 

 
  

 
      

 
 

 
 

   
  

 

 

  

  
     

 

Sherif Zaafran, M.D.- Page 2 

(d) This section shall be liberally construed to permit the full use of 
safe and effective medication orders to use the skills and services of 
certified registered nurse anesthetists. 

TEX. OCC. CODE § 157.058.  This office considered questions pertaining to such a delegation twice 
before, in Attorney General opinions JC-0117, issued in 1999, and more recently in KP-0266, 
issued in 2019.  See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0117 (1999), KP-0266 (2019).  As we observed 
in KP-0266, the relevant law has not changed significantly since this office first considered the 
respective authority and obligations of physicians and CRNAs twenty-one years ago.  Tex. Att’y 
Gen. Op. No. KP-0266 (2019) at 1. 

You first ask whether chapter 157 of the Occupations Code requires “any level of physician 
supervision” of a CRNA.  Request Letter at 1.  Section 157.058 of the Occupations Code expressly 
allows a physician in a licensed hospital or ambulatory surgical center to “delegate” the ordering 
of anesthesia-related drugs and devices to a CRNA. TEX. OCC. CODE § 157.058. Section 157.058 
does not require a physician to supervise the actions a CRNA takes pursuant to a delegation under 
that section.  Id. 

You highlight section 157.001 of the Occupations Code and suggest that acts delegated to 
a CRNA pursuant to section 157.058 “must be performed under the delegating physician’s 
supervision” pursuant to section 157.001.  Request Letter at 2.  Section 157.001 provides general 
authority for a physician to delegate medical acts: 

(a) A physician may delegate to a qualified and properly trained 
person acting under the physician’s supervision any medical act that 
a reasonable and prudent physician would find within the scope of 
sound medical judgment to delegate if, in the opinion of the 
delegating physician: 

(1) the act: 

(A) can be properly and safely performed by the 
person to whom the medical act is delegated; 

(B) is performed in its customary manner; and 

(C) is not in violation of any other statute; and 

(2) the person to whom the delegation is made does not 
represent to the public that the person is authorized to 
practice medicine. 

TEX. OCC. CODE § 157.001(a).  

A physician’s authority to delegate the administration of anesthesia to a CRNA pursuant 
to section 157.058 is a separate grant of authority from the authority granted in section 157.001. 
In the absence of section 157.058, a physician could delegate the administration of anesthesia to a 



   

   

 
    

   
   

 
 

    
 

  

 
 

  
 
 
 

   
    

     
    

  
  

 
        

   
 

   
   

    
   
   

       
 

 
      

 
    

Sherif Zaafran, M.D.- Page 3 

qualified and properly trained person, but physician supervision would be required.  Id. However, 
the Legislature separately authorized physicians to delegate to CRNAs the administration of 
anesthesia under section 157.058, and it did not require physician supervision in that section.   

In contrast, throughout the Medical Practice Act, the Legislature authorized physician 
delegation of various medical tasks, and in most instances, the Legislature expressly required 
physician supervision. See generally id. §§ 151.001–170.003.  For example, a physician may 
delegate to an advanced nurse practitioner “acting under adequate physician supervision whose 
practice is facility-based at a hospital or licensed long-term care facility, the administration or 
provision of a drug and the prescribing or ordering of a drug or device” in certain limited 
circumstances. Id. § 157.054(a). And a physician may delegate to a pharmacist “acting under 
adequate physician supervision the performance of specific acts of drug therapy management.” Id. 
§ 157.101(b); see also id. § 157.101(c) (defining “adequate physician supervision” of a 
pharmacist). 

Unlike other delegation provisions, the Legislature chose not to include language requiring 
physician supervision over acts delegated to a CRNA pursuant to section 157.058.  Id. § 157.058. 
When construing statutes, courts and this office presume that the Legislature chooses a statute’s 
language with care, including each word chosen for a purpose, while purposely omitting words 
not chosen.  TGS-NOPEC Geophysical Co. v. Combs, 340 S.W.3d 432, 439 (Tex. 2011).  Had the 
Legislature desired to include a physician supervision requirement in section 157.058, it knew how 
to do so. See FM Props. Operating Co. v. City of Austin, 22 S.W.3d 868, 884–85 (Tex. 2000) 
(recognizing that if the Legislature uses language in one section but chooses not to use it in another, 
courts will presume that the language was excluded for a purpose). We will not read language into 
a statute to create a different meaning than that written by the Legislature. See Lee v. City of 
Houston, 807 S.W.2d 290, 294–95 (Tex. 1991) (“A court may not judicially amend a statute and 
add words that are not implicitly contained in the language of the statute.”).  Thus, chapter 157 of 
the Occupations Code does not, by itself, require a physician who properly delegates anesthesia-
related acts to a CRNA to supervise the CRNA’s performance of those acts. See Tex. Att’y Gen. 
Op. No. JC-0117 (1999) at 7.   

However, while you limit your question to chapter 157, the language of chapter 157 is not 
the only relevant authority to consider in addressing the question of physician supervision over 
acts delegated to a CRNA.  Federal regulations limiting Medicare coverage and conditioning 
hospital participation in Medicare and Medicaid programs require physician supervision of a 
CRNA when administering anesthesia in certain circumstances. See, e.g., 42 C.F.R. 
§§ 416.42(b)(2), 482.52(a)(4), 485.639(c)(1)(v), (2) (requiring a CRNA to operate under a 
physician’s supervision when administering anesthesia in certain circumstances). Furthermore, a 
CRNA may not administer an anesthetic that is a controlled substance outside the presence of a 
physician. See TEX. HEALTH & SAFETY CODE §§ 481.002(1)(A) (defining “administer” to require 
agent to apply controlled substance in presence of physician), .071(a) (prohibiting physician from 
causing controlled substance to be administered under physician’s “direction and supervision” 
except for valid medical purpose and in course of medical practice). And a CRNA may not obtain 
an anesthetic that is a dangerous drug unless a physician has listed that CRNA as the physician’s 
designated agent. See id. §§ 483.001(4) (defining “designated agent”), .022(a) (requiring 
physician to name each designated agent in writing). 
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Whether and the extent to which physician supervision is required for an act delegated to 
a CRNA will depend on the specific act delegated, the type of facility in which the CRNA performs 
the act, and any relevant regulations of that facility.  And while section 157.058 authorizes a 
physician to delegate to a CRNA, a physician is never required to do so. If a physician is concerned 
about a CRNA’s ability to perform a delegated act or desires to limit the delegation, the physician 
retains the authority to refrain from delegating, to limit the delegation, or to supervise the 
delegation to whatever extent the physician determines necessary. In sum, the authority to delegate 
provided by section 157.058 of the Occupations Code does not eliminate the need to comply with 
all other applicable statutes, regulations, bylaws, ethical standards, and a physician’s own 
professional judgment. See TEX. OCC. CODE § 157.007 (“An act delegated by a physician under 
[chapter 157] must comply with other applicable laws.”). 

You also ask whether the liability of the delegating physician is “limited solely to the 
determination of competency to initially delegate to [a] CRNA under Section 157.060” of the 
Occupations Code, or whether it includes “liability for all delegated medical acts under Section 
157.001.” Request Letter at 1.   

In authorizing physicians to delegate the administration of anesthesia to CRNAs, the 
Legislature did not expressly limit the liability of the delegating physician. See TEX. OCC. CODE 
§ 157.058; cf. id. § 157.004(c) (providing that in specified circumstances a physician who issues a 
standing delegation under chapter 203 generally “is not liable in connection with an act performed 
under that standing delegation order”).  Thus, we cannot conclude that the liability of a physician 
delegating the administration of anesthesia to a CRNA is limited solely to the determination of 
competency.  Questions of physician liability in any specific context are highly factual and not an 
appropriate determination for the opinion process.  See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0446 (2006) 
at 18 (“Questions of fact are not appropriate to the opinion process.”). 
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S U M M A R Y 

Section 157.058 of the Occupations Code does not, by itself, 
require a physician who properly delegates anesthesia-related tasks 
to a certified registered nurse anesthetist (“CRNA”) to supervise the 
performance of those acts.  Whether and the extent to which 
physician supervision is required for an act delegated to a CRNA 
will depend on the specific act delegated, the type of facility in 
which that task is performed, and any relevant regulations of that 
facility. 

Questions of physician liability in any specific context are 
highly factual and not an appropriate determination for the opinion 
process.  

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 
Acting Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 




