
 
 

 

  

   
 

  
  

  

  
  

   
  

 
  

        
  

      
    

 
 

    
   

   
 

   
     

   

        
    

  

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

October 20, 2020 

The Honorable Sharen Wilson 
Tarrant County Criminal District Attorney 
401 West Belknap 
Fort Worth, Texas 76196 

Opinion No. KP-0338 

Re: Whether an independent school district may enter into a long-term ground lease 
with a private entity that intends to develop surplus property owned by the district for non-
educational purposes, where the expected financial benefit to the district will exceed the 
current value of a sale of the property (RQ-0350-KP) 

Dear Ms. Wilson: 

You ask whether an independent school district may enter into “a long-term ground lease 
with a private entity that intends to develop surplus property owned by the District for non-
educational purposes, where the expected financial benefit to the District over the term of the lease 
is anticipated to far exceed the current value of a sale of the property[.]”1  You explain that the 
Fort Worth Independent School District (the “District”) “identified 18 underused school-owned 
properties that are not needed in the present nor likely to be used for school district purposes in the 
future.”  Request Letter at 1. You further explain that the District will make a finding that the 
properties are “no longer necessary for the operation of a school district” and that surplus land will 
be disposed of by sale or lease. Id. You tell us a lease would provide that the property developed 
under the lease will revert back to the District with greater value than it has now. See id. 1–2. 

An independent school district’s board of trustees holds school property in trust to be used 
for the benefit of school children in the district.  See Love v. City of Dallas, 40 S.W.2d 20, 26 
(Tex. 1931); see also Trs. of Indep. Sch. Dist. of Cleburne v. Johnson Cty. Democratic Exec. 
Comm., 52 S.W.2d 71, 72 (Tex. 1932) (recognizing that the management and control of school 
district property is vested in the board of trustees of such district).  Provisions in Education Code 
chapter 11 authorize a board of trustees to “dispose of property that is no longer necessary for the 
operation of the school district” and to sell property held in trust for public school purposes.  See 
TEX. EDUC. CODE §§ 11.151(c), .154(a); see also id. § 11.1541 (authorizing an independent school 
district board of trustees to donate surplus real property).  Yet, no statutory provision expressly 

1See Letter from Honorable Sharen Wilson, Tarrant Cty. Crim. Dist. Att’y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y 
Gen. at 1 (Apr. 14, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/ 
RQ0350KP.pdf (“Request Letter”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf
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authorizes a board of trustees to lease school district real property to another entity.  See generally 
id. §§ 11.001–.356. 

However, in Royse Independent School District v. Reinhardt, a Texas court of appeals 
determined that a school board had implied authority to lease school district real property to 
another entity.  159 S.W. 1010, 1011 (Tex. App.—Dallas 1913, writ ref’d).  With respect to the 
particular lease terms at issue in the case, the court observed that the “primary object in granting 
the privilege to [the lessee] to use its school grounds as a place to play baseball is to subserve a 
public purpose, and not to promote some private end.” Royse, 159 S.W. at 1011.  The court then 
determined that the lease would not harm the property or interfere with school activities.  See id. 
The court concluded that “such use [of the property] is not so inconsistent with the purposes to 
which the property has been dedicated or set apart as renders the contract . . . illegal or 
unauthorized.” Id. Attorney general opinions, relying on the Royse opinion, recognize “boards of 
trustees’ implied authority to permit private groups to lease school property when the lease does 
not interfere with the property’s school purpose.”  Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0321 (2005) at 5; 
see also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0252 (2004) at 5, WW-1364 (1962) at 6, O-5354 (1943) at 
9. A more recent judicial opinion considering a long-term lease concluded that a board of trustees 
lacks authority to enter a lease that relinquishes the board’s authority to control the property’s use. 
See River Rd. Neighborhood Ass’n v. S. Tex. Sports, 720 S.W.2d 551, 559–60 (Tex. App.—San 
Antonio 1986, writ dism’d).  Thus, while a school district’s board of trustees may lease school 
district real property, it may not “(i) permit uses of the property that would interfere with the 
property’s use for district purposes; or (ii) divest itself of the exclusive right to manage and control 
the property in question.”  Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0321 (2005) at 6, GA-0252 (2004) at 6. 

Because this property is no longer necessary for the school district’s operation, you suggest 
that any noneducational use of the property by the lessee will not interfere with the District’s use 
of the property for school purposes and that the board of trustees need not retain its right to manage 
and control the property for school district purposes.  See Request Letter at 4. As this office 
recognized in Opinion GA-0321, the “fact that the land is not used by the school district is relevant 
to whether the proposed lease would permit uses of the property that would interfere with the 
property’s use for district purposes.”  Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0321 (2005) at 7.  Similarly, a 
finding that the land is no longer necessary for the operation of the school district is relevant to the 
question whether a lease divests the board of trustees of the right to manage and control the 
property. Id. Ultimately, the determination whether a particular lease satisfies the limitations 
involves questions of fact and contract interpretation and is thus beyond the purview of an attorney 
general opinion.  See id.; see also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0252 (2004) at 6, JM-531 (1986) 
at 2.   

Lastly, the District should consider Texas Constitution, article III, section 52(a), which 
prohibits gratuitous payments or gifts of public funds to individuals, associations, or corporations. 
See TEX. CONST. art. III, § 52(a). “[A] school district’s agreement to permit a private entity to use 
its land constitutes a ‘thing of value’ for purposes of article III, section 52(a).” Tex. Att’y Gen. 
Op. No. GA-0321 (2005) at 9.  In Texas Municipal League Intergovernmental Risk Pool v. Texas 
Workers’ Compensation Commission, the Texas Supreme Court articulated a three-part test by 
which to determine whether an expenditure or transfer of public funds satisfies article III, section 
52(a). 74 S.W.3d 377, 384 (Tex. 2002). The test requires that (1) the predominant purpose of the 
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expenditure is “to accomplish a public purpose, not to benefit private parties”; (2) the public entity 
must retain sufficient control over the expenditure to ensure that the public purpose is 
accomplished; and (3) the public entity receives a return benefit. Id. The determination whether 
a particular transaction satisfies this three-part test is for the District to make in the first instance, 
subject to judicial review for abuse of discretion. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. KP-0204 (2018) 
at 2, KP-0007 (2015) at 2. The fact that the property is no longer necessary for the District’s 
operation does not negate article III, section 52(a)’s requirements, but is a factor for the District to 
consider as it evaluates the lease against the Texas Municipal League test. Similarly, the property’s 
reversion back to the District as well as long-term expected financial benefit are other factors in 
the District’s Texas Municipal League evaluation. 
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S U M M A R Y 

Under the common law, an independent school district may 
lease school district real property to a private entity provided the 
lease does not interfere with the property’s use for district purposes 
or divest the school district of the exclusive right to manage and 
control the property.  That the real property is surplus and no longer 
necessary for the operation of the school district is a factor relevant 
to the district’s determination that a proposed lease complies with 
these limitations. 

Texas Constitution article III, section 52(a) prohibits gifts of 
public funds for private purposes.  The District’s agreement to 
permit a private entity to use its land constitutes a thing of value 
within the scope of article III, section 52(a) but does not violate that 
provision so long as the District: (1) ensures the expenditure is to 
accomplish a public purpose of the school district, not to benefit 
private parties; (2) retains sufficient control over the public funds to 
ensure the public purpose is accomplished; and (3) ensures the 
school district receives a return benefit. Whether a particular lease 
agreement satisfies this three-part test is a determination for the 
District in the first instance. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

RYAN L. BANGERT 
Deputy First Assistant Attorney General 

RYAN M. VASSAR 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




