
 
 

 
 

 

     
  

 

  
   

  
  

      

  
 

   
     

   
    

       
   

  

        
      

   
    

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

June 15, 2020 

Mr. Darrell T. Brownlow 
Chairman 
San Antonio River Authority 
100 East Guenther Street 
San Antonio, Texas 78204-1401 

Opinion No. KP-0316 

Re: Whether the San Antonio River Authority may release an inundation easement that has 
been declared surplus without receiving fair market value (RQ-0325-KP) 

Dear Mr. Brownlow: 

You ask whether the San Antonio River Authority (“Authority”) may release an inundation 
easement that has been declared surplus without receiving fair market value.1 Specifically, you 
ask whether the Authority may release the surplus easements without receiving fair market value 
when, (1) the easement had been acquired without the payment of valuable consideration, or (2) 
the easement had been acquired for valuable consideration.2 See Request Letter at 1. 

You describe the Authority’s management of flood control structures in its territory, telling 
us that most “of the dams were built on private lands through the acquisition of land rights in the 
form of easements.”  Brief at 1.  You state that the easements “include inundation easements 
authorizing the storage of water that may be impounded by the dams.” Id. You tell us that “[s]ome 
of these easements were acquired for valuable consideration and others were acquired without the 
payment of valuable consideration.” Id.  

1See Letter and Brief from Mr. Darrell T. Brownlow, Chairman, San Antonio River Auth., to Honorable Ken 
Paxton, Tex. Att’y Gen. at 1 (Dec. 18, 2019), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/ 
2019/pdf/RQ0325KP.pdf (“Request Letter” and “Brief,” respectively). 

2“Consideration is a fundamental element for any valid enforceable contract. A contract without 
consideration is unenforceable. Consideration is a bargained-for exchange of promises or return performance and 
consists of benefits and detriments to the contracting parties.”  Marx v. FDP, LP, 474 S.W.3d 368, 378 (Tex. App.— 
San Antonio 2015, pet. denied) (citations omitted). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq
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You explain that the Authority has developed a process to review a landowner’s request 
that the Authority release the landowner’s property from the easement.3 See id. In order to 
evaluate the landowner’s request, the Authority “has conducted engineering analysis . . . to identify 
portions of the property . . . that exceed the areas necessary for the operation and maintenance of 
the dam and that are not required to be subject to an inundation easement by applicable state law.” 
Id. You note that many of the easements are blanket easements4 and “could be reduced without 
adversely affecting public health and safety and without falling short of legal requirements.” Id. 
Lastly, you tell us that the Authority co-holds some of these easements with the Alamo Soil and 
Water Conservation Services, which “supports the release of these surplus portions of the 
inundation easements.” Id. (inviting us to assume the release “will be found to be acceptable to 
the co-holders of the easement,” as well as relevant state and federal regulatory bodies). With this 
background, we consider your question.   

By special act, the Legislature created the Authority as a conservation and reclamation 
district under article XVI, section 59 of the Texas Constitution.5 See City of San Antonio v. Trease, 
243 S.W.2d 187, 189 (Tex. App.—San Antonio 1951, writ ref’d) (discussing the Authority’s broad 
and extensive powers).  Under its enabling act, the Authority may “sell or otherwise dispose of 
any property of any kind, real, personal, or mixed, or any interest therein, which shall not be 
necessary to the carrying on of the business” of the Authority.  Enabling Act § 3(k)(4) (providing 
the disposal authority is subject to the provisions of the Enabling Act); see also Roberson v. City 
of Austin, 157 S.W.3d 130, 135‒36 (Tex. App.—Austin 2005, pet. denied) (recognizing that 
an easement is a nonpossessory property interest). This provision authorizes the Authority to sell 
or otherwise dispose of the easements provided they are not necessary to the business of the 
Authority.  See Brief at 1 (stating that there are some circumstances where the easements could be 
reduced without adversely affecting public health and safety).  

We next examine the Authority’s power under the general statutes.  You tell us the 
Authority is a “district” for purposes of Water Code chapter 49.  See id. at 2.  Chapter 49 generally 
applies to all general and special districts. See TEX. WATER CODE § 49.002(a).  Section 49.226 
governs a district’s sale or exchange of real or personal property.  In relevant part, section 49.226 
provides: 

3Fair market value would take into account the value of the property as encumbered by the easement. See 
Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0634 (2008) at 8 (determining that the valuation of real property owned and proposed 
for sale by a river authority but leased to private individuals should be valued as encumbered by the leases). 

4A blanket easement is “[a]n easement without a metes and bounds description of its location on the 
property.” First Am. Title Ins. Co. v. Willard, 949 S.W.2d 342, 344 n.2 (Tex. App.—Tyler 1997, writ denied). 

5See Act of May 3, 1937, 45th Leg., R.S., ch. 276, 1937 Tex. Gen. Laws 556, 556–64, amended by Act of 
Mar. 24, 1939, 46th Leg., R.S., ch. 9, 1939 Tex. Spec. Laws 1083, 1083–97, Act of Mar. 25, 1953, 53d Leg., R.S., ch. 
60, 1953 Tex. Gen. Laws 82, 82–6, Act of May 16, 1957, 55th Leg., R.S., ch. 504, Tex. Gen. Laws 1469, 1469–70, 
Act of Mar. 18, 1959, 56th Leg., R.S., ch. 37, 1959 Tex. Gen. Laws 78, 78–9, Act of May 11, 1961, 59th Leg., R.S., 
ch. 233, 1961 Tex. Gen. Laws 466, 466–91, Act of May 15, 1969, 61st Leg., R.S., ch. 836, 1969 Tex. Gen. Laws 
2488, 2488–93, Act of May 17, 1975, 64th Leg., R.S., ch. 301, 1975 Tex. Gen. Laws 776, 776–86, Act of May 30, 
1975, 64th Leg., R.S., ch. 604, 1975 Tex. Gen. Laws 1893, 1893–96, Act of Apr. 2, 1981, 67th Leg., R.S., ch. 60, 
1981 Tex. Gen. Laws 123, 123‒34, Act of May 27, 1987, 70th Leg., R.S., ch. 701, 1987 Tex. Gen. Laws 2568, 2568– 
2570, Act of May 31, 2015, 84th Leg., R.S., ch. 1148, § 15, 2015 Tex. Gen. Laws 3862, 3866 (“Enabling Act”). 
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(a) Any . . . interest in land owned by the district which is found by 
the board to be surplus and is not needed by the district may be sold 
under order of the board either by public or private sale, or the . . . 
interest in land . . . may be exchanged for other land, interest in land, 
or personal property needed by the district.  Except as provided in 
Subsection (b), . . . [an] interest in land . . . must be exchanged for 
like fair market value, which value may be determined by the 
district. In connection with the sale of surplus land, the board, at its 
discretion, may impose restrictions on the development and use of 
the land. 

(b) Any property dedicated to or acquired by the district without 
expending district funds may be abandoned or released to the 
original grantor, the grantor’s heirs, assigns, executors, or 
successors upon terms and conditions deemed necessary or 
advantageous to the district and without receiving compensation for 
such abandonment or release. District property may also be 
abandoned, released, exchanged, or transferred to another district, 
municipality, county, countywide agency, or authority upon 
terms and conditions deemed necessary or advantageous to the 
district.  . . .  Chapter 272, Local Government Code, does not apply 
to this section. 

Id. § 49.226(a)–(b) (emphasis added).  

Because it involves an interest in land that is purchased, we first consider subsection 
49.226(a) and address your second question.  See Request Letter at 1.  Attorney General Opinion 
GA-0634 assumed without deciding that the “fair market value” requirement in subsection 
49.226(a) applied to a sale of property as well as an exchange of property. See Tex. Att’y Gen. 
Op. No. GA-0634 (2008) at 3–4.  This office noted that “[w]hile by its literal terms this provision 
regarding fair market value applies to an exchange of real property, [but the parties] assume that 
it also applies or would effectively apply as a matter of practice to the proposed sale of real property 
here.” Id. In directly considering the issue here, we examine the text as the best indicator of the 
Legislature’s intent. See Brazos Elec. Power Coop. Inc. v. Tex. Comm’n on Envtl. Quality, 576 
S.W.3d 374, 383–84 (Tex. 2019).  Subsection (a) authorizes a district to do two things with a 
surplus interest in land: it may sell it “by public or private sale” or it may exchange it for other 
“land, interest in land, or personal property.” See TEX. WATER CODE § 49.226(a); see also Tex. 
Att’y Gen. LO-96-106, at 2 (distinguishing a sale of property from an exchange of property); Jones 
v. State, 175 S.W.3d 927, 932 (Tex. App.—Dallas 2005, no pet.) (“Typically, the term ‘or’ is 
disjunctive and signifies a separation between two distinct ideas.”) (citation omitted); Tex. Att’y 
Gen. Op. No. GA-0371 (2005) at 3 (determining that if a private sale of land is authorized by 
section 49.226(a), the requirements of Local Government Code chapter 272 regarding the sale of 
public property does not apply). By its express terms, subsection (a) requires “like fair market 
value” only with respect to an “exchange” of property. See TEX. WATER CODE § 49.226(a). Thus, 
a court is not likely to construe subsection (a) to require a district to obtain fair market value in a 
sale of its surplus personal or real property.  Accordingly, the Authority is not required to obtain 
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fair market value for the public or private sale of a surplus inundation easement that the Authority 
has acquired through purchase. 

Your remaining first question involves an easement the Authority acquired by dedication 
or otherwise, i.e., that the Authority did not purchase.  See Request Letter at 1. Subsection (b) 
provides an option other than what is provided for in subsection (a) that applies to surplus property 
a district acquired “without expending district funds.” TEX. WATER CODE § 49.226(b).  Such 
property may be “abandoned or released” to the specified persons on terms and conditions a district 
deems necessary or advantageous.  See id.  And a district may abandon or release such property 
“without receiving compensation.” Id. (providing also that such property may be “abandoned, 
released, exchanged, or transferred to another district . . . upon terms and conditions deemed 
necessary or advantageous to the district”).  Under the express terms of subsection (b), the 
Authority may release property it acquired without expending Authority funds and is not required 
to obtain compensation for the property.  Accordingly, the Authority is not required to obtain fair 
market value to release a surplus inundation easement that it did not purchase. 

You raise article III, section 52(a) of the Texas Constitution.  See Brief at 2. Article III, 
section 52(a) prohibits the Legislature from authorizing a “political corporation or subdivision of 
the State to . . . grant public money or thing of value in aid of, or to any individual, association or 
corporation whatsoever.” TEX. CONST. art. III, § 52(a).  Yet, a transfer of a real property interest 
in exchange for adequate consideration is not an unconstitutional gratuity under article III, section 
52(a) of the Texas Constitution.  See Edgewood Indep. Sch. Dist. v. Meno, 917 S.W.2d 717, 739– 
40 (Tex. 1995). “A political subdivision’s paying public money is not ‘gratuitous’ if the political 
subdivision receives return consideration.” Tex. Mun. League Intergov’tl Risk Pool v. Tex. 
Worker’s Comp. Comm’n, 74 S.W.3d 377, 383 (Tex. 2002); see also Walker v. City of 
Georgetown, 86 S.W.3d 249, 260 (Tex. App.—Austin 2002, pet. denied) (recognizing that a city’s 
lease of lands was supported by valuable consideration and thus was not a gratuitous donation). 
Adequate consideration may take the form of a non-monetary benefit to the Authority or relief 
from a burden.  See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0894 (2011) at 2 (recognizing nonmonetary 
consideration), DM-268 (1993) at 3 (same).  Courts generally do not look beyond the face of a 
transaction to determine the adequacy of consideration absent evidence the conveyance was 
tantamount to a gift or the result of unconscionability, bad faith, or fraud.  City of Lubbock v. 
Phillips Petroleum Co., 41 S.W.3d 149, 161 (Tex. App.—Amarillo 2000, no pet.) (holding that 
conveyance of pipeline easement did not violate article III, section 52).  In any given 
transaction, the adequacy of consideration is for the Authority to determine.  Tex. Att’y Gen. Op. 
No. GA-0894 (2011) at 3.   

To the extent the release or sale of the surplus easements involve an element of a donation, 
the transaction implicates article III, section 52(a).  Article III, section 52(a) does not prohibit a 
public expenditure or grant that “incidentally benefits a private entity if it is made for the 
accomplishment of a legitimate public purpose.” Walker, 86 S.W.3d at 260.  The Texas Supreme 
Court has established a three-part test to determine if a public expenditure accomplishes a public 
purpose.  See Tex. Mun. League, 74 S.W.3d at 384.  A public gift that benefits a private person 
does not violate article III, section 52(a) if (1) the “predominant purpose is to accomplish a public 
purpose, not to benefit private parties”; (2) there are adequate public controls in place to “ensure 
that the public purpose is accomplished and to protect the public’s investment”; and, (3) the 
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“political subdivision receives consideration.” Id. It is for the governmental body of the Authority 
in the first instance to determine whether the transaction satisfies the Texas Municipal League 
three-part test. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0599 (2008) at 4. 
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S U M M A R Y 

Water Code section 49.226 provides for the sale or exchange 
of surplus real or personal property of certain water districts. The 
San Antonio River Authority may dispose of, sell, or release a 
surplus inundation easement without receiving fair market value 
pursuant to section 49.226.  

A transfer of a real property interest in exchange for 
adequate consideration is not an unconstitutional gratuity under 
article III, section 52(a) of the Texas Constitution, which prohibits 
the gratuitous donation of public funds or a thing of value. 

It is for the governing body of the San Antonio River 
Authority in the first instance to determine whether any particular 
transaction is supported by adequate consideration; and, if the 
transaction includes any element of donation, whether the 
transaction satisfies article III, section 52(a). 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

RYAN L. BANGERT 
Deputy First Assistant Attorney General 

RYAN M. VASSAR 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


